Hoe moet je omgaan met onzekerheid en gevoel? Elk mens heeft ongetwijfeld wel eens te maken gehad met een onzeker gevoel. Een gevoel waarbij je niet zeker over jezelf bent. Een gevoel waarbij je niet zeker bent over datgene wat je doet. Of een gevoel waarbij je niet zeker bent over datgene waar je mee bezig bent.
Dit onzekere gevoel is over het algemeen niet al te erg. Het is echter van belang dat dit onzekere gevoel na een korte tijd weer afneemt. Mocht dat niet het geval zijn, kan je last hebben van een echte onzekerheid. Dat is iets wat men absoluut niet mag onderschatten; jij zelf dus ook niet.
Omgaan met onzekerheid en gevoel
Een onzeker gevoel kan je namelijk beperken in het dagelijkse leven. Je durft jezelf niet op de voorgrond te tonen. Dit kan op sociaal vlak behoorlijk vervelend zijn, aangezien je hierdoor moeilijk met mensen contact maakt. Als je eenmaal contact met mensen gemaakt hebt, ben je bovendien erg bang dat je dingen fout doet.
Anderzijds kan onzekerheid ook een flinke negatieve impact op je carrière hebben. Met een onzeker gevoel durf jij jezelf niet te ontplooien en te laten zien aan je collega’s. Hierdoor kan je stil komen te staan in je ontwikkelingen, met alle gevolgen van dien.
Het mag duidelijk zijn dat leven met onzekerheid niet altijd even makkelijk is. Nee, het wordt door veel mensen als iets ontzettend vervelends ervaren. Het is echter van belang om hier op de juiste manier mee om te gaan. Als je jouw onzekerheid op de juiste manier weet te accepteren, kan je hier in de nabije toekomst de vruchten van plukken.
Het belang van omgaan met onzekerheid en gevoel
Als je onzeker bent, zijn bepaalde kenmerken soms duidelijk zichtbaar. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan uitstelgedrag en piekeren. Ook kunnen onzekere personen een vorm van perfectionisme hebben. Men is bang om iets fout te doen, waardoor ze continue naar perfectie streven. Ook kunnen onzekere mensen continue bevestiging zoeken van anderen.
Als we naar deze kenmerken kijken, zien we één gemeenschappelijke deler. Dit gedrag is compensatiegedrag voor het onzeker gevoel. Maar, daarbij kunnen we ook één belangrijk statement maken: zekerheid bestaat niet in het leven. Met de bovenstaande kenmerken verkrijg je ook geen zekerheid in het leven. Nee, je kan op geen enkele manier zekerheid in het leven verkrijgen. Het leven bestaat uit vallen en opstaan.
Ons advies is dan ook om je niet bezig te houden met bovenstaande kenmerken. Nee, je gaat die zekerheid toch nooit krijgen. Het is veel belangrijker om je tijd en energie aan andere zaken te besteden. De belangrijkste zaak hierbij is hoe jij om moet gaan met je onzekerheid.
Schrijf op wat je mee maakt en doet
De allereerste stap is om voor jezelf duidelijk te krijgen waar de onzekerheid vandaan komt. Dit kan op een manier waarbij je jezelf niet al te veel in de weg zit. Nee, schrijf alles op wat je mee maakt en doet. Als je na verloop van tijd een heel schrift vol hebt, kan je dit op je gemak teruglezen. Je komt dan één ding duidelijk tegen: ook in onzekere situaties heb jij je prima weten te redden. Dit is voor jou een bevestiging dat óók jij om kan gaan met onzekerheid. Het is daarbij dus wel van belang om secuur alles op te schrijven.
Experimenteer met je gedrag
Als je onzeker bent, heb je wellicht zelf ook in de gaten dat je bepaald gedrag vertoont. Hoe moeilijk het ook is; probeer dat gedrag eens te veranderen. Probeer je eens op een andere manier te laten gelden. Ook kan je jezelf op dit gebied uitdagen door bijvoorbeeld spannende dingen te doen. Voorbeelden hiervan zijn om alleen naar een feest te gaan, een spannende vakantie te boeken of op motorrijles te gaan.
Als je gaat experimenteren, leer je namelijk ook andere gedragspatronen kennen. Op die manier kan je voor jezelf een ideaal gedrag creëren waar jij je goed bij voelt. Uiteindelijk draait daar alles om: jij moet je goed voelen.
Behandel andere mensen zoals jij behandeld wilt worden
Een onzeker gevoel kan ook voortkomen uit het feit dat je op een vervelende manier behandeld wordt of behandeld bent. Hierbij kunnen bijvoorbeeld herinneringen uit de jeugd een grote rol spelen. Dit kan je echter ombuigen in iets positiefs. Maar, dat begint wel bij jezelf.
We proberen hiermee te zeggen: het gedrag dat jij aan anderen laat zien, krijg je op den duur terug. Als jij complimenteus naar een ander persoon bent, krijg je op den duur vanzelf ook complimentjes terug. Als jij beleefd en aardig voor andere mensen bent, zijn deze mensen dat ook voor jou. Door zelf het juiste gedrag te vertonen, kan je andere mensen onbewust sturen. Onder aan de streep kan jou dit een voldaan gevoel geven. Je hebt dan tenslotte het gevoel dat je er om doet en dat kan je helpen in het proces om je onzekerheid te verbeteren.
Serieuze aanpak
Heb je dagelijks veel last van een onzekerheid? In dat geval willen we je van harte aanraden om professionele hulp te zoeken. Een onzekerheid is iets waar je iets aan kan doen. Maar, daarbij heb je wel professionele hulp nodig. Hulp die de verschillende methoden exact weet. Bovendien weet een expert welke hulpmethode voor jou het meest geschikt zal zijn.
Als je onzeker bent, heb je vaak een minderwaardigheidscomplex. Dit is alles behalve nodig. Je bent perfect zoals je bent. Probeer van jezelf te gaan houden en zie de positieve dingen in het leven in. Probeer vervolgens, eventueel dus met professionele hulp, om de onzekerheid om te zetten in zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen waarmee jij je kan ontplooien, zelfvertrouwen waarmee jij hechte banden met andere op kan bouwen en zelfvertrouwen waarmee je positief in het leven staat.
Aan het einde van elke tunnel is licht. Dat geldt dus ook voor jouw tunnel waar jij op dit moment in zit. Met behulp van de bovenstaande tips kun je leren omgaan met onzekerheid. Zo maak het jezelf daarmee een stuk gemakkelijker!