Kenmerken van geen eigenwaarde hebben

Het overkomt iedereen wel eens, gebrek aan eigenwaarde hebben. Maar wat is nu precies eigenwaarde. Heeft het te maken met verlegen zijn, zichzelf niet belangrijk vinden of is het iets heel anders. Wat zijn de kenmerken van geen eigenwaarde hebben. Zeker omdat de kenmerken bij vrijwel iedereen anders is. De een heeft moeite met een keuze maken, waar de ander zal piekeren over zaken. Zich afvragen of ze iets goed hebben gedaan. Dat maakt gebrek aan eigenwaarde herkennen lastig.

Wanneer je weinig tot geen eigenwaarde hebt kan dat behoorlijke invloed op je leven hebben. Waarbij je elke dag opnieuw hoge drempels zal moeten trotseren. Best een opgave die veel van je vraagt. Maar waar je ook veel aan kunt doen.

Hoe je geen eigenwaarde hebben kun herkennen is verschillend per persoon. De meest voorkomende kenmerken staan op deze pagina in het overzicht. Wil je werken aan jouw eigenwaarde? Dan moet je zeker onderaan deze pagina kijken. Hier lees je de manier om jouw te helpen bij geen of weinig eigenwaarde.

Denk jij dat anderen je niet aardig vinden?

Je bent ervan overtuigd dat anderen je niet zien staan, aardig vinden of met jouw iets willen doen. Dat laat je in alles dat je doet merken. Maar is dit wel zo? Vaak klopt dat helemaal niet met de werkelijkheid. Maar je zit wel met deze gedachten. Je kunt daar zelf vaak weinig aan veranderen met een lage eigenwaarde. Jammer, je bent zoveel meer dan niemand. Je moet het alleen zelf nog even doorkrijgen.

Het komt vaak voor dat mensen met geen eigenwaarde zich ook niet belangrijk vinden. Maar anderen kijken vaak heel anders naar de persoon zonder eigenwaarde. Mensen met een lage eigenwaarde hebben dus een ander gevoel dan de werkelijkheid. Dit kun je niet direct veranderen. Daar is ondersteuning, tijd maar vooral begrip voor nodig.

Waarom jij denkt dat iets jou niet zal lukken

Dat geen eigenwaarde samen gaat met gebrek aan zelfvertrouwen, negatieve gedachten maar ook een gevoel van mislukking komt vaak voor. Je denkt voorafgaand dat iets wat je wilt doen je niet zal lukken of gelijksoortige gedachten. Zonde, ook jij kan ver komen met wat je graag doet. Maar wat je doet doe je voornamelijk voor jezelf. Wanneer er competitie in voorkomt haak je af.

De gedachten dat iets je niet zal lukken kan al voortkomen uit het aanwezig moeten zijn bij een evenement, bijeenkomst, op school of het werk.

Wanneer je geen eigenwaarde hebt is bij alles de gedachten dat het niet lukt, je zal verliezen, je het niet in je hebt. Zonde, jij doet niet onder van een ander. Het is vaak de reden dat geen eigenwaarde hebben samen gaat met een depressie.

Zonder eigenwaarde ben je nooit jezelf

Bijna altijd hebben mensen die geen eigenwaarde hebben een masker op. Ze stellen zich op als iemand die ze niet zijn. Alles gaat goed. Maar achter die woorden of de lach die ze laten zien zit veel verdriet. Want er is niets erger dan jezelf niet kunnen zijn. Het masker dat ze op hebben heeft alles te maken met bang zijn om te falen. De angst dat ze onder doen van een ander.

Bij geen eigenwaarde moet je dus weer jezelf leren te zijn. Leren dat je mag genieten van de momenten die je beleeft, boos mag zijn maar soms ook verdrietig. Elke emotie die je steeds uitgeschakeld hebt. Je masker afzetten dus. Een van de meest moeilijke momenten.

Anders voordoen dan je daadwerkelijk bent vraagt veel energie. Je kunt je voorstellen hoe vermoeid mensen zonder eigenwaarde kunnen zijn. Gedurende de dag de gedachten dat ze falen, er niet toe doen of zichzelf niet mogen zijn.

De voortdurende angst om fouten te maken

Het leven bestaat uit vallen en opstaan. Maar wanneer je geen eigenwaarde hebt is dat een ander verhaal. Je hebt voortdurend de angst om fouten te maken. De angst dat elke keuze die je maakt, wat je doet of hebt gedaan wel fout zal zijn. Dat maakt leven zwaar, lastig maar ook onbekend onzeker.

Leren door fouten maken. Dat zou voor elk ander zo werken. Maar wanneer je zelfs bij wat je goed doet het gevoel hebt om fouten te maken leef je voortdurend in onzekerheid. Om dat te doorbreken is goede ondersteuning nodig.

Elke keer de uitdaging van het leven uit de weg gaan

De meeste mensen zijn gemaakt om zichzelf voortdurend te overtreffen. Maar niet wanneer je geen eigenwaarde hebt. Je zal er alles aan doen om elk doel uit het leven te vermijden. Wanneer dit geen optie is zul je de lat minder hoog liggen. Je zoekt steeds opnieuw controle op alle uitdagingen uit het leven. Zowel op het gebied van werk als sociaal.

Door het uit de weg gaan van elke uitdaging in het leven mis je ook waardevolle momenten uit het leven. Je kunt denken aan evenementen, wedstrijden of bijeenkomsten waar je stiekem (als jij je niet zo onzeker had gevoeld) best wel bij had willen zijn.

Je hebt in elk gestelde doel de angst om te falen, dat het niet lukt of je het niet kan. Elk doel dat je hebt ga jij uit de weg. Je hebt elke uitdaging op voorhand al bestempeld als mislukt.

 

Wil jij meer eigenwaarde, zelfvertrouwen maar zeker zo belangrijk jezelf weer kunnen zijn?

Eigenwaarde vergrotenDe cursus blijvend meer zelfvertrouwen is er voor mensen die geen eigenwaarde hebben of onzeker van zichzelf zijn. In beide gevallen leer je hoe je de onzekerheid of het gebrek aan eigenwaarde kunt ombuigen tot iets positiefs. Welke stappen je kunt zetten om hieruit te kunnen komen. Om de beste versie van jezelf te worden die je al die tijd hebt gemist.

Je krijgt informatie wat zelfvertrouwen is, leert zelfvertrouwen te krijgen waarna je jouw zelfvertrouwen leert vergroten. Je krijgt goede informatie, handige handvatten maar vooral de tools die nodig zijn om je eigenwaarde terug te krijgen.

Ben jij ook heel onzeker? Dan is de cursus blijvend meer zelfvertrouwen zeer geschikt. Zodat jij kan werken aan je zelfvertrouwen maar ook je eigenwaarde.

Leave a Comment