Lichaamstaal en je zelfvertrouwen

lichaamstaalWist jij dat je lichaamstaal veel doet met je zelfvertrouwen? Als jij positiviteit uitstraalt met je lichaam, ga je je automatisch ook zo voelen. Er zijn een aantal dingen die je met je lichaam kan doen waardoor je meer zelfvertrouwen krijgt. In dit blogbericht gaan we daar verder op in.

 

Zelfvertrouwen en je lichaamstaal

 

Je lichaamstaal maakt verschil tussen zelfvertrouwen en onzekerheid. Daarom is het ook vanzelfsprekend heel effectief om aan je lichaamstaal te zien dat je zelfverzekerd bent. Dit kan je op een aantal manieren doen. Een van de belangrijkste dingen die je direct moet veranderen is je algemene lichaamshouding. Zorg dat je altijd rechtop staat.

Vaak zie je dat als je onzeker bent je automatisch een beetje gebogen staat met je schouders opgetrokken. Hiermee laat je direct aan de wereld zien dat je onzeker bent.

Je zou denken dat niet iedereen dat kan zien, maar iedereen kan lichaamstaal lezen en ziet direct of je zelfvertrouwen hebt of niet.

Focus je daarom extra goed op je houding en zorg dat je in ieder geval recht op staat.

 

Je houding veranderen

 

Lichaamstaal en je houding veranderen is niet makkelijk. Waarschijnlijk loop je al een lange tijd met de houding die je nu hebt en daar ben je aangewend. Als je onzeker bent, heb je automatisch al een beetje een gebogen houding. Je staat een beetje voorover gebogen, je hoofd houdt je naar beneden en je schouders zijn opgetrokken.

Als je zelfvertrouwen wil uitstralen is het de bedoeling dat je je rug recht houdt, je hoofd een beetje optrekt, je borst naar voren, kin omhoog. Laat maar zien dat je er bent.

Vooral in het begin is deze nieuwe houding aannemen heel erg ongemakkelijk. Je zal merken dat hoe vaker je dit toe past het steeds makkelijker wordt. Tot dat je je houding vanzelf hebt aangepast.

In het begin zal je jezelf vaak moeten corrigeren, maar als je eenmaal gewend bent aan de nieuwe houding hoef je er geen moeite meer voor te doen. Ook geeft het je direct meer zelfvertrouwen.

 

 

Zelfvertrouwen ontwikkelen

 

Als je onzeker bent kan het best moeilijk zijn om zelf meer zelfvertrouwen te ontwikkelen. Een van de beste technieken die je daarvoor kan gebruiken is om zelfvertrouwen te faken. Doe net alsof je al heel veel zelfvertrouwen hebt dit kun je goed met je lichaamstaal doen.

Het geheim hierachter is namelijk dat je het steeds meer gaat geloven. Totdat je uiteindelijk niet meer anders kan en daadwerkelijk meer zelfvertrouwen hebt.

Als dit niet lukt kun je je omgeving vertellen dat je last hebt van onzekerheid en ze dan vraagt om je te helpen. Een aantal kleine complimentjes voor dingen die je doet helpen al enorm.

Het is voor ons niet gewoon om een compliment te geven als iets goed gaat. Vaak krijg je alleen maar feedback als het niet goed is. Door te vragen of ze je willen laten weten waar je goed in bent, ga je je steeds beter voelen.

Ook kun je ervoor kiezen om jezelf te belonen als je een uitdaging hebt overwonnen. Beloningen zijn een van de beste manieren om je zelfvertrouwen een boost te geven.

 

Dit moet je afleren wat betreft je lichaamstaal

 

Waarschijnlijk sta je nu vaak met je armen over elkaar en heb je vooral een gesloten houding. Dit laat direct zien dat je onzeker bent of je niet helemaal op je gemak voelt. Ook je handen in je broekzakken zijn hiervoor een goed voorbeeld. Als je zekerheid wil uitstralen is een open houding belangrijk. Ga thuis eens oefenen om je handen gewoon naast je lichaam te laten hangen.

Als je hier heel veel moeite mee hebt, kun je een klein balletje in een van je handen houden.

 

Wegkijken tijdens een gesprek

 

Als je tijdens een gesprek vaak wegkijkt in plaats van iemand aankijken tijdens een gesprek ziet je gesprekspartner direct dat jij je niet op je gemak voelt. Dit hoeft niet direct tegen je te werken, maar als het een gesprek is dat niet zo leuk is, is de kans groot dat je gesprekspartner de discussie gaat winnen omdat hij ziet dat je “zwak” bent.

 

Jezelf niet laten horen voor

 

Als je zelfvertrouwen wil uitstralen moet je jezelf durven laten horen. Het is belangrijk dat jij je mening durft te geven in het bijzijn van anderen. Als je dit een vaker doet, en positieve reacties terugkrijgt, krijg je automatisch meer vertrouwen in jezelf.

 

Tips voor meer zelfvertrouwen met je lichaamstaal

 

Als je nu onzeker bent en weinig zelfvertrouwen hebt, dan wil je daar natuurlijk graag verandering in brengen. Om je direct op weg te helpen geven we je nog wat tips die je direct kan toepassen om je lichaamstaal te verbeteren.

 

Je lichaam in goede conditie brengen

 

Als je regelmatig gaat sporten krijg je vanzelf een strak lichaam. Hierdoor zit je automatisch al niet meer onderuitgezakt en heb je vanzelf al een actieve houding. Door te sporten krijg je ook nog eens een beter gevoel over jezelf omdat je lichaam er goed uit ziet.

 

Maak oogcontact tijdens een gesprek

 

Wat je vaak ziet bij mensen die geen zelfvertrouwen hebben, is dat ze de gesprekspartner niet aan durven kijken. Hierdoor zet jij jezelf direct al achterop. Door af en toe oogcontact te maken staan jullie op gelijk niveau. Je oogcontact is een van de basis elementen bij lichaamstaal. Ook met je ogen straal je bepaalde emoties uit. Dus ook zelfvertrouwen of onzekerheid.

 

Oefen zelfverzekerd zijn met een vertrouwd persoon

 

Zelfverzekerd worden doe je niet in een dag. Als je een lange tijd onzeker bent, voelt je zelfverzekerd gedragen ongemakkelijk. Wat je kunt doen om dit makkelijker te maken is om het te oefenen met iemand die je vertrouwd waarvan je weet dat je niet gekwetst wordt. Als je het dan vaak genoeg oefent wordt het steeds makkelijker.

 

Genoeg van onzekerheid gehad?

 

Laat ons helpen om je zelfvertrouwen weer terug te krijgen. Wij hebben een cursus geselecteerd waarin je stap voor stap aan de slag gaat met je zelfvertrouwen. Je gaat dan steeds een stapje verder in het ontwikkelen van je zelfvertrouwen totdat het allemaal vanzelf gaat. Je leert uitdagingen overwinnen en omgaan met tegenslagen. Hierdoor kun jij weer met zelfvertrouwen door het leven. Bekijk de cursus op onderstaande pagina.

 

Zelfvertrouwen is geloven in jezelf

 

Leave a Comment