Meer zelfvertrouwen krijgen in je relatie: 5 tips die je daarbij helpen

Zit je in een relatie en voel je je onzeker? Je bent niet de enige. Onzeker zijn binnen een liefdesrelatie levert veel frustratie, vraagtekens en vaak verdriet op. Je wil immers dat het een onbezorgde en fijne tijd is. Deze onzekerheid kan vervolgens een negatieve invloed hebben op de relatie en zorgen voor ruzie, miscommunicatie of meer onzekerheid. Grote kans dat je zoekt naar meer zelfvertrouwen krijgen in je relatie.

Wil je zelf meer zelfvertrouwen krijgen? Of wil je meer zelfvertrouwen uitstralen in je relatie? Dan zit je bij dit artikel goed. Je krijgt 5 tips die je daarbij helpen. Het enige wat jij hoeft te doen, is dit artikel helemaal tot het einde te lezen. Succes!

Werken aan onzeker in relatie

Onzeker in relatie: Hoe herken ik dat?

Onzekerheid kan verschillende oorzaken hebben. Vaak speelt de jeugd een grote rol, maar dat hoeft lang niet altijd zo te zijn. Omdat ieder mens verschillend is, uit onzekerheid zich op zeer uiteenlopende wijzen. Als je onzeker in je relatie bent, dan zijn de volgende punten misschien herkenbaar voor je:

  • Je zoekt regelmatig naar bevestiging van je partner
  • Je vindt het moeilijk om op eigen houtje (belangrijke) keuzes te maken
  • Je bent constant bang om je partner te verliezen
  • Je durft je eigen mening niet uit te spreken of past je aan je partner aan
  • Kritiek zie je altijd als een aanval
  • Je haalt jezelf naar beneden tegenover je partner
  • Jaloezie

Onzeker over je relatie zijn is niet vreemd. Vooral niet als je net samen bent met je partner. De eerste weken bestaan uit aftasten en elkaar leren kennen. Veel koppels beschrijven deze eerste periode juist als “onbezorgd” en “spannend”. Onzekerheid hoort daarbij en dat mag absoluut de ruimte krijgen.

Als onzekerheid in een relatie aanhoudt of verergert, dan is het belangrijk om hieraan te werken. Meer zelfvertrouwen krijgen in je relatie lijkt misschien onmogelijk of onbegonnen werk, maar dat is het absoluut niet. In het restant van dit artikel tref je 5 tips om zelfvertrouwen in je relatie op te bouwen.

Waarom meer zelfvertrouwen krijgen in mijn relatie?

Zoals je kon lezen, heeft onzeker zijn in een relatie verschillende gevolgen. En deze zijn niet mis. Niet alleen voor je mentale gezondheid, maar ook voor de relatie zelf en natuurlijk je partner. Meer zelfvertrouwen krijgen zorgt er allereerst voor dat je goed in je vel zit. Dit maakt je gelukkig, bevordert de omgang met anderen en het maakt dat je je dagelijkse activiteiten gestroomlijnder kunt uitvoeren.

Daarnaast kun je kritiek gemakkelijker naast je neerleggen of voor positief aannemen. Hierdoor ben je minder snel geneigd om in de verdediging te schieten of om een discussie met je partner op te starten. Daarbij durf je je eigen keuzes te maken, je mening uit te spreken en heb je minder behoefte aan bevestiging van je partner.

Meer zelfvertrouwen krijgen in je relatie begint bij jezelf. Bovendien is het niet onbelangrijk om de kaarten open te leggen tegenover je partner. Hij of zij kan je gedachten immers niet lezen. Als je het aan durft om meer zelfvertrouwen uit te stralen en minder onzeker te zijn in je relatie, dan merk je hoeveel energie je uiteindelijk overhoudt. Het is alles behalve makkelijk om dagelijks tegen onzekerheid te vechten. Is dit herkenbaar voor je?

Meer zelfvertrouwen krijgen in relatie

Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen in een relatie? 5 tips

Wil je meer zelfvertrouwen krijgen in je relatie? Dit is belangrijk voor je mentale gezondheid, voor je partner en voor de relatie zelf. Om je verder te helpen, vind je hieronder 5 tips om meer zelfvertrouwen te krijgen. Je kunt hieronder verder lezen.

Tip 1: Blijf communiceren

Het is misschien niet gemakkelijk, maar communiceren is de belangrijkste factor in een relatie. Je partner kan immers niet van de buitenkant zien hoe je je voelt of denkt. Het is misschien een drempel, maar durf jezelf uit te spreken. Hierdoor worden de wensen van jou en je partner eveneens zichtbaar. Door jezelf kwetsbaar op te stellen kun je meer zelfvertrouwen uitstralen.

Tip 2: Vul niets zelf in

Als je onzeker in je relatie bent, dan is het zeer voor de hand liggend om de gedachten van je partner zelfstandig in te vullen. Erg handig is het niet, want vaak zit de vork anders in de steel. Vraag daarom naar de gedachten en wensen van je partner en vul deze niet zomaar in.

Tip 3: Bestrijd je demonen

Onzekerheid kan vrij complex liggen. Vaak weet je niet waar het aan ligt of hoe het is ontstaan. Als je meer zelfvertrouwen in je relatie wil krijgen, dan is het belangrijk om je demonen in de ogen te kijken. Waarom ben je onzeker geworden? Wat ging hieraan vooraf? Hierbij kun je de hulp van een professional of zelfvertrouwen coach inschakelen.

Tip 4: Kijk niet naar andere relaties

Andere relaties lijken aan de buitenkant vlekkeloos te zijn, maar de deur gaat overal weleens hard dicht. Probeer alleen te focussen op je eigen relatie en niet op die van anderen. Dit kan je onzekerheid versterken en dat is absoluut niet de bedoeling. Bovendien is het niet realistisch.

Tip 5: Geef elkaar complimenten

Vrijwel iedereen vindt een compliment op zijn tijd prettig. Bovendien kan het meer zelfvertrouwen in je relatie geven. Spreek je waardering uit naar elkaar. Dit laat je focussen op de positieve punten. Die zijn er zonder twijfel.

Conclusie – Zelfvertrouwen krijgen in je relatie doe je zo!

Wil je meer zelfvertrouwen krijgen in je relatie? Dat is niet altijd gemakkelijk. Bovendien kan het ervoor zorgen dat je je machteloos voelt. Toch is het niet onmogelijk. In dit artikel heb je 5 tips gekregen om je zelfvertrouwen te vergroten. Communicatie is niet de sleutel tot succes, maar het kan er wel voor zorgen dat je je kwetsbaar durft op te stellen.

Blijvend ZelfvertrouwenWil je je onzekerheid aanpakken bij de kern en heb je behoefte aan hulp? Dan is een zelfvertrouwen cursus geen slecht idee. Meld je vandaag nog aan voor de cursus Blijvend Zelfvertrouwen en je krijgt de juiste handvaten waar je naar zoekt.

Leave a Comment