Meer zelfvertrouwen krijgen voor volwassenen? 5 Praktische tips

Als kind bouw je automatisch de nodige mate van zelfvertrouwen op in je leven. Maar het kan zijn dat jij door omstandigheden je zelfvertrouwen bent verloren.

Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk weer je zelfvertrouwen terug te krijgen.

Er kunnen veel verschillende redenen zijn waarom je als volwassene je zelfvertrouwen kwijtraakt.

Gelukkig zijn er ook veel dingen die je kunt doen om snel je zelfvertrouwen als volwassene weer terug te krijgen. Hoe je dat doet lees je in dit blogbericht.

Wat is zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen is niets anders dan de mate waarin jij in jezelf gelooft. Hoe meer je in je zelf en in je eigen kunnen geloofd, hoe meer zelfvertrouwen je hebt. Vaak is het de oorzaak van weinig zelfvertrouwen dat er iets is gebeurd dat je zelfvertrouwen heeft beschadigd.

Het kan zijn dat je een nare ervaring hebt meegemaakt die je liever anders had willen zien, of dat je niet genoeg voor jezelf hebt durven opkomen.

Al deze oorzaken kunnen ervoor zorgen dat jij nu minder of weinig zelfvertrouwen hebt op volwassen leeftijd.

Hoe ontstaat een gebrek aan zelfvertrouwen?

Er kunnen veel verschillende redenen zijn waardoor jij je zelfvertrouwen verloren bent.

Het kan zelfs zo zijn dat jij op jonge leeftijd al het een en ander hebt meegemaakt waardoor je nu minder zelfvertrouwen hebt.

Veel voorkomende voorbeelden daarvan zijn dat je te beschermend bent opgevoed en dat je daardoor zelf niet hebt kunnen ervaren wat het is om fouten te maken, ook kan het zijn dat je als kind bent gepest waardoor je nooit echt veel zelfvertrouwen heb opgebouwd.

Waarom zelfvertrouwen niet vanzelfsprekend is

Als je nu weinig of geen zelfvertrouwen hebt is de kans groot dat je denkt dat alle mensen om je heen wel veel zelfvertrouwen hebben. Toch is dat in de meeste gevallen niet zo en hebben heel veel mensen hun eigen onzekerheden.

Dat betekent ook direct dat jij er niet alleen voorstaat en dat zou je al direct wat meer zelfvertrouwen moeten geven. Je bent dus niet de enige tussen alle volwassen mensen die zich onzeker voelt.

Sterker nog, hoe houder en wijzer je wordt, met hoe meer onzekerheden je te maken krijg in je leven.

Maar als de onzekerheid de overhand neemt, dan is het belangrijk om te werken aan je zelfvertrouwen. Want te veel onzeker zal ervoor zorgen dat je niet meer optimaal kunt presteren in het leven.

kenmerken geen eigenwaarde hebben

Zelfvertrouwen nog belangrijker voor volwassenen

Hoewel het als kind al behoorlijk belangrijk is om de nodige mate van zelfvertrouwen te hebben, is het nog veel belangrijker in je volwassen jaren.

Als je volwassen bent moet je namelijk 100% op jezelf kunnen vertrouwen omdat de volwassen wereld soms best hard is.

Als je dan weinig zelfvertrouwen hebt is de kans groot dat jij je sneller aangesproken voelt als er iets mis gaat in je omgeving of dat je niet voor jezelf durft op te komen als dat eigenlijk wel belangrijk is.

Daarom is het vooral als je volwassen ben heel belangrijk om zelfvertrouwen te hebben.

Je hebt dan meer kans om een carrière te maken, je gaat gelukkiger door het leven, durft al je uitdagingen aan te gaan en je durft voor jezelf op te komen als dat nodig is. Dat alles staat in verband met zelfvertrouwen.

5 tips om snel meer zelfvertrouwen te krijgen

Je weet nu dat het heel goed mogelijk is dat jij weinig zelfvertrouwen hebt. Ook weet je dat het mogelijk is om weer zelfvertrouwen te krijgen. Om je direct op weg te helpen naar meer zelfvertrouwen deel ik nog een aantal tips.

1.      Ga een gesprek aan met iemand die je kunt vertrouwen

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen als je nu weinig zelfvertrouwen hebt is erover praten met iemand die je kunt vertrouwen. Alleen al door het gesprek aan te gaan accepteer je van jezelf dat je nu weinig zelfvertrouwen hebt. Dat is de eerste stap naar meer zelfvertrouwen.

2.      Geef jezelf een beloning als je iets goed doet

Als je een baan hebt is de kans groot dat jij veel dingen goed doet op een dag. Alleen doordat je weinig zelfvertrouwen hebt, zie je nu niet wat je eigenlijk allemaal bereikt op een dag. Denk daarom bewust na over de dingen die jij goed doet op een dag en geef jezelf een beloning als je dat opmerkt.

3.      Volg een cursus zelfvertrouwen

Een andere methode om snel meer zelfvertrouwen te krijgen is door een online cursus zelfvertrouwen te volgen. Een van de beste cursussen die je kunt volgen om snel meer zelfvertrouwen te krijgen is de cursus “blijvend meer zelfvertrouwen”. Hierin leer je stap voor stap hoe jij op een succesvolle manier aan je zelfvertrouwen kunt werken.

4.      Werk aan je gezondheid

Als jij fit bent en je fit voelt, straal je automatisch al meer zelfvertrouwen uit. Ook krijg je daarvan veel meer energie in het leven en voel je je automatisch beter. Een gezond en fit lichaam zal ervoor zorgen dat jij snel meer zelfvertrouwen krijgt. Ook draagt het hebben van een gezond en fit lichaam bij aan je mentale gesteldheid.

5.      Ga elke dag uitdagingen aan

Een van de dingen die ik doe om mezelf elke dag weer uit te dagen is het maken van een to-do-list. Elke dag stel ik een lijstje samen met de dingen die ik die dag wil volbrengen. Als ik dan een van die dingen mag afvinken geeft me dat een voldaan gevoel.

Eigenwaarde vergrotenDoor jezelf doelen te stellen en ze daarna te behalen groeit je zelfvertrouwen vanzelf. Het laat je namelijk zien dat jij instaat bent om doel te volbrengen en uitdagingen te overwinnen.

Begin daarom vandaag nog met het maken van je eigen to-do-list en overwin je eigen uitdagingen. Dan zal het zelfvertrouwen snel weer groeien.

Blijf elke dag aan jezelf werken en geef vooral niet op. Dan komt die dag dat je met veel zelf vertrouwen door het leven gaat sneller dan je denkt.

Wil je meer informatie over de cursus Blijven meer zelfvertrouwen? Bekijk de cursus pagina hier. 

Leave a Comment