Is zelfvertrouwen een competentie? Klik hier voor meer informatie

Ben jij werknemer? En ben jij regelmatig te vinden op de werkvloer? Grote kans dat jij over verschillende competenties beschikt. Ieder vakgebied vraag immers om één of meerdere competenties. In dit artikel beantwoorden we de vraag; is zelfvertrouwen een competentie?

Aangezien je competenties kunt aanleren, is het nog maar de vraag of dat bij zelfvertrouwen eveneens hetzelfde geval is. Daar gaan we in dit artikel achter komen. Lees verder om antwoord te krijgen op al je vragen.

Is zelfvertrouwen een competentie?

Competentie en zelfvertrouwen: Wat is een competentie?

Weet je niet wat competentie betekent? Dat is niet erg. Omdat we dit artikel zo begrijpelijk mogelijk voor je willen maken, beginnen we met het beantwoorden van de volgende vraag: “Wat betekent competentie?” We proberen het kort en bondig uit te leggen.

Een competentie bestaat uit een combinatie van:

  • Houding
  • Vaardigheden
  • Kennis

Als mens beschik je over verschillende competenties en deze zijn vooral van toepassing op professioneel gebied – bijvoorbeeld als werknemer. Competenties zijn echter geen karaktertrekken of talenten; deze zitten tenslotte in je en vormen je als persoon.

Competenties daarentegen zijn vaardigheden die je kunt leren. Ieder vakgebied hecht waarde aan andere competenties.

Voorbeeld: Als klantenservice medewerker is het belangrijk dat je kunt luisteren, sterk bent in communiceren en kunt doorvragen.

Ben je benieuwd naar de link tussen competentie en zelfvertrouwen? Daar komen we later in dit artikel bij je op terug.

Wat is zelfvertrouwen?

Als we het woord zelfvertrouwen ontleden, dan komen we de woorden “zelf” en “vertrouwen” tegen. De betekenis van zelfvertrouwen is in dit geval alles omvattend. Het betekent namelijk, dat je vertrouwen hebt in jezelf. Is het zo simpel? Ja, zeker.

Zelfvertrouwen is de fundering van je mentale gezondheid. Als je over een gezonde dosis zelfvertrouwen beschikt, dan voel je je goed – en dat is nog een licht understatement. Als je genoeg zelfvertrouwen hebt, dan maak je het volgende mogelijk voor jezelf:

  • Je weet wat je goed kan: Dit betekent dat je precies weet waar je kwaliteiten liggen. Als je weet wat je goed kan, dan kun je eveneens haalbare doelen stellen voor jezelf – je legt de lat niet te hoog.
  • Je voelt je gelukkig: Doordat je je zeker voelt over jezelf, heeft dat veel invloed op je algehele gezondheid. Zelfvertrouwen zorgt er namelijk voor dat je je gelukkig voelt en lekker in je vel zit.
  • In staat tot acceptatie: Zijn er bepaalde dingen waar je niet goed in bent? Dat leg je makkelijker naast je neer. Je weet tenslotte waar je wél goed in bent en dat telt zwaarder mee in dit geval.
  • Tegenslagen leg je makkelijker naast je neer: Tegenslagen blijven natuurlijk moeilijk en hier mag je bij stil staan. Maar als je genoeg zelfvertrouwen hebt, dan kun je hier leer uit trekken. Wat kun je de volgende keer beter doen? Bovendien betrek je het niet volledig op jezelf. Je bent een mens en je mag fouten maken.

Zelfvertrouwen is gebaseerd op een gevoel. En dat ervaart iedereen op zijn of haar eigen manier. Dit is belangrijk om te weten.

Is zelfvertrouwen een competentie

Waarom is zelfvertrouwen belangrijk?

In principe is deze vraag simpel om te beantwoorden. Ja, dat is belangrijk. Waarom het belangrijk is om zelfvertrouwen te hebben? Het stelt jou als persoon tot veel in staat.

Zelfvertrouwen is belangrijk, omdat het ervoor zorgt dat jij je goed, gelukkig en mentaal gezond voelt. Bovendien maakt het dat dagelijkse activiteiten en bezigheden gestroomlijnd gaan – je voelt geen belemmeringen.

Hoe merk ik dat ik weinig zelfvertrouwen heb?

Het tegenovergestelde van een gezonde dosis zelfvertrouwen, is weinig zelfvertrouwen. Dit wordt ook wel “onzekerheid” of “laag zelfvertrouwen” genoemd. Klik hier om meer te lezen over laag zelfvertrouwen.

Als je doorgaans weinig zelfvertrouwen hebt, dan kun je daar het volgende van merken:

  • Sociale activiteiten sla je liever over
  • Je vind het moeilijk om je kwaliteiten te benoemen
  • Fouten zie je als een mislukking – bovendien doe je er alles aan om deze niet te maken
  • Je begint liever niet aan nieuwe dingen
  • Je kijkt tegen andere mensen op
  • Je vind dat een ander belangrijker is dan jij

Dat je weinig zelfvertrouwen hebt, hoeft niet te betekenen dat je je lot moet accepteren. Wist je dat je je zelfvertrouwen kunt vergroten? Als je hier meer over wil weten, dan raden we je aan om verder te lezen.

Is zelfvertrouwen een competentie?

Inmiddels heb je genoeg kennis in huis omtrent competentie en zelfvertrouwen – je weet wat het inhoudt. Maar is zelfvertrouwen een competentie? Dat wil je immers weten.

Zelfvertrouwen is niet gebaseerd op kennis of talent. Dit betekent dat zelfvertrouwen geen competentie is. Daarbij is het wel zo, dat zelfvertrouwen verbeterd kan worden naarmate je hiermee oefent en actief aandacht besteed aan het opdoen van kennis.

Hoe vergroot je je zelfvertrouwen?

Dat zelfvertrouwen geen competentie is, hoeft niet te betekenen dat je hier niet aan kunt werken. Er zijn verschillende manieren om dit te vergroten:

  • Praten een professional: Samen met een psycholoog of andere hulpverlener ga je op zoek naar patronen en zoomen jullie in op gebeurtenissen.
  • Zelfstandig oefenen: Er zijn verschillende oefeningen die je zelfstandig kunt toepassen op je dagelijks leven. Als je hier actief mee bezig gaat, merk je onder aan de streep verschil.
  • Cursus: Een cursus kun je online en fysiek volgen – deze worden begeleid door professionals. De cursussen bestaan uit verschillende onderdelen die je van veel informatie voorzien.

Conclusie – Leer meer over competentie en zelfvertrouwen

Is zelfvertrouwen een competentie? In dit artikel heb je het antwoord gekregen op deze vraag. En als aanvulling daarop, hebben we aandacht besteed aan zelfvertrouwen en competenties in het algemeen. Heb je deze informatie gemist? Dan is het handig op terug naar boven te scrollen.

Blijvend ZelfvertrouwenAls je laag zelfvertrouwen hebt, dan hoeft dat niet te betekenen dat je hiermee “moet leren leven”. Je hebt gelezen dat er verschillende oefeningen zijn om je mate van zelfvertrouwen te verbeteren. De cursus Blijvend Zelfvertrouwen kan je hierbij helpen.

Tijdens deze zelfvertrouwen cursus ga je – samen met professionals – actief aan de slag met je zelfbeeld. Door middel van verschillende praktijkopdrachten leer je de theorie toe te passen in de praktijk. Meld je vandaag nog aan voor Blijvend Zelfvertrouwen en je merkt na slechts enkele weken verschil.

Leave a Comment