Niet zelfverzekerd? 5 praktische tips om zelfverzekerdheid uit te stralen

Je staat niet zelfverzekerd in je schoenen. Dat kun je aan verschillende factoren merken. Je trekt je terug, je durf je niet uit te spreken of het lukt niet om positieve gedachten op te roepen. Dat is jammer, want zelfverzekerdheid uitstralen en voelen brengt je verder in het leven. Je voelt je ook gelukkiger.

Hoe straal je zelfverzekerdheid uit? Wat moet je doen als je je niet zelfverzekerd voelt? Daar hoef je niet langer mee te zitten. Ik ga je namelijk vertellen hoe je dit oplost. Ik deel in dit artikel praktische oefeningen en informatie. Wil je een nieuwe stap zetten? Laten we snel beginnen.

Wat betekent zelfverzekerd zijn?

Termen als onzekerheid, zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid zien we vaker voorbij komen. Hier zit een verschil tussen. Laat ik beginnen door uit te leggen wat zelfverzekerd precies betekent.

Zelfverzekerd zijn, betekent dat je in jezelf gelooft en vertrouwt op wat je kan. Dit zijn je kwaliteiten, vaardigheden en prestaties. Dit geeft je een goed gevoel. Als je dit niet voelt, ben je wat onzeker. Dat is geen ramp, want iedereen voelt zich weleens zo.

Wanneer je zelfverzekerd bent vertrouw je niet alleen op wat je wél kan. Je vertrouwt ook op wat je niet kan. Het is namelijk menselijk om iets minder goed te kunnen. Dat maakt ons uniek. Deze punten laten je niet onzeker voelen, maar zorgen er juist voor dat je realistische doelen stelt of om hulp vraagt. Je accepteert jezelf zoals je bent. Is dat geen fijn gevoel?

Zelfverzekerd overkomen: Hoe doe ik dat?

Ben je zelfverzekerd? Dit is bij iemand anders duidelijk te herkennen. Niet alleen bij de mensen om je heen, maar ook bij jezelf. Maar als je zelfverzekerd overkomt, hoe ziet dit eruit? Misschien herken je de kenmerken die we hieronder gaan bespreken.

 • Je weet wat je wel en niet wilt
 • Meningen uitspreken is geen probleem
 • Je bent vriendelijk naar je omgeving toe
 • Je vraagt niet alleen om hulp, je bent ertoe bereid om iemand anders de helpende hand toe te steken
 • Je bent bereid om voor je fouten uit te komen en het de volgende keer anders te doen
 • Je stelt een doel en streeft hiernaar
 • Je hebt de meningen van anderen niet nodig om een besluit te maken
 • Je kunt samenwerken

Deze kenmerken zijn niet alleen verantwoordelijk voor je successen. Ze zorgen ook voor kwaliteit van leven. Je zit goed in je vel. Dat gun je iedereen, niet waar?

Zelfverzekerdheid uitstralen

Hoe weet ik dat ik niet zelfverzekerd ben?

Niet zelfverzekerd zijn is het tegenoverstelde van waar we het eerder over hadden. Dit betekent dat je geen tot weinig vertrouwen hebt in jezelf en in je kwaliteiten. Vooral de negatieve aspecten en gedachten overheersen. Als je niet zelfverzekerd bent, dan kun je dit herkennen aan verschillende kenmerken.

 • Je twijfelt aan de toekomst en ziet geen perspectief
 • Je vindt het lastig om anderen te vertrouwen
 • Negatieve punten zijn er in overvloed, maar de positieve kenmerken kun je niet benoemen
 • Je maakt liever geen keuzes of baseert deze op die van iemand anders
 • Je neemt een afwachtende houding en houd je mening voor jezelf

Niet zelfverzekerd zijn is vervelend en heeft gevolgen. Je kunt er somber door worden, je terugtrekken en zelfs geïsoleerd raken. Daarom raden we je aan om te oefenen met zelfverzekerd zijn. Gelukkig zijn daar praktische oefeningen voor. Lees je verder?

5 tips om zelfverzekerdheid uit te stralen

Wil je voortaan lekker in je vel zitten en je doelen bereiken? We delen 5 tips om voortaan zelfverzekerdheid uit te stralen. Misschien helpen deze punten jou om de eerste stappen te zetten naar een zelfverzekerd leven.

Besteed aandacht aan je uiterlijk

Zorg goed voor jezelf. Als je er verzorgd uitziet, kom je beter over. Draag kleding waar je je fijn in voelt. Hoe je je kleedt, beïnvloedt ook hoe je je voelt. Dus denk na over je outfit en voel je zelfverzekerd. En vergeet niet: lichaamsverzorging is net zo belangrijk.

Kijk anderen aan als je niet zelfverzekerd bent

Kijk iemand aan als je praat. Als je wegkijkt, kom je onzeker over. Met oogcontact bouw je een band op en komt er meer vertrouwen. Probeer het eens als iemand anders praat. Een kleine knik met je hoofd helpt ook. Het is makkelijk en het maakt echt verschil.

Niet zelfverzekerd tip

Glimlach

Zet een glimlach op je gezicht, ook als je je niet fijn voelt. Hiermee houd je je brein als het ware voor de gek. Door je blij voor te doen ga je je ook zo voelen. Probeer het eerst eens voor de spiegel om je comfortabeler te voelen.

Schijf complimentjes op

Als je je even niet top voelt, kijk dan terug naar wat mensen eerder over je zeiden. Zo’n boekje helpt je herinneren dat je het goed doet, vooral als je het even vergeet.

Denk in oplossingen als je je niet zelfverzekerd voelt

Problemen lijken nog groter als je je onzeker voelt. Probeer juist om te denken en het op te lossen. Misschien zie je ergens vreselijk tegenop. Dan zou het handig kunnen zijn om hulp te vragen aan iemand.

De tips zijn geen garantie tot succes. Merk jij dat je somber wordt of overheerst de onzekerheid op een dusdanige manier dat je wordt gehinderd? Dan is het verstandig om hulp te vragen aan een professional.

Conclusie – Meer weten over zelfverzekerdheid?

Voel je je niet zelfverzekerd? Dat komt overkomt ons allemaal weleens. Soms zit je even in de put. Maar als je je continu niet zelfverzekerd voelt en je merkt dit ook in je dagelijks leven, dan kun je hier behoorlijk tegenaan lopen. In je privéleven, maar ook op werkgebied.

Gelukkig kun je daar iets aan doen. We hebben praktische tips gegeven, waardoor je meer zelfverzekerdheid kunt uitstralen. Van complimentjes opschrijven tot glimlachen; je kunt aan de slag.

Blijvend ZelfvertrouwenVond jij dit artikel interessant? Wil je meer weten over zelfvertrouwen of zoek je hulp om je zelfverzekerder te voelen? Meld je aan voor de cursus Blijvend Zelfvertrouwen en krijg professionele begeleiding in dit proces. Je staat er niet alleen voor.

Leave a Comment