Mijn kind is onzeker. Wat moet ik doen?

Je kind is onzeker. Heb jij een zoon of dochter van een jonge leeftijd, en is hij of zij nog erg onzeker? Bij zowel kleuters, peuters als wat oudere kinderen komt onzekerheid voor.

Gelukkig kan jij als vader of moeder je kind helpen bij die onzekerheid. Ik kan me namelijk voorstellen dat je met de handen in het haar zit en je niet helemaal weet wat je hieraan kan doen. In dat geval is het een goede zaak dat je op dit artikel bent gekomen.

In dit artikel ga ik je namelijk alles vertellen over onzekerheid bij kinderen. Zo lees je hoe het ontstaat, wat je eraan kan doen én krijg je een aantal handige tips. Ben je benieuwd geworden? Lees dan snel verder.

 

Hoe ontstaat onzekerheid bij kinderen?

Voordat we verder gaan naar de tips en wat je aan deze onzekerheid kan doen, is het eerst belangrijk om te weten waar deze onzekerheid vandaan komt. In de meeste gevallen heeft onzekerheid bij kinderen een duidelijke oorzaak.

 

Heel veel kinderen en jongeren ervaren onzekerheid. Zeker bij jongeren in de puberteit ontstaat er veel onzekerheid over bijvoorbeeld de prestaties of over het uiterlijk. Dat hoort nu eenmaal bij de leeftijd en de fase waarin ze op dat moment zitten. Onzekerheid is dus een onderdeel van het opgroeien en dat is niet direct iets om je grote zorgen om te maken.

kind is onzeker

Echter kan deze onzekerheid ook een keerzijde hebben. Ook bij hele jonge kinderen kan onzekerheid een grote rol spelen. Zelfvertrouwen is nooit aangeboren. Dat zal met de tijd moeten groeien. Onzekerheid bij kinderen ontstaat in heel veel gevallen door gebeurtenissen in het verleden. Denk hierbij aan mishandeling, trauma’s, pesten of verwaarlozing. Op deze manier krijgen kinderen last van veel twijfels en dus een negatief zelfbeeld.

 

Opgroeien in een veilige omgeving speelt dus een hele grote rol. In deze omgeving krijgt je kind de kans om het zelfvertrouwen te laten groeien. Toch kan het zo zijn dat je kind heel erg onzeker is, ook als hij of zij is opgegroeid in een veilige omgeving. Mocht je kind dagelijkse hinder ondervinden van zijn of haar onzekerheid, dan is het belangrijk om in te grijpen en hier iets mee te gaan doen. Wat je zou kunnen doen? Dat lees je later in het artikel.

 

Symptomen van onzekerheid bij kinderen

Er zijn een aantal symptomen waaraan je duidelijk kan herkennen dat je kind onzeker is. Het is belangrijk om deze symptomen te kunnen herkennen, zodat je wellicht zou kunnen ingrijpen. Een aantal symptomen kunnen zijn:

 

  • Vaak terugtrekken, met name in een grote groep
  • Zachtjes praten of fluisteren
  • Mensen niet aankijken
  • Verlegen zijn
  • Bepaalde dingen niet durven
  • Geen eigen mening durven hebben

 

Mijn kind is onzeker. Wat moet ik doen?

Is er iets te doen aan de onzekerheid van je kind. Dat is er absoluut. Het fijnste zou zijn dat jouw kind vol zelfvertrouwen door het leven kan gaan. Dit zorgt ervoor dat hij of zij lekker in zijn of haar vel gaat zitten en gestelde doelen kan behalen.

 

Zijn de onderstaande tips garantie tot succes? Nee, helaas niet. Toch wil ik je adviseren om samen met hem of haar aan de slag te gaan met deze tips. Wellicht ga je duidelijk een verschil merken. Hoewel het altijd mogelijk is om hulp in te schakelen, is er ook genoeg dat je zélf kan doen. Wat je kan doen, dat lees je hieronder.

 

Tip 1: Straal als ouder zelfvertrouwen uit

Jij als ouder ben een voorbeeldfunctie voor je kind. Alles wat jij doet of zegt, neemt jouw kind snel over. Als jij onzekerheid uitstraalt, dan is de kans heel erg groot dat je kind dit van je overneemt.

kind is onzeker

Probeer dus zelfverzekerd over te komen naar je zoon of dochter toe. Laat zien dat foutjes maken helemaal niet erg is en dat een succes of behaald doel best gevierd mag worden.

 

Tip 2: Geef je zoon of dochter complimentjes

Iedereen vindt het fijn om complimentjes te krijgen. Op deze manier worden goede daden op een positieve manier erkend. Voor een kind is dat ook het geval. Met name jonge kinderen hebben heel erg de behoefte aan een complimentje of schouderklopje van de ouders. Daar krijgen ze op den duur veel meer zelfvertrouwen van.

 

Tip 3: Praat met elkaar

Een van de belangrijkste tips, is het praten met elkaar. Praat met je zoon of dochter over zijn of haar onzekerheid. Geef hem of haar het gevoel dat jij altijd open staat voor een gesprek en dat alles op tafel gegooid kan worden.

 

Je kind zal leren dat niks te gek is en dat deze gevoelens er gewoon mogen zijn. Hoe klein het voorval ook is, jij staat als ouder altijd voor hem of haar klaar.

 

Geef je kind blijvend zelfvertrouwen

We hebben heel veel besproken wat betreft onzekerheid bij kinderen. Zo heb je hierboven een aantal handige tips gekregen die jou en jouw zoon of dochter kunnen gaan helpen. Toch kan het heel erg lastig zijn om hiermee aan de slag te gaan. Zou jij meer hulp willen krijgen bij de onzekerheid van jouw zoon of dochter? Dan is de online cursus Blijvend Zelfvertrouwen iets voor jou of voor jullie samen.

kind is onzeker

Blijvend Zelfvertrouwen is een onlinecursus die mensen in een aantal weken leert hoe ze meer zelfvertrouwen kunnen krijgen. Ook voor kinderen is de cursus heel erg geschikt. Het leert je zoon of dochter in stappen hoe de onzekerheid naar de achtergrond kan verdwijnen en het zelfvertrouwen meer de ruimte krijgt. Doormiddel van wekelijkse praktijkopdrachten wordt dat opgepakt en uitgelegd.

 

Voor jou als ouder kan de cursus Blijvend Zelfvertrouwen ook een goede uitkomst zijn. Het geeft jou de kans om meer inzicht in de onzekerheid van je zoon of dochter te krijgen en om dit samen aan te pakken. Mocht jij je kind wat meer zelfvertrouwen willen geven, dan is Blijven Zelfvertrouwen een dikke aanrader.

 

Conclusie

Onzekerheid bij kinderen, dat hoort nu eenmaal bij het opgroeien. Met de tijd zal het vervagen. Toch kan deze onzekerheid een keerzijde hebben en is het belangrijk om in te grijpen. Hulp inschakelen kan altijd, maar er is genoeg dat je zelf kan doen. Wat dat is? Dat lees je in de bovenstaande tips.

 

Wil jij tóch hulp inschakelen voor de onzekerheid van je kind? Dat kan! Volg in dat geval de cursus Blijvend Zelfvertrouwen. Hier leert jouw kind hoe hij of zij meer zelfvertrouwen kan krijgen én leer jij hoe je als ouders hiermee om kan gaan.

Leave a Comment