Is judo goed voor zelfvertrouwen? Lees hier het antwoord

Zelfvertrouwen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Merk je dat jij of je kind meer zelfvertrouwen kan gebruiken? Dan zijn er verschillende manieren om hieraan te werken. Sporten is niet alleen een prima middel voor je lichamelijke gezondheid, maar ook voor je mentale gezondheid. Is judo goed voor zelfvertrouwen?

We raden je zeker aan om verschillende sporten te overwegen – judo in het bijzonder. Hiermee ontwikkel je verschillende vaardigheden die ook later in je leven pas komen. Misschien wil je weten of dit is voor jou is en onderzoek je de mogelijkheden. Je zit bij dit artikel helemaal goed.

Wat doet judo met je zelfvertrouwen?

Je hebt tegenwoordig heel veel sporten die je kunt beoefenen. Van balsporten tot teamsporten; er is ontzettend veel mogelijk. Maar heb je last van onzekerheid? Dan ben je op zoek naar – effectieve – manieren om zelfvertrouwen op te bouwen. En sport helpt daarbij. Zonder enige twijfel.

Judo is een sport waarbij je vooral technisch bezig bent. Anders dan bij kickboksen sla je je tegenstander niet. Je probeert je tegenstander juist te vloeren door bepaalde technieken uit te voeren.

Judo beoefenen zorgt ervoor dat je fysiek beter wordt en je meer leert over je eigen kracht. Hoe langer je judo beoefent, hoe sterker je wordt. Zowel fysiek als mentaal. Is judo goed voor je zelfvertrouwen? Hieruit kun je concluderen van wel.

Welke sporten geven zelfvertrouwen?

Misschien is judo niet je ding of ben je aan het onderzoeken welke sporten nog meer goed zijn voor zelfvertrouwen. Want judo is natuurlijk niet het enige waarvoor je kunt kiezen. We laten je nog een aantal andere sporten zien, die de moeite waard zijn:

  • Waterpolo;
  • Boksen;
  • Sporten in de sportschool;
  • Danssport;
  • Balsporten;
  • Paardrijden;

Het is vooral belangrijk dat je de sport leuk vind om te beoefenen en dat je het makkelijk kunt volhouden. Over het algemeen zijn teamsporten zeer effectief, omdat je zo leert samenwerken.

Ook voor kinderen is dit zeer waardevol. Daarnaast is werken met dieren eveneens goed. Dieren werken als een spiegel en spiegelen – door middel van gedrag – je onzekerheid.

Waarom geeft sport zelfvertrouwen?

Er vinden niet alleen lichamelijke processen plaatst als je sport. Ook in je hersenen trek je heel wat laatjes open als je beweegt. Dat is ook het geval als je geen topsporter bent of laagdrempelig beweegt. Bijvoorbeeld door te wandelen of te fietsen.

Tijdens een dergelijke work-out maken je hersenen verschillende hormonen aan: waaronder endorfine. Dit hormoon laat je gelukkig en ontspannen voelen. Bovendien is dit het krachtigste medicijn tegen stress. Daar kan eigenlijk niets tegenop.

Is judo goed voor zelfvertrouwen?

Als je endorfine aanmaakt merk je direct dat je beter in je vel zit en je je ook gelukkiger voelt. Dus als je weinig zelfvertrouwen hebt en je zorgt ervoor dat je endorfine aan gaat maken, dan merk je op de lange termijn een groot effect. Je piekergedachten worden minder en je kunt makkelijker ontspannen.

Wil je je zelfvertrouwen vergroten? Deze tips helpen je daarbij

Wil je ook buiten het sporten om werken aan je zelfvertrouwen en deze vergroten? Wij willen je daar graag bij helpen. Speciaal voor jou hebben we verschillende tips voor je samengesteld.

Werk aan je houding

Als je je zelfverzekerd voordoet, dan ga je je ook daadwerkelijk zo voelen. Alles valt en staat met de houding die je aanneemt. Laat je je schouders bijvoorbeeld hangen? Dan kruip je letterlijk en figuurlijk in je schulp.

Loop in plaats daarvan rechtop en zet een grote lach op je gezicht. Ook je outfits dragen daar effectief aan bij.

Zoek hulp

Het is absoluut geen schande als je hulp vraagt. Als je merkt dat je onzekerheid de overhand neemt en je daardoor moeilijk functioneert, dan kan het nodig zijn om hulp te krijgen.

Dit kan je aangeven bij je huisarts of bij een psycholoog. Samen met een professional werk je niet alleen aan je onzekerheid, maar bekijken jullie samen waar dit precies vandaan komt.

Benoem je kwaliteiten

Als je niet veel zelfvertrouwen hebt, dan ben je niet bezig met je kwaliteiten. In dit geval overheerst vooral het negatieve. Je gaat uit van wat je niet kunt of waar je niet goed in bent. Ga je een nieuwe sport beoefenen? Ach, dat gaat toch niet lukken.

Tijd voor verandering. Benoem juist je kwaliteiten en talenten. Dat mag ook heel klein zijn. Misschien kun je goed luisteren naar anderen. Of heb je doorgaans veel geduld. Ga uit van je krachten.

Extra tip: Noteer je kwaliteiten. Als je een moeilijk moment hebt, dan kun je dit gebruiken als steunpilaar.

Zoek afleiding

Ben je overtuigd van de kracht van judo? Zo werk je effectief aan je zelfvertrouwen én zoek je bewust naar afleiding. En afleiding zoeken is een goede tip als je wilt werken aan je zelfvertrouwen.

Het verlegt je focus en het laat je even ontsnappen van vervelende gedachten. Vooral als je bezig bent met sport en je endorfine aanmaakt. Er zijn natuurlijk genoeg andere manieren om afleiding te zoeken. Misschien heb je een leuke hobby of ga je graag de hort op.

Ook hierbij is het belangrijk om je niet te distantiëren van sociale gelegenheden.

Conclusie  – Zo werk je aan je zelfvertrouwen

Heb je dit artikel tot en met hier gelezen? Dan heb je gelezen dat judo een effectieve sport is om je zelfvertrouwen op te bouwen. En niet alleen judo is een geschikte sport. Eigenlijk is elke sport prima voor je zelfvertrouwen.

Het is vooral belangrijk dat je het leuk vind en dat je het goed kunt volhouden. Zo is er helemaal niks mis met een dagelijkse wandeling of een fietstocht.

Blijvend ZelfvertrouwenHeb je behoefte aan meer informatie over zelfvertrouwen of zoek je naar meer tips die je op weg helpen? We verwijzen je graag door naar de cursus Blijvend Zelfvertrouwen. Meer dan 30.000 cursisten zijn je voorgegaan en zijn enthousiast.

De cursus geeft je meer handige tips en laat je – door middel van praktijkopdrachten – werken aan je zelfvertrouwen. En dat allemaal vanuit huis, gewoon achter de computer. Ben je klaar met je onzekerheid? Meld je vandaag nog aan voor Blijvend Zelfvertrouwen.

Leave a Comment