Is zelfvertrouwen een waarde? We leggen het aan je uit

Is zelfvertrouwen een waarde? – Weet je waar je kwaliteiten liggen en ben je tevreden met jezelf? Dan heb je voldoende zelfvertrouwen in huis. En dat is niet onbelangrijk. Zelfvertrouwen helpt je immers om gestelde doelen te bereiken. Bovendien kun je prima tegen kritiek.

Mooier kunnen we het niet aan je uitleggen. Toch bestaan er nog genoeg vraagtekens rondom zelfvertrouwen. Veel mensen vragen zichzelf af of zelfvertrouwen een waarde is. Staan deze twee aspecten met niet met elkaar in verbinding? Dat gaan we in dit artikel uitzoeken. Lees je mee?

Wat is een waarde?

Als je niet weet wat een waarde is, dan vind je het misschien lastig om dit artikel te volgen of om überhaupt antwoord te geven op deze vraag. Laten we daarom beginnen met een duidelijke uitleg. We hebben het namelijk niet over de ‘waarde van een kostbaar voorwerp’. Wat houdt het dan in?

Een waarde is iets wat jij als persoon belangrijk vindt en waar je eveneens naar streeft. Hier komt de uitspraak “er waarde aan hechten” vandaan. En waar een mens precies waarde aan hecht, dat verschilt per persoon en dat kan niemand voor je invullen. We geven je enkele voorbeelden om een beeld te creëren:

  • Een geloofsovertuiging
  • Financiële onafhankelijkheid
  • Bezit
  • Relatie
  • Huwelijk
  • Vriendschappen

Wanneer we het algemene plaatje bekijken, dan komen we erachter dat waarde vooral over gedrag gaat. Zo hecht een aanzienlijk groot deel van de bevolking waarde aan correcte gedragingen binnen de maatschappij. 

Wat waarde precies met zelfvertrouwen te maken heeft? Misschien zie je op dit moment het verband nog niet. Dat is niet erg. Later geven we hier antwoord op.

Is zelfvertrouwen een waarde?

Is zelfvertrouwen een waarde?

Nu we weten wat waarde precies betekent, is het tijd om het verband te bespreken. Is zelfvertrouwen een waarde? Absoluut.

Een waarde is tenslotte iets waar je achter staat en het zijn de dingen die belangrijk voor je zijn. Wanneer je achter deze punten staat en jezelf hierover uit durft te spreken, merk je dat je zelfvertrouwen gevormd wordt en uiteindelijk vergroot.

5 oefeningen om je zelfvertrouwen te vergroten

Veel mensen onderschatten de kracht van zelfvertrouwen. Zo belangrijk kan dat niet zijn, toch? Het tegendeel is waar. Zelfvertrouwen maakt dat je dingen voor elkaar krijgt en – nóg belangrijker – je gelukkig bent.

En als je over weinig zelfvertrouwen beschikt, dan is er nog geen man overboord. Je bent prima in staat om het tij te keren en om je zelfvertrouwen te versterken. De vraag is; hoe doe je dat?

Je zelfvertrouwen vergroten doe je met deze 5 oefeningen die we speciaal voor jou hebben samengesteld. Met welke oefening ga jij als eerste aan de slag?

Oefening 1: Lees je in over zelfvertrouwen

Zoals we eerder al zeiden; zelfvertrouwen wordt vaak onderschat. Er zijn veel mensen die er nauwelijks tot geen waarde aan hechten. En dat terwijl het veel verschil maakt. Niet alleen op de werkvloer, maar ook in je privéleven.

Het is geen slecht idee om je in te lezen over zelfvertrouwen en over het verhaal daarachter. Alleen op deze manier kom je erachter wat het voor jou persoonlijk kan betekenen. Je inlezen kan op verschillende manieren:

  • Bezoek verschillende websites
  • Lees artikelen op ons blog
  • Leen boeken bij de bibliotheek
  • Neem deel aan een zelfvertrouwen training

Wat die zelfvertrouwen training betreft; daar komen we later in dit artikel op terug. Lees dus vooral verder.

Is zelfvertrouwen een waarde?

Oefening 2: Laat merken waar je grenzen liggen

Van grenzen stellen wordt je groot. Bovendien creëer je meer zelfvertrouwen. Door continu “ja” te zeggen blijft er weinig ruimte over voor jezelf. Op die manier is het voor anderen makkelijker om jou voor het karretje te spannen. Het gevolg?

Je vindt het moeilijker om iemand af te wijzen en je gaat je onzekerder voelen. Nu is het tijd om het tij te keren. Kies voor jezelf en voor je mentale gezondheid. Je mag jezelf best op de eerste plek zetten.

Oefening 3: Laat los wat anderen van je denken

Het vreet veel energie als je altijd bezig bent met wat een ander over je denkt. Behalve dat je hier niet achter komt, moet je het ook loslaten. Je kan het niet bij iedereen goed doen. Probeer te stoppen met op je tenen blijven lopen en laat los wat een ander – misschien – van je denkt. Besef dat je niet meer dan je best kunt doen.

Oefening 4: Investeer in je kwaliteiten en talenten

Als je je zelfvertrouwen een boost wil geven, dan is het belangrijk om te investeren in je kwaliteiten en talenten. Op deze manier ben je actief bezig met hetgeen waar je goed in bent. En weet je wat? Gedurende de tijd ga je er beter in worden. Dat geeft voldoening. Je gaat in jezelf geloven.

Oefening 5:  Blijf bezig met oefenen

Oefenen met je zelfvertrouwen vergroten vergt oefening, geduld én tijd. Het is belangrijk om hier gedisciplineerd in te blijven. Alleen op deze manier merk je verschil. Ook als je niet genoeg motivatie hebt. Uiteindelijk ben je trots op jezelf dat je het geflikt hebt

Conclusie – Probeer deze zelfvertrouwen cursus

Is zelfvertrouwen een waarde? En hoe zit dat precies? We hebben in dit artikel uitgelegd wat waarde is en wat dit voor jouzelf kan betekenen. Met deze informatie hopen we dat je het antwoord op je vragen hebt gevonden.

Als je erachter bent gekomen dat je weinig zelfvertrouwen hebt, dan weet je dat je dit zelfstandig kunt vergroten. We hebben 5 oefeningen beschreven die daar – hopelijk – aan bijdragen. Waarom probeer je het niet eens?

Blijvend ZelfvertrouwenDat je zelf aan je zelfvertrouwen kunt werken hoeft niet te betekenen dat dit resultaat oplevert. Heb je een duwtje in de rug nodig? Of een stok achter de deur? De zelfvertrouwen cursus Blijvend Zelfvertrouwen kan vast iets voor je betekenen.

Meer dan 15.000 cursisten hebben positieve ervaringen met de e-cursus. Op een wekelijkse basis ga je zelfstandig – en met behulp van verschillende professionals – aan de slag. Ook als je meer over zelfvertrouwen wil leren, is dit dé uitgelezen kans. Meld je vandaag nog aan voor Blijvend Zelfvertrouwen en versterk je zelfvertrouwen binnen slechts 13 weken.

Leave a Comment