Is zelfvertrouwen hetzelfde als arrogantie?

Is zelfvertrouwen hetzelfde als arrogantie? Als je een man met veel zelfvertrouwen op straat ziet lopen, kan je wellicht denken ‘wat een arrogante man’. Maar, is die gedachtegang eerlijk? Is zelfvertrouwen hetzelfde als arrogantie? Nee, dat is het zeker niet. Er bestaan duidelijke verschillen tussen zelfvertrouwen en arrogantie. Deze verschillen zorgen ervoor dat je zelfvertrouwen kunt zijn, terwijl je niet arrogant bent. Anderzijds is het ook mogelijk dat je arrogant bent, omdat je zelfvertrouwen mist. Onder aan de streep kunnen we dus stellen dat er zeker een duidelijk verschil tussen zelfvertrouwen en arrogantie zit.

In dit artikel kijken we naar de twee hoofdbegrippen ‘arrogantie’ en ‘zelfvertrouwen’. We benoemen de verschillen tussen deze twee termen en geven je aan het einde nog tips om meer zelfvertrouwen te krijgen. Het is namelijk een feit dat veel mensen met een gebrek aan zelfvertrouwen door het leven gaan.

Dat is bijzonder spijtig, aangezien dit gebrek je echt op kan breken. Door dit gebrek aan zelfvertrouwen is het mogelijk dat je je niet kunt ontplooien en dat je stil in je ontwikkeling blijft staan. Kortom: doe iets aan je zelfvertrouwen en profiteer nadien van de voordelen. Besef je ondertussen wel dat er een duidelijk verschil tussen zelfvertrouwen en arrogantie zit. Als je eenmaal veel zelfvertrouwen hebt, hoef je dus niet bang te zijn dat mensen jou arrogant vinden. Althans; als je je gewoon op een ‘normale’ manier gedraagt uiteraard.

Wat is zelfvertrouwen?

Om de verschillen tussen zelfvertrouwen en arrogantie aan te duiden, is het uiteraard belangrijk om naar de twee definities te kijken. Op de vraag ‘wat is zelfvertrouwen?’ kunnen we dan ook het volgende antwoorden: zelfvertrouwen is het hebben van een goed zelfbeeld. Dat is dus niet hetzelfde als arrogantie. Als we naar de vraag ‘Wat is arrogantie?’ kijken, zien we namelijk de volgende definitie naar voren komen: ‘arrogantie is de situatie waarin je jezelf heel goed vindt en op andere neerkijkt’.

Het mag duidelijk zijn dat je in het leven veel hebt aan het juiste zelfbeeld. Als je voldoende zelfvertrouwen hebt, ben je verzekerd van je eigen kunnen. Je durft daardoor soms risico’s te nemen en weet simpelweg dat je kunt vertrouwen op je kwaliteiten. Op zowel het zakelijke- als op het sociale vlak is dat een belangrijke eigenschap. Een eigenschap waar je je hele leven lang profijt van kunt hebben. Helaas zien we in de praktijk dat veel mensen te weinig zelfvertrouwen hebt. Zoals we al zeiden, zorgt te weinig zelfvertrouwen voor een beperking in het dagelijkse leven. Probeer daarom zo snel mogelijk iets aan je zelfvertrouwen te doen. Hoe? Wellicht door een perfecte cursus te volgen. Maar, daarover later meer.

Wat is het verschil tussen zelfvertrouwen en arrogantie?

Je hebt hierboven de definities van zelfvertrouwen en arrogantie kunnen vinden. Bij zelfvertrouwen heb je een goed zelfbeeld en ben je overtuigd van je eigen kunnen. Bij arrogantie heb je ook een goed zelfbeeld, maar kijk je ondertussen op andere neer. Je denkt dat je beter bent dan een ander, terwijl elk mens gelijk is. Het belangrijkste verschil tussen zelfvertrouwen en arrogantie zit dus in de houding naar andere personen toe. Over het algemeen worden arrogante mensen dan ook als vervelende en irritante mensen beschouwd.

Het is uiteraard ook uiterst irritant als iemand op jou neer kijkt, terwijl je niks mis doet. Je leeft simpelweg je eigen leven en dat zou iedereen moeten doen. Arrogante mensen worden dan ook niet gewaardeerd. Mensen met zelfvertrouwen worden daarentegen wel gewaardeerd. Dat zijn namelijk mensen waar je je ook aan op kunt trekken of waar je iets van kunt leren. In feite is dat ook een belangrijk verschil tussen zelfvertrouwen en arrogantie.

Het mag duidelijk zijn dat er een groot verschil tussen zelfvertrouwen en arrogantie zit. Maar, waar zit dan de grens? Het antwoord op die vraag kan je hieronder vinden.

Waar ligt de grens tussen zelfvertrouwen en arrogantie?

Ja, wanneer spreken we nou van zelfvertrouwen en wanneer van arrogantie? In beide gevallen is er tenslotte sprake van een goed zelfbeeld. Doordat hier bij beide gevallen sprake van is, kan het soms voor verwarring zorgen. Wat bepaalt dan of je zelfvertrouwen hebt of dat je arrogant bent? Dat is met name je blik op de wereld en op de andere mensen. Als jij op een negatieve manier naar andere mensen kijkt, ben je eerder arrogant dan dat je zelfvertrouwen hebt. Je kijkt bij arrogantie tenslotte neer op andere mensen, waarbij je denkt dat je zelf beter bent. Als je dergelijke gedachte bij een persoon ziet, mag je gerust stellen dat dat een kwestie van arrogantie is.

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?

Zoals we al zeiden, is helaas niet iedereen gezegend met voldoende zelfvertrouwen. Sterker nog: veel mensen hebben een onzeker gevoel en daardoor een laag zelfbeeld. Maar, hoe kan je nou meer zelfvertrouwen krijgen? Daarvoor zijn meerdere handige tips. Zo is het mogelijk om dagelijks tegen jezelf te praten met bijvoorbeeld positieve affirmaties. Maar, het kan ook absoluut goed zijn om je gedachten met dierbaren te delen. Ook op die manier kan je jouw zelfvertrouwen naar een hoger niveau tillen.

Feit is wel dat het verhogen van je zelfvertrouwen geen gemakkelijke klus is. Het kan lang duren en het is een weg vol met obstakels. Mede daarom raden wij je ook aan om een professionele cursus te volgen. Een cursus die je voor een langere periode begeleidt, zodat je ook in de toekomst voldoende zelfvertrouwen houdt. Maar, welke cursus biedt zoiets?

Zelfvertrouwen cursus

Eigenwaarde vergrotenWij hebben hier een prima cursus voor gevonden: de cursus ‘Blijvend meer zelfvertrouwen’. Met deze e-learning cursus kan je niet alleen meer zelfvertrouwen krijgen. Nee, je behoudt dit ook voor de lange termijn.

Het kan wel eens voorkomen dat je zelfvertrouwen na verloop van tijd weer gaat dalen. Dat is dankzij deze cursus echter niet het geval.Met de cursus ‘Blijvend meer zelfvertrouwen’ kan je dus op een efficiënte manier aan je zelfbeeld werken.

Wil jij ook meer zelfvertrouwen krijgen? Meld je dan nu direct voor de e-learning cursus aan en profiteer nadien van alle voordelen.

Leave a Comment