Onzekerheid door autisme? Oorzaken en oplossingen

Het hebben van Autisme kan voor sommige mensen als erg vervelend worden ervaren, maar lang niet iedereen met autisme heeft daar ook daadwerkelijk last van. Toch zijn er wel dingen die ervoor kunnen zorgen dat je bij het hebben van autisme ook sneller last krijgt van onzekerheid. Daarnaast is het ook duidelijk gebleken dat mensen met autisme vaak meer moeite hebben met communiceren en dat brengt vaak veel onzekerheid met zich mee. Daarom is dit blogbericht geschreven om jou te helpen, je minder onzeker te voelen als je autisme hebt. Wil je ondanks alles jezelf minder onzeker voelen in bepaalde situaties? Dan is het zeker de moeite waard om dit blogbericht te lezen.

Onzekerheid en autisme

Onzekerheid bij autisme komt vaak voort vanuit de communicatie. Als je autisme hebt durf je niet snel gesprekken aan te gaan en brengt dit veel onzekerheid met zich mee. Het liefst zou je iedereen uit de weg gaan of jezelf opsluiten in huis. Alles om maar niet te hoeven praten met andere mensen. Hoewel dat de veilige weg is en ervoor zal zorgen dat je niet de confrontaties aan hoeft te gaan. Is problemen uit de weg gaan nooit de beste oplossing. Om ervoor te zorgen dat jij je beter gaat voelen is het juist belangrijk om je over die onzekerheid heen te zetten hoe lastig dat ook is. Dat hoeft natuurlijk niet in één keer, maar kun je ook prima doen door steeds een stap in de goede richting te zetten.

Waar komt de onzekerheid vandaan?

Een van de grootste problemen die je dagelijks meemaakt is dat je moeite hebt met communiceren. Doordat je niet goed kunt communiceren, wordt je vaak niet begrepen door andere mensen en krijg je vaak ook een idee over hoe andere mensen over je denken. Daarnaast kan je moeite met communicatie er ook voor zorgen dat jij het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent. Hierdoor ontstaat in de loop van jaren een negatief zelfbeeld.

Lage eigenwaardeWat kun je doen om de onzekerheid te verminderen?

Nu je weet hoe het komt dat onzekerheid vaak voorkomt in combinatie met autisme, wil je natuurlijk graag weten wat je er zelf aan kunt doen en welke stappen je kunt zetten om zo min mogelijk last te ervaren van onzekerheid.

1.      Vertel dat je er moeite mee hebt

Een van de eerste dingen die je kunt doen is je gesprekspartner vertellen dat je moeite hebt met communiceren. Op deze manier kan je gesprekspartner daar rekening mee houden, waardoor het ook voor jou een stuk makkelijk wordt. Je hoeft niet te verbergen dat je onzeker bent in het communiceren. Als jij vertelt dat je er moeite mee hebt, hoef je het niet meer te verbergen en zal je merken dat je gesprekspartner er alle begrip voor heeft.

2.      Vraag je gesprekspartner of hij direct wil praten.

Als je autisme hebt zit je vaak tijdens een gesprek al snel in je hoofd. Je bent snel met jezelf bezig en vergeet daardoor de aandacht te houden bij je gesprekspartner. Daarom is het een goed idee om je gesprekspartner te vragen zo veel mogelijk directe communicatie te gebruiken. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld niet vertellen hoe de dag van de persoon was door alles erbij te vertellen, maar dat deze persoon slechts vertelt dat hij bijvoorbeeld heeft gewerkt.

3.      Geef jezelf de tijd om te antwoorden

Als je zelf de tijd hebt om na te denken over wat je terug wilt gaan zeggen, wordt het voeren van een gesprek voor jou al veel makkelijker. Vraag daarom aan je gesprekspartner of hij begrip wil tonen en je de tijd wil geven om terug te antwoorden. Je zal merken dat als jij de tijd krijgt om rustig te antwoorden, je direct al veel minder last krijgt van de onzekerheid.

Ga op een rustige plek zitten

Een ander probleem dat zich vaak voordoet als je autisme hebt is externe afleidingen. Daarom is het een goed idee om ervoor te kiezen een gesprek te voeren op een rustige plek. Doordat je kiest voor een rustige plek voor een gesprek, hoef je niet bang te zijn dat jij snel afgeleid wordt door andere dingen om je heen. Dit zal ervoor zorgen dat je beter kunt opvangen wat de andere persoon vertelt. Dat zal ook direct het gesprek makkelijker maken.

Onzekerheid hoeft niet direct met je autisme te maken

Je zou wellicht denken dat je onzekerheid hebt gekregen omdat je autisme hebt. Toch hoeft autisme niet altijd het probleem te zijn. Er kunnen zich ook andere dingen hebben voorgedaan in je leven waardoor je nu onzeker bent. Om er zeker van te zijn dat jij alle aspecten van onzekerheid aanpakt, is het een goed idee om ook na te denken over andere situaties in je leven.

Met een cursus voor meer zelfvertrouwen leer je stap voor stap je verleden achter je te laten en je te gaan focussen op het nu en de toekomst.

Cursus Blijvend Meer Zelfvertrouwen

Eigenwaarde vergrotenWeet je niet zeker of je onzekerheid door je autisme komt en wil je er zeker van zijn dat je minder last gaat ervaren van onzekerheid? Dan is het aan te raden om eens te kijken naar de cursus blijvend meer zelfvertrouwen. Deze cursus helpt je stap voor stap hoe jij afscheid kunt nemen van je onzekerheid.

De cursus laat je afscheid nemen van je verleden en de vervelende situaties die daar zijn voorgekomen. Ook ga je daarna aan de slag met hoe jij er nu voor kan zorgen dat jij in de toekomst weer een gezonde dosis zelfvertrouwen hebt.

Er zijn al duizenden mensen die deze cursus hebben gevolgd en daar meer zelfvertrouwen door hebben gekregen.

Daarnaast is het goed om te weten dat je de cursus grotendeels zelf kunt doorlopen, zonder dat je direct het contact aan moet gaan met andere  mensen.

Wil je meer weten over de cursus Blijvend meer zelfvertrouwen? Ga dan direct naar de pagina van de cursus. Hier lees je alle belangrijke informatie over de cursus en kun je zelf bepalen of je ermee aan de slag gaat of niet.

Leave a Comment