Onzekerheid. Hoe cliché het ook is, ieder mens is weleens onzeker Zo kun je lichamelijke, sociale of financiële onzekerheid ervaren. Hoe zelfverzekerd iemand anders ook lijkt, niets in minder waar. Ook degenen die eruitzien alsof ze de hele wereld aankunnen, zijn ook weleens onzeker over iets. Onzekerheid kan in veel situaties voorkomen, ook in je relatie.
De vraag is vaak of je wordt geboren met die onzekerheid, of dat pas later in je leven duidelijk wordt. In dit artikel beantwoord ik een aantal vragen rondom onzekerheid en vertel ik je of onzekerheid aangeboren is. Ook vertel ik hoe je van die onzekerheid af kan komen. Dat hoef je namelijk niet alleen te doen, er is altijd hulp.
Hoe ontstaat onzekerheid?
Onzekerheid betekent dat je heel erg twijfelt aan jezelf. Je vraagt je af of je de dingen wel goed genoeg doet. Je persoonlijkheid en verleden hebben grote invloed op jouw zelfbeeld. Vaak wordt onzekerheid niet veroorzaakt door factoren van buitenaf.
Dit komt vaak door je zelfbeeld of omdat je de lat te hoog legt voor jezelf. Zo zou het kunnen zijn dat je ouders de lat enorm hoog hebben gelegd in je jeugd, waardoor je dit ook voor jezelf doet. Je stelt dan te hogen eisen aan jezelf. Eisen waar je vaak niet aan kan voldoen.
Daarnaast kan het ook zijn dat je in het verleden heel erg gepest bent, of dat je negatieve ervaringen hebt met bepaalde dingen. De oorzaak ligt dan negen van de tien keer bij je jeugd.
Uit het verleden blijkt hoeveel zelfvertrouwen je hebt opgebouwd. Hoe vaker bepaalde dingen goed gaan, hoe meer zelfvertrouwen je opbouwt. Zo hebben complimenten en steun van je omgeving veel invloed op hoeveel zelfvertrouwen je hebt of krijgt.
Wanneer je veel zelfvertrouwen hebt, is het makkelijker om aan jezelf te werken en dingen te verbeteren. Dat is al een stuk lastiger wanneer je heel erg onzeker bent. Je focust je in dat geval veel meer op de dingen die je niet kan of niet goed gaan.
Zo zijn er veel redenen waarom jij onzeker geworden bent. Je ziet dat je niet met onzekerheid geboren wordt. Onzekerheid ontstaat door gebeurtenissen die zich later in je leven tijdens je opvoeding voordoen.
Chronische onzekerheid
Er is sprake van chronische onzekerheid wanneer je zo blijft hangen in die onzekerheid, dat je op meerdere vlakken in het leven belemmerd wordt. Dit kan zich bijvoorbeeld gaan uiten in depressies, gebrek aan eigenwaarde of geen stabiele relaties kunnen opbouwen.
Het gevolg van chronische onzekerheid is een minderwaardigheidscomplex. Bij een minderwaardigheidscomplex heb je het gevoel dat je altijd tekortschiet en nooit iets goed kan doen. Je hebt het gevoel dat anderen beter zijn dat jij en je schaamt je daarvoor.
Wat kan je zelf doen?
Onzekerheid is iets waar je graag van af zou willen. Misschien heb je het gevoel dat dit een onmogelijke zaak is. Maar wist je dat dit niet onmogelijk is? Dat ook jij hiervan af kan komen en vol zelfvertrouwen door het leven kan gaan? Het is altijd goed om hier hulp bij te vragen.
Hulp waar ik later in dit artikel op terugkom. Voordat je die hulp vraagt, is er ook genoeg wat je zelf kan doen om die scherpe kantjes eraf te halen. Lees hieronder verder voor een aantal handige tips waar jij zelf mee aan de slag kan gaan:
- Zoek uit wáárom of wáárover jij onzeker bent: Ga eens bij jezelf na waarom dit is en schrijf deze punten vervolgens voor jezelf op. Dit kan je natuurlijk ook samen met een goede vriend, vriendin of een van je ouders doen. Twee weten er vaak meer dan een.
