“Liefde voor jezelf is niet zo’n grote zonde als de verwaarlozing van jezelf.” Een citaat van niemand minder dan William Shakespeare. De Engelsman schreef deze woorden al in de zeventiende eeuw. Tegeltjeswijsheid? Misschien wel. Maar ruim driehonderd jaar later is het nog steeds een uitspraak die hout snijdt. Het kan lastig zijn om jezelf volledig te waarderen en onvoorwaardelijk te accepteren. Gelukkig bestaan er mogelijkheden om je onzekerheid de baas te worden.
Eigenwaarde en zelfvertrouwen
Het lijkt soms zo makkelijk. Vol zelfvertrouwen door het leven gaan. Vertrouwen hebben in je eigen kunnen en een hoge eigenwaarde hebben. Toch is dat niet zo eenvoudig. Iedereen heeft wel eens last van onzekerheid. Dat is heel normaal. Een voorbeeld is dat je te veel bezig bent met hoe de buitenwereld over je denkt. Of je dingen wel goed doet. Of de toekomst wel gaat brengen wat je hoopt. Misschien ben je wel onzeker over je uiterlijk.
Te veel onzekerheid zorgt dat je gaat twijfelen aan jezelf. Het kan tot nare gevoelens leiden, zoals angst voor het maken van fouten of het uit de weg gaan van sociale interacties. Het hebben van zelfvertrouwen en eigenwaarde is dan ook van belang voor het ervaren van gelukkige gevoelens. Zelfvertrouwen is echter meer dan alleen een weerspiegeling van gedrag. Even goed komt het terug in je verbale en non-verbale communicatie. Een gebrek aan zelfvertrouwen kan ook fysiek tot uiting komen. Denk bijvoorbeeld aan een droge mond, klamme handen en een verhoogde hartslag en hartkloppingen. Aanhoudende onzekerheid kan zelfs resulteren in depressiviteit, slapeloosheid en een minderwaardigheidscomplex.
Het is duidelijk dat Shakespeare gelijk heeft: het is belangrijk om jezelf lief te hebben. Maar hoe doe je dat dan? Het begint met de realisatie dat je onzekerheid niet van de ene op de andere dag zal verdwijnen. Wees je ervan bewust dat je niet direct resultaten ziet. Het is een proces waaraan je zult moeten blijven werken. Je kan progressie boeken door met kleine stappen te starten. Het is zaak om je zelfvertrouwen langzaam op te bouwen.
De innerlijke stem van kritiek
Hier kun je aan werken door je eigen beste vriend(in) te zijn. Wees dus niet alleen aardig voor jezelf, maar ga soms ook na wat deze persoon – als vriend – over jou zou zeggen. Maak jezelf eens een compliment voor de dingen die wel goed gaan. Zorg dat je overwinningen viert, hoe klein ze soms ook mogen zijn. Allicht herken je de innerlijke criticus in jezelf, een stemmetje dat zegt dat je iets niet kunt of hebt verdiend. Die kritiek kan gebaseerd zijn op iets dat je ouders of een leraar in het verleden tegen je gezegd heeft. Het is van grote betekenis om niet te vergeten dat dit niet je eigen stem is. Ga uit van jezelf en niet van wat een ander ervan zou denken of vinden. Jezelf vergelijken met iemand anders is vaak eveneens zinloos.
Daarnaast kan het geen kwaad om mensen in je sociale kring (of erbuiten!) eens een compliment te geven. Op die manier kun je jezelf aan een ander laten horen en zien. Kijk je gesprekspartner ook aan. Oogcontact maken is belangrijk voor je eigenwaarde en het toont aan dat je naar de ander luistert. Het helpt tevens om een goede lichaamshouding aan te nemen. Probeer hangende schouders en een gebogen hoofd te vermijden. Rechtop lopen en het hoofd omhoog luidt het devies. Dit straalt een sterke lichaamstaal uit. Als je dan toch bezig bent: lach! Mensen zijn echt mooier als ze lachen. Je hoeft dit natuurlijk niet te forceren.
Maak gebruik van je capaciteiten
Het kan in ieder geval bevrijdend zijn om uit je comfortzone te stappen. Probeer af en toe iets te doen wat je nog niet eerder gedaan hebt en voorheen nooit durfde. Niet onbelangrijk: maak gebruik van je kwaliteiten en talenten. Als je vooral ongelukkige gevoelens ervaart kan het geen kwaad om een nieuwe hobby te zoeken waarin je jouw vaardigheden kunt gebruiken. Zorg dat het niet alleen bij zoeken blijft maar ga ook echt aan de slag. Een andere tip is vrijwilligerswerk doen. Tijd hiervoor vrij maken is geen gekke gedachte. Je komt in aanraking met nieuwe mensen en kunt tegelijkertijd iets voor ze betekenen. Je zult merken dat dit je helpt om minder onzeker te zijn. Daarbij is het ook goed voor je eigenwaarde.
Wat ook kan helpen om je onzekerheid de baas te worden is goed voor jezelf zorgen. Dat kun je al bewerkstelligen met enkele simpele handelingen. Zorg dat je kleding draagt waarin je jezelf prettig voelt. Met een verzorgd uiterlijk creëer je een goed gevoel over jezelf. Ook kan je aan lichaamsbeweging gaan doen. Het vermindert niet alleen stress, maar je voelt je er zekerder en energieker door. Ervoor kiezen om gezonder te gaan eten kan tevens helpen. Tenslotte is het aan te raden om genoeg nachtrust te pakken. Uitgerust aan de dag beginnen helpt echt.
Cursus Blijvend meer zelfvertrouwen
Als je er zelf niet uitkomt, is het verstandig om hulp te zoeken. Het vinden van nieuwe handvaten kan wonderen doen voor je eigenwaarde en zelfvertrouwen. Op deze manier krijg je meer grip op je eigen leven. In de cursus Blijvend meer zelfvertrouwen ervaar je hoe dit kunt bereiken. Door het volgen van lessen kun je jouw prestaties verbeteren, tevredener worden over jezelf, meer positiviteit uitstralen en beter omgaan met succes en tegenvallers. Je ondervindt hoe makkelijker doelen kunt bereiken.
Ook ga je met je innerlijke stem aan de slag. Hiermee leer je dat je goed bent zoals je bent en dat je net zo veel waard bent als ieder ander. Dit hoef je natuurlijk niet alleen te doen, want je krijgt intensieve begeleiding. Aan de hand van eenvoudige technieken, extra informatie en mails ontwikkel je binnen twaalf weken een beter zelfvertrouwen. Zo ga je beter om met lastige situaties. Tevens hoef je minder angstig en onzeker door het leven te gaan. Of het nu voor jezelf of voor je kind is, met Blijvend meer zelfvertrouwen kun je de eerste stappen naar minder onzekerheid zetten.