Heb jij het idee dat je onzeker bent en vraag jij je af hoe je onzekere mensen kunt herkennen? Er zijn een aantal symptomen die kenmerkend zijn voor onzeker mensen. Daarnaast is het ook belangrijk om zo snel mogelijk te werken aan je onzekerheid. Onzekerheid zorgt er namelijk voor dat jij niet je ideale leven leeft zoals je dat zou kunnen als je wel zelfvertrouwen hebt. In dit blogbericht deel ik typische kenmerken die te maken hebben met onzekerheid.
Wat is onzekerheid?
Er zijn natuurlijk heel veel verschillende vormen van onzekerheid, maar als je onzeker bent, dan betekent het over het algemeen dat je niet voldoende in jezelf geloofd. Je denkt dat je niets of weinig goed kunt doen en andere mensen zijn zoveel beter dan jij.
Dat maakt dat je op de achtergrond komt te staan en niet meer vooruit gaat in het leven. Onzekerheid heeft dus te maken met de mate van zelfvertrouwen dat je hebt. Als je weinig tot geen zelfvertrouwen hebt, durf je geen uitdagingen meer aan te gaan en geloof je niet in jezelf. Zo zijn er veel dingen waaraan jij kunt merken dat je last hebt van onzekerheid.
Typische kenmerken van onzekerheid
Als je onzeker bent, dan is de kans groot dat je dat zelf ook heel goed merkt. Het is nog vrijwel nooit voorgekomen dat iemand onzeker was en daar totaal niets van hebt gemerkt. Dat komt omdat je vaak standaard niet lekker in je vel zit als je onzeker bent. Ook zijn er een aantal dingen tekenend voor onzekere mensen. Dat lees je hieronder.
Je voelt je onprettig
Een van de meest directe gevoelens die je ervaart als je onzeker bent is dat jij je in veel situaties onprettig voelt. Veel situaties zou je liever direct ontvluchten. Dat komt vooral omdat je niet in jezelf geloofd en niet zeker bent of jij wel klaar bent voor de situatie. Bij dit soort situaties kun je denk aan:
- Het zijn in grote groepen
- Een presentatie geven
- Je voorstellen aan iemand
Voor al dit soort situaties heb je een gezonde dosis zelfvertrouwen nodig. Als je dat niet hebt, voel je je snel al onprettig in dit soort situaties.
Je bent bang om fouten te maken
Daarnaast speelt het ook nog mee dat als je onzeker bent, je vaak bang bent om fouten te maken. Hierdoor zet jij jezelf al snel op de achtergrond. Als je de stappen namelijk niet hoeft te zetten, is de kans dat het fout gaat natuurlijk ook klein.
Toch is het heel belangrijk om wel door te gaan met de dingen die je altijd deed en is het belangrijk om te weten dat het helemaal niet erg is om fouten te maken. De enige manier waarop je als mens kunt leren is door het maken van fouten.
Hoe meer fouten je maakt, hoe meer je kunt bereiken in het leven. Als je alleen die les al toepast in je leven, heeft onzekerheid straks geen kans meer bij jou.
Het lijkt alsof anderen zoveel beter zijn dan jij
Ook denk je als je onzeker bent vaak dat andere mensen beter zijn dan jij en dat andere mensen helemaal geen last hebben van onzekerheid. Er zijn veel onderzoeken gedaan, waaruit blijkt dat iedereen wel een bepaalde mate heeft van onzekerheden, maar dat het grotendeel van de mensen dat niet laat zien aan de buitenwereld.
Iedereen heeft wel dingen waarover hij of zij niet tevreden is met zichzelf. Of ze dat nou laten zien of niet. Daarnaast is het ook helemaal niet erg als jij iets niet zo goed kan als iemand anders. Iedereen heeft namelijk eigen kwaliteiten en valkuilen. Daarom kun je mensen niet zo makkelijk met elkaar vergelijken.
Kijk daarom niet naar wat anderen wel hebben of niet, maar ga vooral op zoek naar waar jouw kwaliteiten liggen en focus je daarop.
Je gaat geen grote uitdagingen meer aan
Vaak ga je als je onzeker bent helemaal geen grote uitdagingen meer aan en zet jij jezelf het liefste op de achtergrond. Dat betekent ook dat als je graag ander werk zou willen, je bijvoorbeeld niet meer op sollicitatiegesprek gaat, of als je iemand leuk vindt, je daar niet zo snel meer op af zou stappen. Dat komt simpelweg door de onzekerheid.
Vooral als je nu onzeker hebt is het belangrijk om die grote uitdagingen aan te gaan. Want alleen door uitdagingen te overwinnen groeit je zelfvertrouwen. Denk maar eens aan een kind dat probeert te fietsen. Eerst moet je het heel vaak proberen voordat het uiteindelijk lukt, maar als je dan eenmaal kunt fietsen, geeft dat natuurlijk enorm veel zelfvertrouwen.
Zo ook geldt dat voor de uitdagingen als je volwassen bent. Met de uitdagingen uit de weggaan kom je geen stap verder. Ga daarom al je uitdagingen aan. Het maakt niet uit als het de eerste keer niet lukt, door het te blijven proberen gaat het je uiteindelijk lukken.
Werken aan je zelfvertrouwen
Een van de belangrijkste stappen die je moet zetten als je met meer zelfvertrouwen door het leven wilt, is werken aan je zelfvertrouwen. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen en de bovenstaande tips helpen natuurlijk al om van je onzekerheid af te komen. Toch kan het opbouwen van zelfvertrouwen behoorlijk lang duren als je niet precies de juiste stappen zet.
Daarom is het goed om te weten dat er ook een cursus is die je kan helpen met je zelfvertrouwen. Deze cursus heeft Blijvend meer zelfvertrouwen. In deze cursus wordt je stap voor stap geholpen met het opbouwen van je zelfvertrouwen en sta je er dus niet helemaal alleen voor. Al meer dan 5000 mensen zijn je voorgegaan en hebben hele goede ervaringen met de cursus.
Wil je meer weten over de cursus blijvend meer zelfvertrouwen? Dan raad ik je zeker aan eens te kijken op de pagina van de cursus. Hier lees je alle belangrijke informatie en kun jij je aanmelden als je wilt.