Hoe zelfvertrouwen ontwikkelen en behouden? – De meeste mensen hebben een gezonde dosis zelfvertrouwen. Toch is onzekerheid geen vreemd verschijnsel. Zijn we dit tenslotte niet allemaal? Het is niet ongezond om deze gevoelens te hebben.
Tenslotte gaat niet altijd alles voor de wind. Van fouten leren we veel en het bied ons de mogelijkheid het de volgende keer anders te doen. Maar wat als deze onzekerheid aanhoud en het de nodige gevolgen met zich meebrengt?
Zelfvertrouwen ontwikkelen en behouden kun je zelf doen. De vraag is alleen hoe je dit kunt doen. In dit blogbericht krijg je hier alles over te lezen.
Lees deze vooral tot het einde. Zo krijg je antwoord op al je vragen.
Wat is zelfvertrouwen en waarom is dit belangrijk?
Met grote koeienletters benadrukken we dat zelfvertrouwen hebben belangrijk is. Echter kent niet iedereen hier de reden achter. Hoe zit dit precies?
Om te beginnen bij het begin, is het goed om te weten wat zelfvertrouwen precies is. Vandaag de dag is het niet iets vanzelfsprekends waar je bewust bij stil staat. De uitdrukking is alles omvattend. Je hebt vertrouwen in jezelf. Het gaat hierbij vooral om hetgeen dat je kan en waar je toe in staat bent. Daarbij is ook een kenmerk, dat je kunt accepteren dat je bepaalde dingen minder goed kunt. Dat is oké.
Wie over een gezonde dosis zelfvertrouwen beschikt, heeft dit van kinds af aan meegekregen. Tijdens de jonge jaren word dit gevormd. Door ouders, familie en door de directe omgeving. Zoals leraren bijvoorbeeld.
Dit zelfvertrouwen brengt je verder in het leven. Het stelt je in staat om dingen aan te pakken, doelen te stellen en om je goed te voelen over jezelf. Door weinig zelfvertrouwen te hebben kun je een aantal mentale gevolgen ondervinden. Waaronder somberheid of zelfs een depressie.
Hoe herken je zelfvertrouwen bij jezelf?
Zelfvertrouwen staat niet op je voorhoofd geschreven. Omdat het zo vanzelfsprekend is, kan het lastig zijn om dit te herkennen bij jezelf. Aan de volgende punten kun erkennen dat je over voldoende zelfvertrouwen beschikt:
- Je kunt kritiek makkelijk naast je neerleggen en hier iets goeds uit halen
- Je kunt haalbare doelen stellen
- Je kunt omgaan met tegenslagen en je raakt hierdoor niet in de put
- Je weet wat je kunt
- Je kunt je mindere kanten accepteren
Het is niet alleen zaak om dit te herkennen bij jezelf. Mocht je het tegenovergestelde herkennen, is het verstandig om hiermee aan de slag te gaan.
Hoe zelfvertrouwen ontwikkelen en behouden? We geven je in dit blogbericht een aantal tips. Lees vooral verder.
Tips voor zelfvertrouwen ontwikkelen en behouden
Uiteindelijk gaat het er niet alleen om dat je je zelfvertrouwen gaat vergroten. Hierna wil je dit gevoel ook kunnen behouden. Alleen zo kom je van je onzekere gevoelens en gedachten af.
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is begrijpelijk dat je zo denkt. De weg daarnaartoe is niet zonder hobbels of kuilen in de weg. Toch is het mogelijk om aan de slag te gaan met je zelfvertrouwen. Dit kun je zelfs geheel op eigen houtje doen.
Hoe je hiermee aan de slag kunt gaan? Hieronder kun je een aantal tips vinden die wellicht iets voor jou zouden kunnen betekenen:
- Accepteer je gedachten en gevoelens
Vaak hebben we de neiging om onszelf af te zetten. Vechten tegen negatieve gedachten en gevoelens. Ze kunnen ons enorm kwaad maken. Echter werkt dit averechts. De gedachten en gevoelens kunnen tien keer harder terugkomen.
Probeer alles wat je denkt en voelt te accepteren. Accepteer alles even zoals het is. Je gaat er iets aan doen en hier ben je ook toe in staat. Acceptatie is de eerste stap naar beterschap.
- Wat laat je onzeker voelen?
Bepaalde situaties kunnen ons onzeker laten voelen. Hierbij kun je denken aan een incident op het werk of aan een bepaalde vriendschap. Probeer de oorzaak eens te achterhalen.
Vanuit daar kun je er verder aan werken en passende maatregelen nemen. Dit kan je al een stukje verder helpen. Wellicht kun je hier ook eens over praten met iemand, om tot meerdere inzichten te komen.
- Laat je niet gek maken
We kunnen onszelf flink gek laten maken. Door het dagelijkse nieuws, social media of door onze sociale kringen. Je kijkt veel naar iemand anders. Naar prestaties en uiterlijk bijvoorbeeld. Dit kan je knap onzeker laten voelen. Jouw sterke punten vallen daarbij in het niet.
Probeer je hiervoor af te sluiten en richt je in plaats daarvan op jezelf. Kijk naar je eigen sterke punten en naar je eigen prestaties. Deze hoeven niet groot of meedogenloos te zijn. Ook jij mag er zijn.
- Praat erover
Onzekerheid kan als een zware last op je schouders drukken. Zeker als je hier een tijd mee rondloopt. Daarbij helpt het niet om je beter te voelen. Een goed advies is om eens aan te kloppen bij iemand. Iemand die je vertrouwt en waar je je goed bij voelt.
Het kan de zware last van je schouders nemen. Bovendien kan ook iemand anders tips voor je hebben hoe je hier mee om kunt gaan.
- Wees blij met een foutje
Fouten kunnen je onzeker maken. Daar is geen twijfel over mogelijk. Maar wist je dat fouten erg leerzaam zijn? Het laat je zien hoe je het de volgende keer anders of beter kunt doen. Omarm deze in plaats van ze af te straffen.
Conclusie – Hulp bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen
Het is niet ongezond of gevaarlijk om je weleens onzeker te voelen. Doen we dit niet allemaal? Toch kan dit ook een andere kant hebben.
Bijvoorbeeld doordat je dagelijkse bezigheden of je mentale gezondheid eronder gaan lijden. Raak niet direct in paniek. Je zelfvertrouwen ontwikkelen en behouden kun je zelf doen. Hoe? Met de bovenstaande tips heb je al een mooie stap gezet.
Zijn deze tips niet effectief genoeg of kun je hier wat hulp bij gebruiken? Geen probleem! Blijvend Zelfvertrouwen is in dit geval dé cursus voor jou. Hierbij word je op de voet gevolgd en geholpen door professionals. Zo zie je maar dat je het nooit alleen hoeft te doen. Meld je vandaag nog aan om direct vanuit huis aan de slag te gaan.