Meer zelfvertrouwen krijgen in jezelf? Volg deze tips

Meer zelfvertrouwen krijgen in jezelf, het begrip zegt het al. Het is een vertrouwen hebben in je eigen kunnen. Het gebrek aan zelfvertrouwen is een veelvoorkomend verschijnsel. Zelfvertrouwen is opgebouwd uit twee factoren: vaardigheid en waardigheid. Bij eerstgenoemde moet je eerst bepaalde vaardigheden ontwikkelen.

Wanneer je weet dat je iets tot een succesvol einde kunt volbrengen, dan groeit het vertrouwen in jezelf. Tegenwoordig wordt waardigheid ook steeds belangrijker. Je moet jezelf accepteren en waardig bevinden zonder dat er per se een prestatie tegenover hoeft te staan, zoals een ontvangen complimentje.

Waardoor kan een gebrek aan zelfvertrouwen ontstaan?

Zelfvertrouwen begint zich al vroeg in een mensenleven te ontwikkelen. Jouw eigen karakter bepaalt of je vertrouwen in jezelf hebt, maar ook je sociale omgeving is bij de ontwikkeling van je zelfvertrouwen van belang. Een te beschermende opvoeding, het door iemand anders gepest zijn of kritiek op je prestaties of gedrag, kunnen voorbeelden zijn van oorzaken waarom iemand geen vertrouwen in zichzelf heeft.

Tips om uit die neerwaartse spiraal te kruipen

Een gebrek aan zelfvertrouwen neem je niet zomaar weg. Dat vergt werk. Er zijn zelfs een aantal cursussen te volgen, zoals de e– cursus Blijvend Zelfvertrouwen, om je zelfvertrouwen te vergroten. Je kunt ook een paar praktische tips volgen, waarin je met concrete stappen de komende tijd werkt aan je zelfvertrouwen.

Les 1: ben je bewust van je gedachten

Je bent vaak onzeker in een bepaalde situatie, omdat je er bepaalde negatieve gedachten op nahoudt. Deze gedachtes bepalen veelal hoe je je voelt in een situatie en hoe je ernaar handelt. Leer deze negatieve gedachten herkennen en probeer ze te veranderen. Je kunt jezelf hierin oefenen door dagelijks je een situatie voor te stellen, waarin je gebrek aan zelfvertrouwen duidelijk werd. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Wat gebeurde er op dat moment?
  • Wat dacht je toen?
  • Wat voelde je?
  • Wat deed je vervolgens?

Les 2: Heb geen onbehulpzame gedachtes

Probeer in een situatie, waarin je zelfvertrouwen je in de steek laat, helpende gedachten te hebben. Denk niet: dit lukt me niet. Of: mensen zullen me uitlachen. Deze gedachtes zijn onrealistisch en deze moet je ombuigen tot de werkelijkheid. Buig negatieve, onbehulpzame gedachtes kortom om tot helpende, positieve gedachten.

Les 3: Ben niet bang voor een uitdaging

Als je de onbehulpzame gedachte hebt iets niet te kunnen, deins dan niet terug, maar ga juist de uitdaging aan. Heb een positieve verwachting en stel jezelf voor ogen wat je wil bereiken. Houd het wel realistisch. Begin dus niet te moeilijk en zorg dat je doel haalbaar is, zodat je deze succesvol afrondt. Ervaar je deze successen vaker, dan weet je dat je het kan en groeit je zelfvertrouwen. Ervaring maakt immers rijker.

Les 4: Ken je kwaliteiten

Het kan zijn dat je het idee hebt dat je niets kunt of nog niks in je leven bereikt hebt. Dit is niet zo, want iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten. Schrijf op wat jouw kwaliteiten zijn en wat je reeds behaalde successen zijn. Schrijf ook op, als je voor iets gecomplimenteerd wordt. Wanneer je deze zaken in een helder overzicht op papier zet, kun je in een oogopslag zien wat je wel al allemaal bereikt hebt. Dit werkt stimulerend.

Les 5: Accepteer wie je bent

Het belangrijkste is om jezelf te accepteren, zoals je bent. Iedereen is anders, maar dit betekent niet slechter. Wees je ervan bewust dat er daarom ook mensen zijn, die andere ideeën hebben dan jij. Een cursus Mindfulness kan je helpen om je zelfacceptatie te doen groeien.

Eigenwaarde ontwikkelenLes 6: Wees niet bang om hulp in te schakelen

Als je in een neerwaartse spiraal zit, is het vaak moeilijk om hieruit te komen. Daarom kun je ook altijd professionele hulp inschakelen, zoals psychologen of maatschappelijk werkers. Een gebrek aan zelfvertrouwen is niks ongewoons en een professional werkt er dagelijks mee, dus kan hij of zij jou de handvaten geven die je nodig hebt om je zelfvertrouwen een boost te geven. Er is kortom niks raars aan om een gesprek met een professionele hulp in te schakelen.

Les 7: Werk aan jezelf

Werk ook aan hoe je overkomt. Kleren maken de man en datzelfde geldt voor zelfvertrouwen. Kleed je goed, want voel je je zeker bij wat je draagt dan straal je dit ook uit. Zorg ook dat je lichamelijk in vorm bent. Let op je voeding en sport veel. Dat zorgt voor positieve energie en een vergroting van je zelfvertrouwen. Let daarbij op je lichaamshouding. Loop rechtop en maak oogcontact. Zorg voor een open en minzame houding. Maak ook zelf eens een compliment, dan ontvang je dit ook vaker terug.

Cursussen zelfvertrouwen

Zoals eerder al benoemd is, zijn er ook genoeg cursussen om je zelfvertrouwen te vergroten. Een van de bekendere cursussen (reeds gevolgd door meer dan 10.000 mensen) is de online cursus Blijvend Zelfvertrouwen van life-coach Frank de Moei. In deze cursus besteed je aandacht aan de analyse, ontdekking en creatie van je zelfvertrouwen. Vragen als waarom vormt zelfvertrouwen de basis van een gelukkig leven, wat is de oorzaak van een gebrek aan zelfvertrouwen en hoe creëer ik een gevoel van zelfvertrouwen staan hierbij centraal. De cursus bestaat uit 13 videolessen, 3 e-books en de professionele begeleiding van een coach.

Boeken over zelfvertrouwen

De laatste jaren heeft het issue van een gebrekkig zelfvertrouwen ook zijn weg gevonden in de boekenbranche met bekende titels als De edele kunst van not giving a f*ck van Mark Manson, Meer Zelfvertrouwen van Barbara Markway en Celia Ampel, Vergroot je zelfvertrouwen van Robert Haringsma, Gezond Zelfvertrouwen van Melanie Fennell en Master your Mindset van Michael Pilarczyk. Ook deze boeken leren je om jezelf te accepteren en bieden je handvaten om je zelfvertrouwen te laten groeien.

Leave a Comment