Meer zelfvertrouwen krijgen en opbouwen? Lees de 6 beste tips

Herken je dat negatieve stemmetje in je hoofd? Brengt dit stemmetje je aan het twijfelen en ervaar je daardoor onzekerheid? Je bent niet de enige. Iedereen is weleens onzeker in zijn of haar leven. En hoewel onzekerheid geen groot probleem hoeft te zijn, kan dat het wel worden op den duur. Misschien wil je meer zelfvertrouwen krijgen en zoek je naar effectieve manieren.

Je kunt zelfvertrouwen krijgen, maar het is niet voor iedereen gemakkelijk om de stap naar professionele hulp te zetten. In dit artikel delen we de 6 beste tips om meer zelfvertrouwen te krijgen. Ben je benieuwd? Wacht niet langer en start direct met lezen.

6 tips als je meer zelfvertrouwen wil krijgen

Het kan een uitzichtloze situatie lijken als je je onzeker voelt. Zeker als je hier meerdere jaren last van hebt. Je kunt last krijgen van eenzaamheid, somberheid of je vindt het lastig om aan nieuwe dingen te beginnen. Een gezonde dosis zelfvertrouwen daarentegen biedt kwaliteit van leven.

Hoe laag je zelfvertrouwen ook is, er zijn verschillende manieren waarop je je zelfvertrouwen kunt ontwikkelen. En nee, dit is niet afhankelijk van bijvoorbeeld je leeftijd of maatschappelijke positie. Daarom delen we 6 tips waardoor je meer zelfvertrouwen kunt krijgen.

1.         Negatieve invloeden? Weg ermee!

Bij een gebrek aan zelfvertrouwen ben je maar wat gevoelig voor invloeden van buitenaf. Vooral de negatieve kunnen een behoorlijk groot effect hebben op je algehele stemming en je mentale gezondheid. Negatieve gedachten krijgen op deze manier de ruimte, waardoor je in een cirkel terechtkomt en je zelfvertrouwen niet de kans krijgt om te ontwikkelen.

Hoe die negatieve invloeden er precies uitzien, dat is voor iedereen persoonlijk. Een goed voorbeeld hiervan, is social media. Social media geeft in veel gevallen een vertekend beeld, omdat vooral de positieve aspecten van het leven aandacht krijgen. Je raakt je zelfvertrouwen kwijt.

Om meer zelfvertrouwen te krijgen, kan het helpend zijn om deze invloeden voortaan bewust te vermijden. Wanneer dit gelukt is, worden je negatieve gedachten in de kiem gesmoord en krijgt je zelfvertrouwen de kans om te ontwikkelen.

2.      Wees blij met wie je bent

De eerste stap naar zelfacceptatie, is door jezelf niet langer naast de meetlat te leggen. Met andere woorden; vergelijken. In jouw ogen is iemand anders altijd beter, maatschappelijk geslaagder of talentvoller dan jij. Deze gedachten kennen we allemaal. Denk jij er precies zo over? De gedachten lijken onschuldig, maar wegen zwaarder dan je denkt.

Negatieve gedachten krijgen opnieuw de overhand. Behalve onzeker, kun je je somber of eenzaam voelen. Creëer meer zelfvertrouwen door tevreden te zijn met wie je bent. Oefening baart kunst.

Zelfvertrouwen ontwikkelen

3.      Noteer complimenten

Complimenten geven je zelfvertrouwen een boost. Kun je je nog herinneren welk compliment je een week geleden ontving? Waarschijnlijk niet. Onwijs zonde, aangezien het een krachtig middel is om meer zelfvertrouwen te krijgen en te behouden.

Noteer daarom de complimenten die je ontvangt, om op een later moment te bekijken. Zo behoud je dat euforische gevoel langere tijd. Je kunt de notities in je smartphone gebruiken of een speciaal notitieboekje aanschaffen.

4.      Van dromen naar doelen

De welbekende bucketlist is voor veel mensen een cliché. Toch kan het een manier zijn om meer zelfvertrouwen te krijgen. Wellicht heb je een lijst met dromen waarvan je hoopt dat deze in de loop der jaren uitkomen. Blijven hopen heeft echter geen nut. Niets gebeurd zomaar. Misschien wil je een boek schrijven, bungeejumpen of je motorrijbewijs halen.

Durf de drastische stap te zetten en maak van je beschreven dromen een doel. Eenmaal het doel bereikt krijgt je zelfvertrouwen een boost. Op deze manier krijg je zelfvertrouwen opnieuw de ruimte om te ontwikkelen. Je onzekerheid is niet zomaar verdwenen, maar wellicht minder.

Let op: Houd je doelen haalbaar en leg de lat niet te hoog. Doelen die niet haalbaar zijn hebben een averechts effect. Dat wil je – vooral nu – voorkomen.

5.      Ga voor een dosis endorfine

Endorfine staat bekend als het effectiefste middel tegen stress en somberheid. Het hormoon komt vrij in de hersenen tijdens beweging. Als je meer zelfvertrouwen wil krijgen, dan is sport een goed idee.

Afgezien van de endorfine die vrij komt, blijven je spieren soepel en kun je je focus verleggen. Bovendien zorgt sporten in gezelschap voor sociaal contact, wat de eenzaamheid verminderd. Sporten kan volledig naar eigen niveau ingericht worden. Je hoeft dus geen krachtpatser in de sportschool te zijn. Misschien zwem je liever of is fietsen meer aan jou besteed.

Meer zelfvertrouwen

6.      Meer zelfvertrouwen door een zelfvertrouwen coach

Ongeacht je leeftijd of levenservaring, kun je zelfstandig meer zelfvertrouwen krijgen. Dit kan door te blijven oefenen. Dat wil echter niet zeggen dat het ook daadwerkelijk lukt of het effect heeft waar je op hoopt. Je kunt meer zelfvertrouwen krijgen met behulp van een zelfvertrouwen coach.

Een zelfvertrouwen coach is psychisch onderlegt. Hij of zij is in staat om de oorzaak van je onzekerheid te achterhalen en hier vervolgens naar te handelen. Ook later in je leven zijn de handvaten van een zelfvertrouwen coach van grote waarde. Je kunt een fysieke coach bezoeken of deelnemen aan een zelfvertrouwen cursus. Daarover later meer.

Conclusie – Zo krijg je meer zelfvertrouwen

Wil je meer zelfvertrouwen krijgen? Dit zorgt voor meer kwaliteit van leven. Je zit lekkerder in je vel en je durft doelen te stellen. Er zijn verschillende manieren om je zelfvertrouwen te laten ontwikkelen. In dit artikel hebben we 6 tips met je gedeeld.

Blijvend ZelfvertrouwenDe tips zijn echter geen garantie op succes. Je zelfvertrouwen kan ontwikkelen, maar het wil niet zeggen dat je onzekerheid voor goed verdwijnt. Heb je behoefte aan hulp en inzichten? Een zelfvertrouwen cursus is een goed idee om te volgen. Meer dan 30.000 cursisten zijn enthousiast over Blijvend Zelfvertrouwen.

Blijvend Zelfvertrouwen is een online cursus, die volledig in het teken van zelfvertrouwen staat. De cursus duurt 13 weken en wordt begeleid door professionals. Wil je voortaan met meer zelfvertrouwen door het leven gaan? Meld je direct aan voor Blijvend Zelfvertrouwen en ervaar zelf de vele voordelen.

Leave a Comment