Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen in 7 stappen

Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen in 7 stappen

Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen in 7 stappenZelfvertrouwen is de basis voor een gelukkig leven. Als je geen zelfvertrouwen hebt kun je niet van jezelf houden en kom je geen stap verder. Met alles wat je wil doen, wordt je tegen gehouden door onzekerheid, angstgevoelens en faalangst. In dit artikel gaan we je in 7 stappen helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen. Hierdoor krijg je weer meer zin om uitdagingen aan te gaan en durf je nieuwe dingen te proberen.

 

Meer zelfvertrouwen in 7 stappen

 

Deze 7 stappen zijn gekomen uit het gebrek aan zelfvertrouwen van verschillende mensen. Zoals je nu misschien niet weet ben je niet de enigste met dit probleem. Er zijn naast jou veel mensen die ook last hebben van een gebrek aan zelfvertrouwen. De tips die je hier leest komen van mensen die zelf de onzekerheid hebben overwonnen en jou graag willen helpen.

 

Stap 1:  Ontdek waar je onzekerheid vandaan komt

 

In negen van de tien gevallen ontstaat onzekerheid al in de kinderjaren. Als er bij jou als kind dingen gebeurd zijn waar je niet goed mee om kon gaan kan dat op latere leeftijd ernstige problemen geven wat betreft je zekerheid. Het kan zijn dat je ouders op jonge leeftijd zijn gescheiden, dat je gepest bent op school, of nooit echt hebt kunnen praten. Al deze factoren hebben vooral als kind een grote impact op je zelfverzekerdheid. Daarom is het voordat je kan gaan bouwen aan meer zelfverzekerdheid, eerst belangrijk dat je weet hoe het ontstaan is.

 

Stap 2: Je situatie erkennen en accepteren

 

Als je wil dat je leven veranderd moet je eerst erkennen en accepteren wat er is gebeurd. Als je niet accepteert wat er is gebeurd kun je ook niets veranderen. Vraag jezelf af of alles wel jouw schuld is. Vaak kun je er namelijk zelf helemaal niets aan doen dat je je zo voelt.  Zodra je accepteert dat het gewoon zo is gelopen met de tijd kun je gaan beginnen aan de verandering.

 

Stap 3: Je moeilijkheden confronteren

 

Nu je weet waarom je onzeker bent en accepteert dat het nou eenmaal zo gelopen is, kun je je verleden leren achter je te laten en focussen op de toekomst. Het mooie aan het leven is dat je niets kan veranderen aan het verleden, maar wel een betere toekomst kan creëren.

Als de resultaten die je tot nu toe hebt behaald, niet zijn wat je had verwacht hoef je alleen maar je acties te veranderen om nieuwe resultaten te behalen.

Daarom is het in deze stap belangrijk om je moeilijkheden te confronteren. Alleen zo kun je moeilijkheden overwinnen en vooruit gaan. Als jij moeite hebt met praten tegen onbekende mensen, is het nu tijd om minimaal een keer per dag een vreemde aan te spreken. Begin het gesprek en kijk wat er gebeurt. Meestal is dat gesprek veel minder eng dan je dacht.

Je kunt het vergelijken met de eerste keer in de achtbaan. Voor je erin gaat durf je niet, als je erin zit is het heel spannend, en na de rit wil je meer. Zo werkt het eigenlijk met alle uitdagingen die je aangaat in het leven.

 

Stap 4: Elke dag een beetje meer

 

Als je voor het eerst hebt ervaren hoe fijn het is om je uitdagingen te overwinnen, is de kans groot dat je stiekem al zin hebt in meer. Nog steeds is het wel eng maar je krijgt een beetje hoop. Nu is het belangrijk om elke dag voor jezelf een nieuwe uitdaging op te zoeken en deze te overwinnen. Hoe vaker je dat doet hoe meer zelfvertrouwen krijgt. Je gaat je steeds zekerder voelen en durft steeds meer.

 

Stap 5: Jezelf belonen voor elke stap die je zet

 

Als je merkt dat je vooruit komt heb je dat helemaal aan jezelf te danken. Jij hebt de stap gezet om jezelf te verbeteren en je uitdagingen aan te gaan. Omdat dat een hele prestatie is, is het belangrijk dat je jezelf daarvoor beloont. Stel voor jezelf een beloning voor iedere keer dat je iets doet. Hierdoor ben je meer gemotiveerd om door te gaan en is de kans op een terugval kleiner. Hoe meer je jezelf motiveert, hoe makkelijker jij je uitdagingen aangaat, omdat de beloning die er tegenover staat groot genoeg is om de stap te zetten. Een voorbeeld van een beloning kan zijn jezelf een cadeau kopen, of jezelf verwennen met een uitje.

 

Stap 6: Praten over je onzekerheid en hoe je het wil gaan veranderen

 

Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen in 7 stappen

 

Helemaal zelfstandig van je onzekerheid afkomen is voor veel mensen heel erg moeilijk. Om het gemakkelijker te maken is het een goed idee om te praten over je onzekerheid met iemand die je vertrouwd.  Zodra je erover praat en vertelt wat je eraan wil gaan doen zal je merken dat de mensen om je heen heel positief zijn. Ze zullen je motiveren en begeleiden indien nodig. Op het moment dat je dan zelf het idee krijgt dat het moeilijk is zullen je naasten je motiveren om door te gaan.

Als zij geloven dat je het kan, ga je zelf ook meer in jezelf geloven. Hierdoor wordt het proces nog makkelijker.

 

Stap 7: Doorgaan tot je van jezelf houdt en geen onzekerheid meer voelt.

 

Het krijgen van meer zelfvertrouwen gaat vooral om het herhalen van het bovenstaande proces. Hoe vaker je moeilijke uitdagingen aangaat, hoe makkelijker het op lange termijn wordt. De uitdagingen die je in het begin bent aangegaan, stellen nu ineens niets meer voor. En dat is de kracht van jezelf.  Ga dus door totdat je geen onzekerheid meer voelt, en blijf altijd aan jezelf werken om jezelf te verbeteren. Je bent tot meer instaat dan je denkt. Je moet het alleen ontdekken.

 

Cursus volgen voor meer zelfvertrouwen

 

Wil jij zeker zijn dat je van je onzekerheid afkomt en wil je precies begeleidt worden in het proces? Dan is het een goed idee om een cursus te volgen.

In de cursus leer je stap voor stap je uitdagingen te overwinnen en leer je hoe je je successen kan meten en hoe je gebruikt maakt van die positieve gevoelens.

 

 

 

Leave a Comment