Is mindfulness goed voor zelfvertrouwen?

Niemand vindt het fijn om weinig zelfvertrouwen te hebben. Onzekerheid kan meerdere oorzaken hebben en het is dan ook goed om deze te achterhalen. Behalve dat het goed is om de oorzaken te achterhalen, is deze onzekerheid ook goed aan te pakken. Dit zou je zelfs helemaal zelf kunnen doen. Zo schijnt mindfulness een goed hulpmiddel te zijn. Is mindfulness goed voor zelfvertrouwen?

Het beoefenen van mindfulness is een effectieve manier om je zelfvertrouwen te vergroten. Zo leer je vooral in het hier-en-nu te leven. Hierdoor maak je je minder zorgen over de dag van morgen, worden piekergedachten uit de weg geruimd en word het in je hoofd een stuk rustiger. Nu is mindfulness wel iets wat je goed moet oefenen. Oefening baart kunst.

Wil je hier meer over weten of ben je benieuwd naar wat mindfulness precies is? Dat ga je allemaal in dit blogbericht kunnen lezen. Lees deze gewoon tot het einde en je weet precies hoe je je onzekerheid voortaan aan zou kunnen pakken.

Is mindfulness goed voor zelfvertrouwen?

Wat is mindfulness precies?

Laten we beginnen bij het begin. Voordat we verder inzoomen op zelfvertrouwen in combinatie met mindfulness, is het natuurlijk wel goed om te weten wat het precies is.

Hoewel het tegenwoordig een vrij bekend fenomeen is, is het niet voor iedereen even duidelijk wat mindfulness nu precies is. Daarom dat we daar eerst naar gaan kijken. Wat is mindfulness precies?

Eigenlijk draait mindfulness om te zijn in het hier-en-nu. Met andere woorden, je probeert te leven in het moment. Wij mensen hebben nogal de neiging om ver vooruit te kijken en al bezig te zijn met de dag van morgen. Vaak is het iets wat helemaal niet nodig is en is het iets waar juist spanningen, stress en onzekerheid uit voort kan vloeien.

Bij mindfulness doe je dus juist het tegenovergestelde. Je bent je op dat moment helemaal aan het focussen op jezelf, op de gedachten die bij je opkomen en wat je hier bij voelt. Nu is het wel iets wat niet vanzelf gaat. Zeker niet in het begin. Daarom is het goed om dit goed te oefenen en het dagelijks te herhalen. Laat je hierin ook vooral begeleiden door een professional.

Heb je hier voldoende mee geoefend en getraind? Dan kan mindfulness iets zijn wat je op ieder moment kan toepassen. Het kan je dus daadwerkelijk meer rust en inzicht geven. Oefening baart kunst.

Is mindfulness goed voor zelfvertrouwen?

Wat mindfulness precies is en waar het goed voor zou kunnen zijn, dat is je inmiddels wel duidelijk geworden. Dan rest ons nu alleen nog de vraag: is mindfulness goed voor zelfvertrouwen? Zou dit een goede manier kunnen zijn van het aanpakken van je onzekerheid?

Grote kans dat je dit antwoord zelf al zou kunnen invullen. Zeker na de uitleg van wat mindfulness precies is. Mindfulness beoefenen zou inderdaad een effectieve manier kunnen zijn om je onzekerheid te onderdrukken en je zelfvertrouwen even flink te kunnen vergroten.

Doordat je tijdens het beoefenen hiervan bewust bent van het moment, van je gedachten en van je gevoelens, maak je je minder zorgen over de dag van morgen. Dat maakt dat je je negatieve gedachten beter kunt relativeren en wellicht ook beter kunt begrijpen. Hierdoor worden piekergedachten op den duur een stuk minder, is het een stuk rustiger in je hoofd en is ook de kans groot dat je je slapeloosheid hiermee kunt oplossen.

Dacht je van tevoren dat mindfulness onzin of zweverig was? Dan is hiermee het tegendeel wel bewezen. Hiermee kun je je zelfvertrouwen namelijk flink vergroten.

Is mindfulness goed voor zelfvertrouwen?

Wat zijn verder de voordelen van mindfulness?

Nu we op de helft zijn van dit blogbericht, heb je vast al wat voordelen kunnen ontdekken van het beoefenen van mindfulness. Dat die er zijn, dat is in ieder geval al een ding dat zeker is.

Toch zou het goed kunnen dat je deze voordelen nog niet hebt ontdekt en dat je deze graag op een rijtje zou willen zien. Dat kom dan goed uit, want in het onderstaande overzicht vindt je de verdere voordelen van het beoefenen van mindfulness. Het zijn voordelen waar ook jij van kunt profiteren.

  • Het is een effectieve manier van het vergroten van je zelfvertrouwen
  • Doordat je leert in het hier-en-nu te leven, maak je je minder zorgen over de dag van morgen, volgende week of zelfs over de volgende maand
  • Het heeft daadwerkelijk een positief effect op je humeur
  • Mindfulness kun je toepassen op het gehele dagelijkse leven
  • Het is een goede manier van je stress en spanningen managen. Het is zelfs mogelijk om deze te kunnen verminderen
  • Gedachten en gevoelens die naar boven komen leer je te herkennen en hier leer je op een goede manier mee om te gaan

Waar kan mindfulness gedaan worden?

Nu je weet welk effect mindfulness kan hebben op jouw zelfvertrouwen, sta je misschien te popelen om hiermee aan de slag te gaan. Waar kun je mindfulness dan volgen? Tenslotte is het beste om hierin begeleid te worden, zeker in het begin.

Er zijn verschillende mogelijkheden daarvoor. In de meeste gevallen wordt het via een gegeven cursus gedaan. Deze cursus kun je natuurlijk fysiek volgen bij een professional, maar tegenwoordig zijn er ook genoeg online-mogelijkheden. Beide manieren hebben voordelen en het is maar net wat bij jou past en wat jij prettig vindt.

Conclusie

Niemand vindt het prettig om zich onzeker te worden. Behalve dat het goed is om de oorzaak te achterhalen, is het ook goed om hiermee aan de slag te gaan. Of mindfulness goed is voor zelfvertrouwen? In dit blogbericht hebben we concluderen dat dat inderdaad zo kan zijn.

Door de vele voordelen kan het daadwerkelijk een positief effect hebben om jou meer zelfvertrouwen te kunnen geven. Wat dat betreft, is het zeker het proberen waard.

Blijvend Zelfvertrouwen

Wil jij behalve mindfulness nóg effectiever aan de slag gaan met het vergroten van je zelfvertrouwen? Dan is de online cursus Blijvend Zelfvertrouwen iets voor jou. Met ervaren professionals en door uitgebreide praktijkopdrachten, leer jij vanuit huis hoe je je zelfvertrouwen effectief kunt aanpakken.

Leave a Comment