Meer zelfvertrouwen krijgen als moeder?

Bijna elke moeder weet wat het beste is voor haar kind. Waarom twijfelen zoveel vrouwen daar dan aan? Ik geef je wat tips om je zelfvertrouwen dat ook jij een goede moeder bent te vergroten. De belangrijkste is dat je leert vertrouwen op je intuïtie, je moedergevoel.

Jonge vrouwen zeggen vaak voordat ze zwanger worden en kinderen krijgen dat ze niet hun leven gaan opbouwen rondom hun kinderen. Dat ze niet straks met vriendinnen alleen nog maar zullen praten over hun kroost. Dat ze zich hip zullen blijven kleden en er echt niet als een slons gaan bijlopen omdat alles draait om de kleine. De waarheid is echter vaak anders.

Met de komst van je eerste baby staat je hele leven op z’n kop. Alles lijkt ineens niet meer zo gestructureerd te verlopen als daarvoor. Door alle veranderingen en nieuwigheden verlies je een beetje je greep op je dagelijkse routine en jezelf. Het lijkt wel alsof je alleen nog maar wordt geleefd. Dat doet je zelfvertrouwen geen goed.

En dit zelfvertrouwen was tijdens de zwangerschap al aanzienlijk naar beneden gegaan. Met elke extra zwangerschapskilo, ieder extra zwangerschapssymptoom en weer een extra zwangerschapsstriem daalde je zelfverzekerdheid. Uit onderzoek blijkt dat na een half jaar moeder te zijn, het zelfvertrouwen nog meer is gedaald. De daling neemt pas af als je kindje ongeveer drie jaar is.

Om lekker in je vel te kunnen zitten, zou je voldoende rust moeten pakken en tijd voor jezelf moeten maken. En daarnaast moet je ook nog tijd maken voor je partner, familie en vrienden. Maar dat is natuurlijk niet zo makkelijk met een kersverse baby in huis. Daarnaast moet je ook nog proberen er goed uit te zien en te blijven lachen.

Onzeker

Een baby verandert een hoop in je leven. Je zou na je zwangerschap op een roze wolk moeten zitten maar die wolk is vaak ver te zoeken. De lichamelijke veranderingen en de veranderende hormoonhuishouding maken het er niet beter op. Ook andere moeders die alles schijnbaar moeiteloos lijken te doen, en tevens de combinatie werken en moeder zijn ongecompliceerd vinden, bezorgen jou de kriebels. Het moederschap maakt je flink onzeker.

Die onzekerheid begint eigenlijk al op de dag dat je je baby’tje uit het ziekenhuis mee naar huis neemt. Want de gebruiksaanwijzing ontbreekt. Overdag gaat het nog wel tijdens de aanwezigheid van de kraamhulp maar ‘s avonds slaat de onzekerheid dubbel zo hard toe.

meer zelfvertrouwen krijgen als moederVragen

Wat moet je doen als de baby begint te huilen maar toch de fles weigert? Wat moet je doen als je partner zogenaamd niet wakker wordt en jij weer de klos bent? Of wat moet je doen als…? Allemaal vragen en eigenlijk geen antwoorden.

En die vragen worden er het eerste half jaar alleen maar meer. Daarbij draait alles om die ene grote vraag: ‘Doe ik het wel goed als moeder?’ Ja, daar kun je ‘s nachts uren wakker van liggen.

Wat voelde ik me naar toen mijn lieve kleine babymeisje al met enkele weken eczeem achter de oren bleek te hebben. Had ik dit kunnen voorkomen? Had ik haar niet goed verzorgd? Dat dit natuurlijk niet aan mij lag maar zij constitutioneel eczeem zou ontwikkelen, kwam toen niet in mijn op.

Advies

Praten met je moeder en vriendinnen kan zeker helpen om je zelfvertrouwen een flinke boost te geven. Vooral je moeder vertrouw je vaak blindelings en je zult haar adviezen dan ook opvolgen. Die van rust, reinheid en regelmaat kloppen trouwens als een bus.

Je moet soms wel oppassen met al die goede tips. Ook je zus die al twee kinderen heeft, weet immers alles beter. Je moet jezelf dan verdedigen als jij dingen anders doet. Het consultatiebureau, boeken en tal van folders, de moedermaffia op Facebook. Al deze raadgevingen kunnen funest zijn voor je zelfvertrouwen als moeder.

Besef wel dat alle mensen met goedbedoelde adviezen jou willen helpen. Onthoud echter alleen de tips en zaken waaraan je wat lijkt te hebben of die nuttig zijn.

Natuurlijk moet je daarbij vasthouden aan je eigen waarden en maak je je eigen keuzes. Wees niet te kritisch en heb geen te hoge verwachtingen van jezelf. Twijfel niet teveel aan jezelf want je kunt het gewoon.

Geloof in jezelf

Je hoeft jezelf niet te vergelijken met andere moeders. Is je kindje ‘s middags nog niet aangekleed en zit jezelf ook nog in je pyjama? Jammer dan. Perfecte mama’s bestaan alleen op Instagram. Iedere moeder doe wel eens wat fout of is onzeker. Probeer het de volgende dag gewoon weer opnieuw. Kijk naar de dingen die allemaal wel goed gaan.

Slaapt jouw baby na een half jaar nog steeds niet in zijn eigen bedje laat staan de hele nacht door dan zal dat wel aan jou liggen. Maak er geen punt van. Ook als je het heel anders doet dan andere moeders, is dit niet verkeerd. Er is in deze geen goed of fout. Maak je eigen keuzes en doe wat jij belangrijk vindt. Doe het op je eigen manier.

Accepteer jezelf zoals je bent en hou van jezelf. Je best doen is goed genoeg. Geloof in jezelf.

Moederinstinct

Moeder zijn leer je in de praktijk. Wat je daar zeker bij helpt, is je moederinstinct. Dat zorgt ervoor dat je je kindje niet laat huilen, dat je onvoorwaardelijk van je baby’tje houdt, dat je op een gegeven moment precies weet wat hij wil. En je baby die heeft alleen jou nodig en geen moeder die 100 procent perfect is.

Vertrouw op jezelf. Doe meer vanuit je moedergevoel. Je zult zien dat dit werkt en dat geeft weer meer zelfvertrouwen.

Online cursus zelfvertrouwen

Eigenwaarde vergrotenTwijfel je of je wel de juiste keuzes maakt? Ben je regelmatig onzeker in je werk of privéleven? Maak je je druk wat anderen van je denken?

Heb jij last van onzekerheid of verlegenheid? Dan is de cursus Zelfvertrouwen Vergroten iets voor jou.

Deze online cursus geeft je direct het beste inzicht in het bereiken van een gezond zelfvertrouwen.

Wil je werken aan je zelfvertrouwen als moeder en heb je hulp nodig?  Bekijk dan eens de cursus pagina van Blijvend meer zelfvertrouwen.

Leave a Comment