Onzeker, dat zijn we allemaal weleens. Het is ontzettend menselijk om af en toe eens onzeker te zijn. Misschien ben je onzeker over jezelf of over het werk dat je doet. Het hoort nu eenmaal bij het leven. Zeker bij kinderen of pubers kan onzekerheid een groot onderdeel van het opgroeien zijn. Dat is niet iets om je direct zorgen over te maken als ouder.
Toch kan die onzekerheid problematisch worden of zijn. Zeker als je een dochter in de puberteit hebt, dan zou je kunnen merken dat die onzekerheid een grote rol speelt in haar leven. Hoewel deze onzekerheid normaal is en bij het volwassen worden hoort, is het niet de bedoeling dat ze dit haar leven lang met zich mee zal dragen. Als ouder is het belangrijk om haar daarbij te gaan helpen.
Je dochter is onzeker. Wat moet je nu doen? Gelukkig ben je op dit artikel gestuit. Hier ga ik je namelijk alles vertellen over de onzekerheid van dochters en geef ik je een aantal handige tips hoe je die onzekerheid kan herkennen en hoe jij haar hierbij zou kunnen helpen.
Hoe ontstaat die onzekerheid?
Kan er een duidelijke oorzaak zijn van deze onzekerheid? Dat zou heel erg goed kunnen. Houd er rekening mee dat er in de meeste gevallen geen oorzaak is, maar dat dit in sommige gevallen wel zou kunnen.
Zo kan het aan de thuissituatie liggen. Als een kind zich niet veilig of op zijn of haar gemak voelt thuis, dan kan er onzekerheid ontstaan. Mocht het kind op school of juist ergens anders gepest worden, dan kan onzekerheid daar een gevolg van zijn. Ligt de lat op school of juist thuis heel erg hoog, dan is het kind al snel bang om te falen en ontstaat er als vanzelf onzekerheid.
Je ziet dat er niet altijd een oorzaak is omdat het hoort bij opgroeien, maar er kan in sommige gevallen wel een oorzaak achter deze onzekerheid zitten.
Hoe herken ik onzekerheid bij mijn dochter?
Is onzekerheid te herkennen bij je dochter? Dat kan inderdaad het geval zijn. Vaak kan je aan de lichaamshouding of het gedrag van je dochter merken dat ze te maken heeft met onzekerheid. Dit zijn een aantal signalen waaraan je kan herkennen dat je dochter onzeker is.
- Durft geen mensen aan te kijken bij het voeren van een gesprek
- Is vaak erg stil en teruggetrokken
- Praat niet of juist heel erg zacht
- Snel huilen
- Snel boos worden
- Sociale activiteiten vermijden
- Zegt al snel dat ze iets niet kan
- Juist overschreeuwen om de onzekerheid te compenseren
Mocht jij één van de bovenstaande symptomen herkennen, dan zou het heel erg goed kunnen dat je dochter onzeker is. Is het gelijk alarmerend als ze onzeker is? Dat hoeft niet zo te zijn. Wel kan het belangrijk zijn om ermee aan de slag te gaan.
Mijn dochter is onzeker – Tips!
Het liefste wat je wil, is je dochter helpen bij deze onzekerheid. Dat kan ook. Jij als ouder kan een aantal stappen ondernemen waarbij je je dochter kan helpen bij die onzekerheid. Zijn de tips die ik je ga geven direct een garantie tot succes en kan je dochter afscheid nemen van deze onzekerheid? Nee, dat helaas niet. Je dochter van de onzekerheid afhelpen is niet zo gemakkelijk.
Het enige wat jij als ouder kan doen, is haar waar mogelijk helpen en er voor haar zijn. Hieronder vind je een aantal tips die jullie beiden zouden kunnen helpen.
Tip 1: Probeer je dochter complimentjes te geven
Hoe jong of hoe oud je ook bent, iedereen vindt het fijn om een complimentje te krijgen. Ook je dochter. Geef haar geregeld een complimentje of laat haar weten dat ze het goed doet. Doe dit wel op een gezonde manier en probeer het niet te gek te maken. Daar zal ze zich niet zekerder van gaan voelen.
Tip 2: Kijk ook naar jezelf
Jij als ouder bent het voorbeeld voor je kinderen. Kinderen nemen sneller iets van hun ouders over, ook al gaat dit nog onbewust. Ga eens na of je zelf onzeker bent. Het zou namelijk invloed op je dochter kunnen hebben. Als kinderen zien dat hun ouders zelfvertrouwen uitstralen, dan zullen ze dit sneller gaan overnemen.
Tip 3: Praat met elkaar
Probeer te blijven praten met je dochter en geef aan dat het oké is om over je gevoelens te blijven praten. Op deze manier zullen jullie elkaar beter begrijpen en kan jij haar als ouder beter helpen.
Tip 4: Fouten maken is niet erg
Is iedereen op de wereld perfect en maakt niemand fouten? Gelukkig is dat niet zo. Leer je dochter dat fouten maken helemaal niet erg is en dat het bij het leven hoort. Fouten zijn er om van te leren en om op te kunnen lossen. Op deze manier zorg je ervoor dat je dochter niet onzeker word van het maken van een fout en ze hier juist op een positieve manier mee om leert gaan.
Hoe kan ik mijn dochter nog meer helpen?
Wil jij je dochter op een andere manier helpen bij haar onzekerheid of juist om haar zelfvertrouwen te behouden? Dan is Blijvend Zelfvertrouwen echt is voor haar, en misschien ook voor jou als ouder.

Blijvend Zelfvertrouwen is een online cursus waarbij de onzekerheid actief aangepakt zal worden. Zo leert je dochter hoe ze ermee moet omgaan en hoe ze haar zelfvertrouwen uiteindelijk kan vergroten. Jij als ouder kan haar ondersteunen in dit proces en ook deelnemen aan de cursus die vanuit huis gevolgd kan worden.
Uiteindelijk leert je dochter door middel van praktijkopdrachten hoe ze haar zelfvertrouwen kan vergroten en ook kan behouden. Mocht je merken dat je dochter last heeft van onzekerheid, dan is Blijvend Zelfvertrouwen een goede stap om te ondernemen.
Conclusie
Je dochter is onzeker. Wat moet je nu doen? Je weet inmiddels dat onzekerheid hoort bij het opgroeien van een kind en dus erg normaal is, maar dat er soms wel een oorzaak achter kan zitten.
In het artikel heb je een aantal tips gekregen die jou als ouder en je dochter kunnen helpen bij deze onzekerheid.
Wil jij je dochter helpen aan meer zelfvertrouwen of bij het behouden van dit zelfvertrouwen? Volg samen de online cursus Blijvend Zelfvertrouwen en leer hoe jullie dit kunnen doen.