Onzeker voelen over jezelf: Waar komt het vandaan en hoe los ik het op?

Hoe voel je je op dit moment? Ben je content met je uiterlijk en je kwaliteiten? Kun je met zekerheid stellen dat je genoeg zelfvertrouwen hebt? Of merk je dat je je twijfels hebt? Je onzeker voelen is normaal en geen directe reden tot paniek.

Als je onzekerheid op dit moment je kwaliteit van leven beïnvloed, dan is het tijd om actie te ondernemen. Extreme onzekerheid kan je doen en laten namelijk sterk beperken. Hierdoor wordt het lastig om bijvoorbeeld keuzes te maken of om te genieten van je leven. Wil je je niet langer onzeker voelen? Met dit artikel word je in staat gesteld om hier actief mee aan de slag te gaan.

Waar komt onzekerheid vandaan?

Beheerst een onzeker gevoel op dit moment je leven? Er is geen twijfel over mogelijk dat dit onwijs vervelend is. Je wil immers genieten van het leven. Grote kans dat dit je op het hart gedrukt wordt. Maar van een onzeker gevoel kom je niet zomaar af. Er is geen aan- of uitknop. Tijd voor actie!

Voordat je aan de slag kunt, is het eerst handig om terug te gaan naar de kern. Waar komt je onzekerheid vandaan? Dit is een persoonlijk gegeven, maar er zijn een aantal bepalende factoren waardoor je je onzeker kunt voelen:

  • Je bent onzeker over je maatschappelijke positie: Hebben mensen uit je omgeving een hoge opleiding? Of hebben zij een goedbetaalde baan? Grote kans dat dit een trigger is voor jou. Je kunt het gevoel krijgen dat anderen het altijd beter hebben of doen dan jij. Zelfs als jij het óók goed voor elkaar hebt.
  • Je hebt iets vervelends meegemaakt: Dit kan een dergelijk trauma zijn. Het kan om een pestverleden gaan, maar er kan ook op latere leeftijd iets naars zijn gebeurd. Denk aan een overlijden, scheiding of een chronische ziekte. Dit kan ervoor zorgen dat je je onzeker gaat voelen.
  • Je bent onzeker over je uiterlijk: Ben je niet tevreden over hoe je eruit ziet? Of vind je dat anderen beter gekleed zijn dan jij? Onzekerheid over het uiterlijk komt bij zowel mannen als vrouwen voor. Dit kan ook het gevolg zijn van een pestverleden. Ook je jeugd speelt een grote rol. Heb je altijd kritiek gehad van bijvoorbeeld je ouders of verzorgers? Dit kan ervoor gezorgd hebben dat je zelfbeeld niet ontwikkeld is, waardoor je je onzeker bent gaan voelen.

Hoe ziet onzeker voelen eruit?

Hoe herken je onzekerheid? Dit is niet altijd gemakkelijk te herkennen. Er bestaan immers geen bloedtesten die dit uitwijzen. Met behulp van een professional kun je dit vaststellen. Daarnaast zijn er een aantal symptomen die dit uitwijzen. Als je je onzeker voelt, dan kun je het volgende ervaren:

Piekergedachten

Slaap je slecht de laatste tijd? Piekergedachten kunnen je uit je slaap houden. Waar deze piekergedachten precies over gaan, dat is altijd persoonlijk. Je kunt piekeren over een belangrijke keuze, over een spannende gebeurtenis of over wat anderen van je vinden. Het is onwijs vermoeiend. Bovendien kun je je gedachten moeilijk uitschakelen.

Geen fouten

Probeer je er alles aan te doen om geen fouten te maken? Dit kan op onzekerheid duiden. Wanneer je je onzeker voelt, dan kun je deze fouten zien als “mislukkingen”. En dat terwijl iedereen weleens fouten maakt. Dat is menselijk.

Waar komt onzekerheid vandaan?

Je denkt na over je mening

Door voor je mening op te komen laat je zien wie je bent en waar je voor staat. Ben je onzeker? Dan kom je hier liever niet voor uit. Je bent veel te angstig dat je hierop wordt afgerekend. Misschien loop je liever achter de meute aan.

Sociale situaties vermijden

Sla je een verjaardag of een bedrijfsfeest liever over? Dit kan erop duiden dat je je onzeker voelt. Dit zijn namelijk situaties waarin je bekritiseerd kunt worden. Ook kan de drukte je een beklemmend gevoel geven. Erg jammer, want het vermijden van sociale situaties kan je eenzaam en geïsoleerd laten voelen.

Onzeker voelen en professionele hulp

Het kan verstandig zijn om professionele hulp te zoeken als je je onzeker voelt. Aan het begin van dit artikel hebben we vastgesteld door welke aspecten dat gevoel getriggerd wordt.

Zeker in het geval van een trauma of een nare gebeurtenis, kan de hulp van een professional van grote waarde zijn. Een psycholoog bijvoorbeeld leert je met de situatie omgaan en biedt een luisterend oor.

Onzeker gevoel

3 tips als je je onzeker voelt

Ben je er helemaal klaar mee om je onzeker te voelen? En ben je er klaar voor om actie te ondernemen? We delen 3 tips met je die je daarbij helpen. Je kunt de tips gebruiken als handvaten en als een extra steuntje in de rug.

  1. Ga terug naar de kern: Zoek eerst uit waar je je onzeker over voelt. Vanuit daar kun je bepalen wat je nodig hebt. Het kan hierbij helpend zijn om een psycholoog of een zelfvertrouwen coach te benaderen.
  2. Werk aan jezelf: Voel je je onzeker over je opleiding of je maatschappelijke positie? Investeer in je persoonlijke ontwikkeling en groei, om je zelfvertrouwen een boost te geven.
  3. Focus op jezelf: Door jezelf te vergelijken met anderen daalt je zelfvertrouwen en overheerst het onzekere gevoel. Focus je niet langer op anderen, maar op jezelf. Beschrijf je kwaliteiten en geef jezelf complimentjes bij een behaald resultaat.

Conclusie

Het is niet makkelijk om je onzeker te voelen. Het heeft zelfs een invloed op je kwaliteit van leven. In dit artikel heb je gelezen waar onzekerheid vandaan komt en wat je eraan kunt doen. Zo kun je je onzeker voelen door een vervelende situatie, door je maatschappelijke positie of omdat je in het verleden bent gepest. In sommige gevallen is het helpend om hulp te vragen van een professional. Een psycholoog kan samen met jou achterhalen waar je onzekerheid vandaan komt en leert je vervolgens mee omgaan.

Blijvend ZelfvertrouwenWil je vanuit huis aan de slag gaan met je onzekerheid? Meld je vandaag nog aan voor de thuiscursus Blijvend Zelfvertrouwen en leer hoe je je zelfvertrouwen een boost kunt geven!

Leave a Comment