- Wees lief voor jezelf: Zet jezelf op de eerste plek. Ook jij bent belangrijk. Je mag er zijn. Jouw lichaam verdient het om goed verzorgd te worden. Eet gezond, beweeg voldoende en ga op gezette tijden naar bed. Maar het allerbelangrijkste: relax! Al deze dingen zullen niet direct vanzelf gaan. Je zal zien wanneer dit routine wordt, je je al stukken beter zult voelen.
- Grenzen aangeven: Leer jouw eigen grenzen kennen en leer ze ook aan te geven. Misschien doe je al veel te lang wat een ander wil, en niet wat jij wil. Leer weer naar jezelf te luisteren en te kijken naar wat JIJ wil.
- Acceptatie Ja, dit klinkt heel erg makkelijk. Dat is het natuurlijk niet altijd. Toch is het belangrijk om bepaalde dingen te accepteren waar jij geen invloed op hebt of wat je niet kan veranderen. Wanneer je bijvoorbeeld onzeker bent over je uiterlijk, dan kan je dit beter accepteren. Jij bent wie je bent.
- Leg je lat niet te hoog: Heel verleidelijk misschien, maar probeer dit niet meer te doen. Stel haalbare doelen voor jezelf. Je zelfvertrouwen zal groeien wanneer je deze doelen behaalt. Dit geeft een goed gevoel.
- Houding: Leer jezelf aan om rechtop te zitten en staan. Draag kleding die jij mooi vindt en waar jij je prettig invoelt. Dit zal ook meer zelfvertrouwen geven.
- Het is jouw leven: Leef je leven zoals jij dat wil en hoe jij dat prettig vindt. Doe dingen die jij leuk vindt om te doen.
Blijvend Zelfvertrouwen
Zo zie je maar dat je zelf al veel kan doen om meer zelfvertrouwen te krijgen. Natuurlijk hoef je het niet allemaal alleen te doen. Je kan hulp vragen aan een vriend, vriendin of ouders. Maar wist je dat er ook trainingen bestaan die jou helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen? Zo heb je de onlinetraining ‘Blijvend Zelfvertrouwen’ die jou daar mee helpen.
Maar liefst 15.000 cursisten zijn je al voorgegaan. Bij Blijvend Zelfvertrouwen leer je alles over het krijgen van meer zelfvertrouwen en hoe je dit bij jezelf toepast. Ook wanneer jij genoeg zelfvertrouwen hebt, maar je zoon of dochter daarmee worstelt, zijn daar bij Blijvend Zelfvertrouwen oplossingen voor.
Bij deze training krijg je doormiddel van oefeningen en het lezen van boeken, de mogelijkheid om vanuit huis te leren hoe je meer zelfvertrouwen krijgt. Aanmelden kan gemakkelijk via de website. Na het aanmelden voor de training, kan jij direct beginnen.
Conclusie
Ik begon dit artikel met de vraag of onzekerheid aangeboren is. Ik denk dat we nu wel kunnen stellen dat dit niet het geval is. Vaak loop je later in je leven deukjes op, waardoor er onzekerheid ontstaat. Dit gebeurt vaak in je jeugd. Chronische onzekerheid kan zich uitmonden in een minderwaardigheidscomplex.
Is er helemaal niks aan die onzekerheid te doen? Ja, dat is er zeker wel. Hierboven staan een aantal handige tips waardoor jij zelf aan je onzekerheid kan gaan werken.
Werken aan je onzekerheid hoef je niet alleen te doen. Er is altijd geschikte hulp die bij jou past en die jou zal helpen. Zo is de online training Blijvend Zelfvertrouwen een aanrader wanneer jij je erg onzeker voelt. Met behulp van verschillende oefeningen en boeken, kan jij vanuit huis deze onlinetraining volgen. Na het aanmelden kan je direct beginnen met de training.