Ben je onzeker in de sportschool? | 4 tips die je daarbij helpen

Zie je er tegenop om naar de sportschool te gaan? Je bent niet de enige! Het liefst plof je op de bank om te ontspannen. Sporten kost immers tijd en veel energie. Soms weet je niet waar je het vandaan moet halen. Nu kan het ook zo zijn, dat je je onzeker in de sportschool voelt.

Zeker als je om je heen kijkt. Iedere sporter lijkt beter, gespierder of professioneler. Je kunt je al snel ongemakkelijk, onzeker of zelfs somber voelen. Gelukkig zijn er manieren om van je onzekerheid in de sportschool af te komen. In dit artikel krijg informatie én tips hierover.

Waarom ben ik onzeker in de sportschool?

Heb je een sportschoolbezoek gepland? Je kunt er huizenhoog tegenop zien. Niet zozeer omdat je aan de bak moet, maar omdat je onzekerheid in de weg zit. Waarom ben je zo onzeker in je sportschool?

Dat kan verschillende, persoonlijke oorzaken hebben. Dat kunnen wij niet zomaar voor je invullen. Maar we hebben hieronder enkele voorbeelden voor je uitgeschreven, waar je je wellicht in kunt herkennen:

Je bent een beginner

Voor alles is een eerste keer. Misschien zet je voor het eerst voet over de drempel van een sportschool. Vooral de eerste keer fitnessen kan onzekerheid voortbrengen. Je weet immers niet hoe de apparaten werken. Wil je sporten in groepsverband? Ook dit kan spannend zijn, want je weet niet wat je kunt verwachten. Je kent de andere deelnemers en trainer niet.

Vervelende ervaring

Misschien heb je iets vervelends meegemaakt in de sportschool. Dit kan een blessure zijn of een medewerker die je niet op weg hielp. Dat is persoonlijk. Een vervelende situatie kan er wel voor zorgen, dat je voortaan onzeker bent in de sportschool. Je kunt bang zijn dat het weer gebeurd. Ook kun je terughoudend zijn om hulp te vragen, waardoor je niet met plezier sport.

Onzekerheid in de sportschool

Andere sporters

Je komt verschillende mensen tegen in een sportschool. Dat kan erg gezellig zijn. Je krijgt de kans om te socializen. Toch kan het een punt van onzekerheid zijn. Bijvoorbeeld omdat je sociaal niet sterk bent. Daarnaast kan ook het sportniveau van andere sporters een belemmering zijn.

Je kunt je geïntimideerd voelen of het gevoel krijgen dat je onder de maat presteert. Het zorgt er niet alleen voor dat je je onzeker voelt in de sportschool, maar ook dat je liever niet gaat.

Waarom mijn onzekerheid in de sportschool aanpakken?

Ben je de enige die onzeker is in de sportschool? Nee, daar hoef je niet bang voor te zijn. Onzeker zijn is namelijk menselijk. Het kan er zelfs voor zorgen dat je scherper bent, meer alert en achter je doelen aan durft te gaan. Gaat je onzekerheid een obstakel vormen, waardoor je niet aan nieuwe dingen durft te beginnen? Dan is het verstandig om ermee aan de slag te gaan.

Je onzekerheid in de sportschool aanpakken heeft veel voordelen. Ten eerste gaat het om het sporten zelf. Onzekerheid kan er namelijk voor zorgen dat je niet met plezier sport. Je gaat omdat het moet, en niet omdat je het leuk vindt. Als je je zelfverzekerder voelt, haal je ook meer plezier uit de dingen die je doet.

Onzekerheid in de sportschool overwinnen

Ten tweede zorgt het voor meer positieve energie. Deze energie heb je nodig om de oefeningen uit te voeren. Maar blijf je je focussen op de negatieve aspecten? We hoeven je vast niet uit te leggen hoe vermoeiend dat is. Als je niet langer onzeker bent in de sportschool, krijg je hoogstwaarschijnlijk meer motivatie.

Als laatste kan het je helpen om in contact te komen met andere sporters. Wanneer je je onzeker voelt, heb je juist de neiging om je terug te trekken. Hierdoor is het moeilijker om anderen aan te spreken of om een gesprek te starten. Door je onzekerheid in de sportschool aan te pakken, durf je misschien op anderen af te stappen.

4 tips om je onzekerheid in de sportschool aan te pakken

Goed, er zijn genoeg redenen om je onzekerheid in de sportschool aan te pakken. Misschien heb je een eigen, persoonlijke redenen om aan de slag te gaan. Een gezonde dosis zelfvertrouwen zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel zit. Bovendien haal je meer plezier uit je work-out. Als je onzeker bent in de sportschool, kun je de onderstaande 4 tips goed gebruiken:

  1. Denk niet te zwaar. Denk je dat je de enige bent die onzeker is in de sportschool? Niets is minder waar. Iedere sporter had of heeft onzekerheden! Het kan geruststellend zijn om je te beseffen dat je niet de enige bent die in dit schuitje zit.
  2. Sport met iemand samen. Vind je het moeilijk om in je eentje over de drempel te stappen? Je kunt je onzekerheid verlichten, door met iemand samen te gaan. Dit is gezellig, motiverend en jullie kunnen elkaar steunen. Misschien ken je iemand die al sport of, net als jij, wil beginnen met sporten.
  3. Ga van tevoren kijken. Vind je de onbekendheid een obstakel? Vraag of je van tevoren mag komen kijken bij de sportschool. Zo leer je de trainers, apparaten en de ruimte alvast kennen. Een bekende ruimte binnenstappen kan je drempel namelijk verlagen. Bovendien kun je direct aangeven waar je hulp bij nodig hebt, zodat je niet het gevoel hebt dat je aan je lot wordt overgelaten.
  4. Sluit jezelf af. Als je onzeker bent, ben je veel bezig met je omgeving en met de mening van anderen. Dit kan je plezier bederven en je onzekerheid vergroten. Misschien heb je de behoefte om jezelf af te sluiten voor deze negatieve gedachten. Het kan helpend zijn om een koptelefoon te dragen of om een rustige plek te zoeken voor je oefeningen.

Conclusie

Blijvend ZelfvertrouwenVoel je je onzeker in de sportschool? In dit artikel hebben we mogelijke oorzaken met je besproken. We hebben afgesloten met 4 tips die kunnen helpen om hiermee om te gaan. Heb je het gevoel dat je meer hulp nodig hebt? Meld je dan aan voor de cursus Blijvend Zelfvertrouwen en leer je zelfvertrouwen, met behulp van professionals, te vergroten!

Leave a Comment