Jezelf accepteren zoals je bent? 4 praktische tips!

In de huidige maatschappij ligt de nadruk nogal op presteren. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat iedereen ambitieus is, dat iedereen het onderste uit de kan wil halen en dat iedereen maar zoveel mogelijk geld gaat verdienen.

Ook via Instagram, Facebook en andere social media kanalen wordt de druk op een ieder flink verhoogd. Het is immers niet prettig om de gehele dag door te kijken naar hoe goed iedereen het wel niet heeft. Het veelvoorkomende gevolg hiervan? Veel mensen gaan over zichzelf twijfelen, worden onzeker over zichzelf en gaan met een negatief zelfbeeld te kampen krijgen.

De social media kanalen klinken stuk voor stuk leuk, maar ze hebben absoluut een groot aandeel in bovenstaand verhaal. Het is niet prettig om de gehele dag te kijken naar hoe iedereen aan de andere kant van de wereld van heerlijke vakanties geniet.

Het is niet prettig om te zien dat iedereen onwijs veel vrienden heeft en dergelijke. Sowieso is het goed om te beseffen dat je op de social media kanalen alleen maar de leuke dingen ziet. Alle influencers moeten ook gewoon naar de wc, moeten ook gewoon belasting betalen en kunnen ook gewoon onzeker zijn.

Verscheidene onderzoeken hebben uitgewezen dat onwijs veel mensen tegenwoordig onzeker zijn. Oorzaken hiervan zijn het social media gebruik, de hoge druk in de huidige maatschappij en het verwachtingspatroon van andere. Heb jij ook last van onzekerheid?

Lukt het jou niet om jezelf te accepteren zoals je bent? In dit artikel vind je enkele tips om dat wél voor elkaar te gaan krijgen. Er is namelijk geen enkele reden om jezelf niet te accepteren zoals je bent. Je bent uniek, je bent perfect en elk mens heeft het recht om gelukkig te zijn met zichzelf.

Jij dus ook. Wil je blij gaan worden en blijven met jezelf? Lees dit artikel door, pas de tips in de praktijk toe en ga jezelf accepteren zoals je bent. Daar ga je absoluut geen spijt van krijgen!

Tip 1: accepteer dat je fouten maakt

In de huidige maatschappij worden fouten soms keihard afgestraft. Men vereist op werk/studie veel van je, terwijl vrienden en dierbaren om je heen dat ook doen. Je moet echter voor jezelf gaan accepteren dat je niet altijd alles goed kunt doen. Fouten maken is menselijk; iedereen maakt dus fouten. Het is met name belangrijk hoe je met deze fouten omgaat. Laat je deze fouten jouw gemoedstoestand volledig beïnvloeden? Of accepteer je dat je een fout gemaakt hebt? Door de fout te accepteren, kan je er direct iets van leren. Met die hernieuwde kennis ben je in staat om de fouten in de toekomst te voorkomen.

Tip 2: accepteer de mening van andere mensen

Trek jij je veel aan van de mening van andere mensen? Dat is nergens voor nodig. Het enige wat je kunt doen, is deze mening accepteren. Iedereen heeft een eigen mening en iedereen vindt dus ook iets van jouw kapsel, van jouw kledingstijl of van jouw gehele leven.

Jij vindt ongetwijfeld ook wel eens iets van het leven van een ander. Het is echter aan jou om je hier niet door van de wijs te laten brengen. Zolang jij gelukkig met jouw haardracht, jouw kleding en jouw leven bent, is alles dik in orde. Accepteer dus dat andere mensen ook een mening hebben, maar hecht verder weinig tot geen waarde aan deze mening.

Je zorgt er daarmee vooral voor dat je meer en meer naar je eigen mening gaat luisteren. Op basis ben je in staat om jezelf te accepteren zoals je bent.

Tip 3: accepteer het verleden en het heden

Niet op alles wat in het leven gebeurd heb je een even grote invloed. Vervelende gebeurtenissen uit het verleden kan je niet meer uit jouw leven wissen. Die gebeurtenissen maken onderdeel van jouw leven; het gaat er vervolgens om hoe je hier mee om gaat.

Het advies is om het verleden én het heden van je leven te accepteren. Daar kan je immers niks meer aan doen. Je hoeft jezelf niks te verwijten voor iets dat al jaren geleden gebeurd is. Nee, je hoeft maar met één ding bezig te zijn; dat is met de toekomst. Op de toekomst heb je nog inspraak en invloed.

Dat heb je níet op het verleden en het heden. Voorkom daarom dat je verleden en het heden de overhand nemen. Accepteer dat je leven gelopen is zoals het tot nog toe gelopen is. Vanaf dit moment heb jij de touwtjes in handen om het leven te gaan leiden zoals jij dat wilt.

Tip 4: neem je eigen verantwoordelijkheid

Uiteindelijk ben jij de beslissende factoor voor datgene wat in jouw leven gaat gebeuren. Neem dus je eigen verantwoordelijk en accepteer jezelf zoals je bent. Door tevreden met jezelf te zijn, kan je eigenlijk de gehele wereld aan. Je kunt gestelde doelen gaan behalen, je kunt dierbare relaties opbouwen en je kunt al met al veel gelukkiger gaan worden.

Voordat het zo ver is, moet je dus wel het nodige gaan accepteren. Accepteer dat je af en toe fouten maakt, accepteer dat andere mensen een mening hebben en accepteer het verleden en het heden. Vanaf dit moment draait alles om wat je zelf gaat doen.

Daar heb je de volledige zeggenschap over en daar moet je dus ook je eigen verantwoordelijk voor gaan nemen. Als je dat voor elkaar weet te krijgen, ga je jezelf onwijs waarderen. Je gaat daardoor positiever naar jezelf kijken en je neemt afscheid van de onzekerheid. Je weet immers heel goed welke kant je op wilt en daarbij is geen ruimte voor ook maar enige twijfel.

Blijvend meer zelfvertrouwen cursus

Eigenwaarde vergrotenWil je graag in de toekomst ook meer blijvend zelfvertrouwen behouden?

Daarvoor is de cursus ‘Blijvend meer zelfvertrouwen’ aan te raden.

In deze cursus leer je hoe je meer vertrouwen op kunt bouwen én hoe je dit zelfvertrouwen kunt behouden.

Je leert je wapenen tegen bijvoorbeeld de invloeden van social media en de meningen van andere. Met deze cursus leer je dus ook hoe je jezelf over 10 jaar nog steeds accepteert zoals je bent!

Leave a Comment