Is offensief gedrag een gebrek aan zelfvertrouwen?

Ieder mens krijgt of heeft op dit moment te maken met een gebrek aan zelfvertrouwen. En dit wordt vaak onderschat. Zo veel impact kan het niet hebben, toch? Daar kun je je lelijk in vergissen. Een gebrek aan zelfvertrouwen kun je aan verschillende kenmerken herkennen. Is offensief gedrag óók een kenmerk van een gebrek aan zelfvertrouwen?

Voor deze vraag ben je aan het juiste adres. Wil je meer weten over offensief gedrag? Of over een gebrek aan zelfvertrouwen? Dan is het handig om dit artikel helemaal tot het einde te lezen.

Is offensief gedrag een gebrek aan zelfvertrouwen?

Wat is offensief gedrag?

Heb je nog nooit van offensief gedrag gehoord? Dan ben je niet de enige. Om dit artikel zo begrijpelijk mogelijk voor je te maken, beginnen we door je eerst zoveel mogelijk informatie te geven. Wat houdt offensief gedrag precies in?

Wanneer je offensief gedrag laat zien, dan betekent dit dat je je op een aanvallende manier tegenover iemand anders gedraagt – dit kan tijdens een gesprek of een verhitte discussie zijn. Dit aanvallende gedag kan voor je gesprekspartner als vervelend of zelfs als intimiderend worden ervaren.

Wat is defensief gedrag?

Offensief gedrag wordt veelal in één adem met defensief gedrag genoemd. Dat is niet gek. Offensief gedrag is namelijk het spiegelbeeld van defensief gedrag. Maar wat is het?

Het tegenovergestelde van je aanvallend gedragen, is verdedigen. Dat is precies wat defensief gedrag inhoudt. Met andere woorden: je verdedigd jezelf. En dat kan verschillende redenen hebben. Misschien heeft iemand een opmerking gemaakt waar je het totaal niet mee eens bent.

Dit kan als negatief worden ervaren, maar dat hoeft het niet te zijn. Zeker als het gaat om zelfvertrouwen, is het belangrijk om niet over je heen te laten lopen.

Is offensief gedrag een gebrek aan zelfvertrouwen?

Gedraag je je aanvallend als je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt? Dat zou kunnen – iedereen is immers anders ervaart onzekerheid op zijn of haar eigen manier. Zo kan offensief gedrag verschillende vormen aannemen, als je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt:

  • Omdat je onzeker bent, heeft een kritische opmerking meer lading en voel je je ‘in een hoek gedreven.’ Het gevolg daarvan kan zijn, dat je je juist aanvallend gaat gedragen
  • Compenseren is eveneens een veelvoorkomend kenmerk bij onzekerheid. Als je je bewust bent van je onzekerheid, dan kun je dit proberen te maskeren door je aanvallend op te stellen

Offensief gedrag kan een gebrek aan zelfvertrouwen zijn. Met deze informatie willen we echter niets zomaar garanderen.

Is offensief gedrag een gebrek aan zelfvertrouwen?

Wat is een gebrek aan zelfvertrouwen?

In dit artikel is een gebrek aan zelfvertrouwen vaker benoemd. Hier kan offensief gedrag immers mee te maken hebben. Weet je niet van een gebrek aan zelfvertrouwen is? Dat leggen we uit door de volgende kenmerken uit te lichten:

  • Je vind een ander belangrijker of meer waard
  • Je vind het moeilijk om aan iets nieuws te beginnen
  • Je bent altijd bang dat je het verkeerd doet
  • Je legt je zelf druk op, waardoor het juist niet lukt
  • Ook over iets goeds ben je altijd kritisch of ontevreden

Een gebrek aan zelfvertrouwen is een deukje dat je meestal oploopt tijdens je jeugdjaren. Bijvoorbeeld omdat je gepest bent of omdat je veel kritiek hebt gekregen van je ouders of verzorgers – dit zijn slechts voorbeelden.

Deze gebeurtenissen maken dat je zelfvertrouwen nooit op een gezonde manier hebt ontwikkelt – wat tijdens je volwassen leven nog steeds een rol speelt.

Daarnaast kan een gebrek aan zelfvertrouwen ook later in je leven ontstaan zijn. Misschien omdat je iets traumatisch of vervelends hebt meegemaakt. Hierdoor kan je zelfvertrouwen omlaag gekelderd zijn.

Hoe weet ik of ik een gebrek aan zelfvertrouwen heb?

Als je merkt dat je dagelijkse bezigheden worden beïnvloedt door onzekerheid en je hierdoor belemmeringen ervaart, dan is de kans reëel dat je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt.

Daarbij wordt een gebrek aan zelfvertrouwen vaak vastgesteld door een professional of een hulpverlener – bijvoorbeeld door een psycholoog. Hierbij wordt niet alleen het gebrek vastgesteld, maar ook de oorzaak. Hulpverleners hebben immers de juiste kennis en voorzien je van advies.

4 tips voor meer zelfvertrouwen

Onzekerheid hoort bij het leven en komt eens in de zoveel tijd om de hoek kijken. Eenmaal vastgesteld dat je onzeker bent, heb je vast behoefte aan een kleine boost. Wist je dat je hier zelfstandig aan kunt werken? De volgende 4 tips kunnen je daarbij helpen:

  1. Stop met excuses verzinnen: Als je jezelf niet de tijd gunt om aan je zelfvertrouwen te werken, dan verandert er niets – ook niet op de lange termijn. Gun jezelf de tijd en stop met zeggen dat je “geen tijd” hebt of dat je het “niet waard” bent.
  2. Word bewust van je onzekerheden: De meeste onzekerheden spelen zich af in je hoofd. Daar ben je je niet bewust van. Schrijf je onzekerheden op, zodat je weet waar je aan kunt werken de komende tijd.
  3. Stel je zelfverzekerd op: Letterlijk je schouders laten hangen en jezelf distantiëren van andere mensen, kan ervoor zorgen dat je je nóg onzekerder gaat voelen. Stel jezelf daarom om alsof je zelfverzekerd bent.
  4. Ga je angsten aan: Vind je het spannend om voor een grote groep te staan? Of durf je tijdens een vergadering niet te zeggen wat je écht denkt? Daag jezelf uit en ga juist je angsten aan – wat het ook is.

Conclusie – Werk aan offensief gedrag

Offensief gedrag betekent dat je je aanvallend gedraagt. Is offensief gedrag een gebrek aan zelfvertrouwen? In dit artikel heb je het antwoord gevonden. Mocht je hier meer over willen weten, dan raden we je aan om nog eens terug te scrollen. Daarbij hebben we 4 tips gedeeld die helpen om je zelfvertrouwen te vergroten.

Heb je een extra duwtje in de rug nodig? Daar kan een cursus zelfvertrouwen bij helpen.

Als je zoekt naar de beste zelfvertrouwen cursus, dan is Blijvend Zelfvertrouwen een goede keuze. Hierbij ga je onder leiding van professionals aan de slag met je zelfvertrouwen vergroten. De cursus duurt 13 weken – en volg je volledig online. Als je vandaag nog aan de slag wil met je onzekerheid, dan raden we je aan om je aan te melden voor Blijvend Zelfvertrouwen.

Blijvend Zelfvertrouwen

Leave a Comment