De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar zelfvertrouwen en onzekerheid. Zo is vastgesteld hoe een gebrek daaraan ontstaat en op welke manieren het zelfvertrouwen vergroot kan worden. Er bestaan echter nog steeds vraagtekens rondom het verbrand tussen zelfvertrouwen en vaardigheid. Is zelfvertrouwen een vaardigheid?
In dit artikel leggen we het – mogelijke – verband aan je uit. Ook lees je hoe een cursus zelfvertrouwen je daarbij kan helpen. Misschien kamp je zelf met onzekerheid of wil je hier simpelweg meer over weten. We raden je hoe dan ook aan om dit artikel helemaal tot het einde te lezen.
Wat is zelfvertrouwen precies?
Ken je de definitie of de betekenis van zelfvertrouwen niet? Dat is niet erg. Je bent immers op de juiste plek terecht gekomen. We helpen je graag om deze vraag te beantwoorden.
Zelfvertrouwen betekent – letterlijk en figuurlijk – het vertrouwen dat je in jezelf als persoon hebt. Hiermee ben je tot het volgende in staat:
- Kritiek maak je niet persoonlijk of leg je naast je neer;
- Je weet precies waar je goed in bent;
- De lat leg je niet te hoog;
- Je bent in staat om complimenten te ontvangen;
- Je vind dat je net zoveel waard bent als een ander;
- In staat om je mening uit te spreken;
Veel mensen omschrijven zelfvertrouwen als kwaliteit van leven. Het zorgt ervoor dat je beter in je vel zit. De positieve effecten zijn mentaal gezien goed te merken. Bovendien durf je deel te nemen aan sociale activiteiten – wat de kans op eenzaamheid verminderd. Bijvoorbeeld met vrienden, familie of met collega’s van je werk.
Onzekerheid zorgt voor het tegenoverstelde van de punten die hierboven beschreven staan. Het kan maken dat je je somber voelt of zelfs een depressie ontwikkelt.
Is zelfvertrouwen een vaardigheid?
Zelfvertrouwen en vaardigheid staan nauw met elkaar in verbinding. De afgelopen jaren hebben verschillende psychologen en professionals hier onderzoek naar gedaan.
Tijdens deze onderzoeken zijn ze erachter gekomen dat zelfvertrouwen een vaardigheid is. Als je over voldoende zelfvertrouwen beschikt, ontwikkel je de vaardigheid om gestelde doelen tot een succesvol einde te brengen.
Ook is deze vaardigheid van toepassing op je gehele mentale gezondheid. Je bent in staat jezelf en de anderen te accepteren.
Hoe ontstaat onzekerheid?
Het is ontzettend moeilijk om vast te stellen waar onzekerheid precies vandaan komt. Ieder mens is immers anders en maakt andere dingen mee in zijn of haar leven.
Toch is gebleken dat er verschillende oorzaken zijn waardoor onzekerheid extra getriggerd wordt en het zelfvertrouwen uit blijft. Enkele oorzaken hebben we hieronder beschreven in het overzicht.
- Onjuiste voorbeeld. Als kind leer je veel van je ouders of opvoeders. Hebben zij doorgaans weinig zelfvertrouwen gehad? Of hebben ze je niet geleerd hoe je zelfvertrouwen ontwikkelt als volwassene? Dit kan later in je leven een struikelblok blijven.
- Gepest. Niet alleen kinderen worden op school of de sportclub gepest. Meer dan 200.000 volwassenen krijgen te maken met pestgedrag. Bijvoorbeeld op het werk of op een vereniging. Dit zorgt voor veel onzekerheid.
- Nare gebeurtenis. Misschien heb je iets vervelends meegemaakt – tijdens je jeugd of op latere leeftijd. Hierdoor ontstaat eveneens onzekerheid.
Bovenstaande situaties zijn slechts voorbeelden. Misschien heb je het zelf heel anders ervaren. Dat is natuurlijk mogelijk.
Hoe wordt een gebrek aan zelfvertrouwen vastgesteld?
Psychologen of psychiaters kunnen vaststellen of er een gebrek aan zelfvertrouwen is. Ook kunnen deze professionals herleiden waar dit precies vandaan komt.
Eenmaal de oorzaak achterhaalt kunnen jullie samen een behandelplan opstellen. Er zijn echter ook zelfvertrouwen cursussen die je daarbij helpen. Hierbij werk je aan je onzekerheid en krijg je handvaten die je helpen in de toekomst.
Wil je hier meer over weten? Later in dit artikel vertellen we je hier meer over. Lees dus vooral verder voor meer informatie.
Hoe vergroot je je zelfvertrouwen?
Wist je dat je zelfstandig aan je zelfvertrouwen kunt werken? Hier zijn verschillende tips voor die je daarbij helpen. Enkele voorbeelden hebben we hieronder voor je samengevat. Misschien zit hier iets tussen wat je verder helpt.
1. Kijk je angsten in de ogen
Misschien zijn er bepaalde dingen waar je bang voor bent of liever niet doet. Doordat je je angsten continu ontloopt worden ze juist groter. Kijk je angsten bewust in de ogen. Probeer juist datgene te doen wat je spannend vind.
Zet als eerste kleine stapjes of doe het met iemand samen. Vervolgens kun je het gaan uitbouwen. Accepteer daarbij ook als het even niet lukt of niet gaat. De volgende keer pak je de draad gewoon weer op.
2. Breng je denkwijze in kaart
Negatieve gedachten kunnen je algehele stemming volledig beheersen. Soms ben je je niet eens bewust van deze gedachtegang en voel je je plotseling somber.
Breng je gedachten in kaart en kijk bewust naar de gedachten die je hebt. Op welke momenten steken deze de kop op? En wat denk je precies? Het kan helpen om ze eens op te schrijven.
3. Je mag er zijn
Zelfacceptatie ontstaat niet van de een op de andere dag. Het is echter wel mogelijk om het te leren. Leer jezelf in kleine stapjes te accepteren. Bekijk je kwaliteiten in plaats van je tekortkomingen. Er zijn genoeg dingen die je goed kan.
Probeer het dagelijks te herhalen voor jezelf. Op deze manier leer je jezelf steeds meer waarderen – ook al zijn het kleine stapjes.
Conclusie – Volg hier een cursus zelfvertrouwen
In dit artikel hebben we onderzocht of zelfvertrouwen een vaardigheid is. Aan deze vraag zijn zelfs verschillende onderzoeken gehangen. Wil je het antwoord op deze vraag nog eens nalezen? Scrol dan nog eens terug naar boven.
Ben je op zoek naar een manier om je zelfvertrouwen te vergroten? En kun je daar wat begeleiding bij gebruiken? Blijvend Zelfvertrouwen is dé zelfvertrouwen training die je daarbij helpt.
De cursus volg je middels een online platform. Van verschillende deskundigen krijg je inhoudelijke informatie over zelfvertrouwen in het algemeen. Daarna ga je aan de slag met praktijkopdrachten – waarbij je de tips en informatie kunt toepassen.
Meer dan 30.000 cursisten hebben de cursus zelfvertrouwen gevolgd en geven aan enthousiast te zijn. Durf je de stap te zetten? Meld je vandaag nog aan voor Blijvend Zelfvertrouwen.