Onzeker op het werk: Hoe ga je daarmee om en wat kun je eraan doen?

Op je werk wil je goed presteren. Je stelt doelen en probeert deze te halen, ook al verandert er soms wat. Het is fijn als je precies weet wat er van je verwacht wordt en als je taken hebt die bij je passen. Als dat niet zo is, kan je je onzeker op het werk voelen. En dat is niet prettig.

Buiten dat dit effect kan hebben op je prestaties, ga je er ook huizenhoog tegenop zien om er naartoe te gaan. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het is niet alleen vervelend, het kan ook gevolgen hebben voor je stemming of zelfs voor je mentale gezondheid. Daarom delen we in dit artikel alles omtrent onzekerheid op het werk. De oorzaak, maar ook een aantal tips. Lees je mee?

Waarom ben ik onzeker op het werk?

Het is logisch dat je je dit afvraagt. Wat als je niet weet waar je onzekerheid vandaan komt als je op de werkvloer staat? Hier hopen we een duidelijk beeld over te scheppen.

Afhankelijk van de persoon en van het soort werk, kunnen verschillende dingen je onzeker maken. Bijvoorbeeld als je niet goed weet wat er van je verwacht wordt, dingen veranderen, een andere leidinggevende of je een nieuwe functie krijgt. Misschien ben je volledig uit je comfortzone.

Het kan zijn dat je niet zeker weet of je wel goed bezig bent. Bijvoorbeeld omdat je nooit een schouderklopje ontvangt of juist veel kritiek krijgt. Dit zijn slechts enkele situaties waardoor je je onzeker kunt voelen op het werk. Daarbij mogen we niet vergeten dat lastige of grote taken een flinke impact hebben.

Hoe kom ik erachter of ik onzeker ben op het werk?

Die onzekerheid kan er gemeen insluipen. Je hebt dit niet altijd in de gaten. In eerste instantie laat je dit niet zien. Het valt dus niet direct op bij jou of bij je leidinggevende. Toch kun je aan de volgende verschijnselen merken dat je niet zelfverzekerd op de werkvloer staat:

  • Je bent bang om fouten te maken
  • Je zegt op alles “ja” om aardig gevonden te worden. Hierdoor passeer je je eigen grenzen
  • Je pakt kritiek persoonlijk op. Hierdoor kruip je in je schulp of reageer je juist fel
  • Tijdens vergaderingen of evenementen houd je je liever op de achtergrond
  • Uit angst durf je je mening of ideeën niet uit te spreken

Het beeld dat onzekere werknemers zich veelal terugtrekken is niet altijd terecht. Er zijn ook werknemers die hun onzekerheid willen verbergen door ander gedrag te vertonen. Zij worden bijvoorbeeld heel fel of kritisch. Misschien herken je een van de bovengenoemde verschijnselen wel.

Wat gebeurt er als ik onzeker blijf?

Je kunt je onzekerheid niet zomaar uitschakelen. Er bestaat geen schakelaar of knop die dit toelaat. Maar als je onzeker blijft op de werkvloer, dan kan dat wel degelijk gevolgen hebben. Niet alleen voor de werkzaamheden, maar ook voor je gezondheid. Dat gaan we aan je uitleggen.

Onzeker in je werk

Als je onzeker bent, kan dat je werk beïnvloeden. Je hebt dan minder zelfvertrouwen en dat zie je terug in je werk en prestaties. Misschien maak je wat vaker fouten of doen je collega’s meer dan jij. Als dat gebeurt, krijg je daar weer opmerkingen over en dat maakt je vervolgens nog onzekerder.

Dit kan ervoor zorgen dat je stress ontwikkelt, wat veel gevolgen heeft voor je gezondheid. Je zit minder lekker in je vel, je slaapt slechter, bent prikkelbaar en je kunt er zelfs somber door worden. Snap je het probleem? Daarom is het zo belangrijk om uit die cirkel te stappen en aan je zelfvertrouwen op de werkvloer te werken.

Met wie kan ik mijn onzekerheid bespreken?

Het is niet gemakkelijk, maar het is wel aan te raden om over je onzekerheid te praten. Misschien kun je bij je leidinggevende of een vertrouwenspersoon aankloppen. Vind je dit té spannend? Je kunt er ook voor kiezen om een collega in vertrouwen te nemen.

Praten over je onzekerheid zorgt voor begrip. Mensen begrijpen waar je gedrag vandaan komt. Daarnaast biedt het oplossingen. Wat kun je veranderen om je zelfverzekerd te voelen op de werkvloer? Misschien kan er een taak van je takenpakket af, kun je meer hulp krijgen of heb je meer baat bij een rustige werkplek. Door deze oplossingen samen te bedenken heb je niet langer het gevoel dat je er alleen voor staat.

Tips voor onzekerheid op het werk

Het is dus belangrijk om die negatieve cirkel te doorbreken. Maar hoe doe je dat? Gelukkig zijn er verschillende manieren die je daarbij helpen. Er zijn geen garanties, maar je kunt wel leren om ermee om te gaan. Je vindt hieronder enkele tips die je kunt gebruiken.

Tip 1: Ontspannen, ontspannen en nog eens ontspannen

Laten we daarmee beginnen. Je ervaart al genoeg stress en het is niet de bedoeling dat je stresslevel stijgt. Daarom is ontspanning een belangrijke factor in dit proces. Dit zorgt voor een andere, positieve focus. Een opgeladen batterij is ontzettend belangrijk.

Onzeker op het werk

Tip 2: Zonder je niet af

Investeren in het contact tussen jou en andere collega’s is belangrijk. Dit zorgt namelijk voor een prettige en ontspannen sfeer. Bovendien word je productiever op de werkvloer. Ga dus niet achterin de kantine zitten, maar trek juist de stoute schoenen aan en ga bij je team zitten.

Tip 3: Blijf ontwikkelen

Je bent nooit uitgeleerd, ook niet over je huidige functie. Als je je blijft ontwikkelen en je doet meer kennis op, word je zelfverzekerder over je werk en over je eigen competenties. Dat is ook wat waard, niet waar?

Conclusie – Meer weten over onzekerheid en zelfvertrouwen?

We zijn allemaal weleens onzeker op de werkvloer? Maar wat als dit alsmaar erger wordt? Je hebt in dit artikel gelezen over de oorzaak en over mogelijke verschijnselen. Misschien vond je dit wel interessant.

Blijvend ZelfvertrouwenWil je nu meer weten over dit onderwerp of wil je actief werken aan krijgen van zelfvertrouwen? Dan is de cursus Blijvend Zelfvertrouwen iets voor jou. Meld je vandaag nog aan en ga direct aan de slag.

Leave a Comment