Hoe zorg je voor meer zelfvertrouwen op je werk en privé?

Mensen die vol zelfvertrouwen door het leven gaan, sommigen lijken ervan over te lopen. Anderen hebben daarentegen helemaal geen zelfvertrouwen en hebben daar soms behoorlijk last van.

Een gebrek aan zelfvertrouwen kan je belemmeren in je privé leven en in je maatschappelijke carrière. Als je niet voor jezelf op durft te komen kan dit vervelende situaties tot gevolg hebben. Daarom is het belangrijk om te weken aan je zelfvertrouwen als het je daar aan ontbreekt.

Je houding zegt veel over je zelfvertrouwen

Je krijgt maar één kans voor een eerste indruk op iemand. Zelfverzekerd overkomen is daarbij natuurlijk erg belangrijk. Als een ontmoeting met iemand belangrijk voor je is, zoals bij een sollicitatiegesprek of een eerste date, dan is het natuurlijk belangrijk dat je een goede indruk maakt.

Probeer zo veel mogelijk zelfvertrouwen uit te stralen. Jij bent leuk, grappig en slim, en dat mag iedereen weten. Als het om een sollicitatie gaat had het bedrijf je vast niet uitgenodigd als jouw CV ze niet had aangesproken.

En die date? Die vindt jou blijkbaar leuk genoeg om je persoonlijk te willen ontmoeten. Als je dat voor ogen houdt maak je je vast minder zorgen over een belangrijke kennismaking.

Zelfvertrouwen voor die leuke promotie

Als je hogerop wilt komen binnen het bedrijf waar je werkt dan moet je laten blijken dat jij goed bent in je werk en klaar voor een volgende stap.

Dat doe je niet door jezelf onzichtbaar te maken. Laat zien waar je goed in bent, pak dingen aan zonder dat je er expliciet om word gevraagd. Eigen initiatief tonen is een belangrijke positieve eigenschap waar leidinggevenden dol op zijn.

Het geeft namelijk aan dat je hart hebt voor het bedrijf waar je werkt. Door initiatief te laten zien toon je aan dat jij iemand bent aan wie verantwoordelijkheden kunnen worden toevertrouwd.

Zelfvertrouwen als je gaat daten

Als je op zoek gaat naar een partner, dan komt zelfvertrouwen natuurlijk ook goed van pas.

Sommige mensen hebben dat van nature. Die gaan naar een uitgaansgelegenheid, laten hun oog vallen op iemand aan de bar of aan een tafeltje, stappen er op af en zitten binnen een minuut in een geanimeerd gesprek.

Er zijn ook mensen die als ze uitgaan schuchter in een hoek aan een tafeltje gaan zitten en daar soms de hele avond een beetje verloren met hun smartphone zitten te spelen omdat niemand ze aanspreekt en ze zelf ook geen contact durven te leggen.

Internet daten is ideaal voor introverte mensen

Daten via internet is ideaal voor mensen die zich niet prettig voelen in het uitgaansleven. Je kunt online vrij anoniem contact leggen met anderen. Vervolgens kun je deze personen via de chat of door berichten uit te wisselen beter leren kennen.

Pas als je het idee hebt dat jullie elkaar echt aardig vinden en dat er aanknopingspunten zijn voor een vriendschap of zelfs een relatie, kun je afspreken om elkaar te ontmoeten. Dan nog blijft dat natuurlijk spannend. Hoe is hij of zij in het echt? En hoe vindt mijn date mij? Val ik niet tegen?

Als de wederzijdse indruk echt goed is dan zal de ontmoeting niet tegenvallen. Als dat wel zo is, bedenk dan dat dit niet aan jou hoeft te liggen.

En het is altijd nog beter dat je na 1 ontmoeting besluit om het daarbij te laten dan dat je je in een relatie stort waarvan je van het begin af aan al weet dat je je er niet prettig bij voelt.

Zelfvertrouwen werk

Wat kun je doen als je niet genoeg zelfvertrouwen hebt?

Als je niet genoeg zelfvertrouwen hebt en je dagelijks functioneren of je contact met mensen lijdt hieronder, dan kun je bijvoorbeeld de cursus “Blijvend meer zelfvertrouwen” volgen.

Deze cursus leert je met praktische tips hoe je je zelfvertrouwen kunt verbeteren in verschillende situaties.

Door te oefenen, bijvoorbeeld door gewoon in je eentje ergens op af te stappen, kun je stapje voor stapje meer vertrouwen krijgen in je eigen functioneren.

Dit kun je vervolgens gebruiken in situaties waarbij je wel wat meer zekerheid kunt gebruiken.

Zelfverzekerde mensen bereiken meer

Het zal je niet verbazen dat mensen die blaken van het zelfvertrouwen in het leven meer bereiken dan mensen die zich voortdurend afvragen of ze het allemaal wel goed doen.

Zelfverzekerde mensen trekken vaak ook anderen aan. Mensen die minder zeker van zichzelf zijn en graag meeliften op het zelfvertrouwen van de ander.

Maar als jij zo iemand bent die graag gebruik maakt van de assertiviteit van anderen, bedenk je dan dat er een moment komt dat je het echt zelf moet doen.

Als dat moment komt is die collega, vriend of een tikje brutale zus wellicht niet beschikbaar zodat je je daarachter kunt verschuilen.

Voor dat soort momenten komt de cursus ‘Blijvend meer Zelfvertrouwen’ dan goed van pas. Want wat je daar leert kun je direct toepassen in verschillende situaties.

Ook als je niet hoeft te spreken in het openbaar is zelfvertrouwen erg handig

Niet iedereen heeft zoveel zelfvertrouwen dat hij of zij een menigte toespreekt of op een feest op het podium klimt om een liedje te zingen. En dat hoeft ook niet.

Maar als je gebrek aan zelfvertrouwen belemmerend is in je dagelijks functioneren dan is het natuurlijk wel belangrijk om hier wat aan te doen.

Als je je zelfverzekerder voelt wordt je leven vaak leuker omdat je op dingen af durft te stappen, eens een andere look qua kleding durft te dragen of eindelijk dat hippe kapsel durft te nemen waar je al zo lang van droomt. Bedenk bij alles wat je doet dat jij de enige bent die beslist over jouw leven.

Je leeft maar 1 keer, haal er uit wat er in zit

Mensen die te pas en te onpas roepen dat ze maar 1 keer leven en dus volop willen genieten klinken soms misschien een beetje overdreven.

Zelfvertrouwen is geloven in jezelf

Maar ze hebben op een bepaalde manier wel gelijk. Als je kansen laat liggen, of dat nu persoonlijk of werk gerelateerd is, krijg je misschien niet meer de gelegenheid om het in te halen.

Mooie reizen maken in je eentje, een huis kopen, emigreren, het zijn grote stappen waar zelfvertrouwen voor nodig is.

Maar de kans bestaat dat je, nadat je zo’n grote stap hebt genomen, uiteindelijk heel blij bent met die keuze.

En als dat niet zo is, dan is er vast wel een mogelijkheid om je beslissing terug te draaien.

Terugkeren naar Nederland na een emigratie is vaak heel goed mogelijk. Opnieuw een andere baan zoeken omdat die carrièremove toch niet uitpakte zoals je had gehoopt eveneens.

Bekijk ook eens de cursus blijvend meer zelfvertrouwen! 

 

Leave a Comment