Niets is zo’n fijn gevoel als zelfverzekerd zijn. Je hebt het gevoel dat je de hele wereld aankan en je weet precies wat je van jezelf kan verwachten. Kortom, zelfverzekerd zijn is in iedere situatie van het leven ontzettend fijn en nodig. Met name tijdens het voeren van een gesprek, is het heel erg belangrijk en fijn om over de juiste dosis zelfverzekerdheid te beschikken. Toch kan ik me voorstellen dat je dit lastig vindt of dat je niet weet waarom het zo belangrijk is om zelfverzekerd een gesprek in te gaan. Lees dit artikel helemaal tot het einde, en vindt antwoorden op al jouw vragen.
Waarom is zelfverzekerd zijn belangrijk in een gesprek?
Het is in iedere situatie ontzettend fijn als je beschikt over een flinke dosis zelfverzekerdheid. Je gaat er tenslotte ook lekkerder van in je vel zitten. Toch is het tijdens een gesprek extra belangrijk om je zelfverzekerd te voelen, en ook zo over te komen. Neem nu bijvoorbeeld een gesprek waarbij je moet solliciteren, of dat je een gesprek moet gaan voeren waarvan je weet dat het lastig wordt? Hoe fijn is het dan dat je met een goed en sterk gevoel het gesprek in kan gaan? Zeker als je komt voor een sollicitatiegesprek, is het belangrijk dat je je van een goede kant laat zien en het beste uit jezelf houdt. Je toekomstige werkgever zal dat zeker oppakken en mee laten wegen in zijn beslissing of hij je gaat aannemen of niet.
Hoe voer je zelfverzekerd een gesprek? Hier vindt je tips!
Onzeker zijn is nooit een heel erg leuk of een prettig gevoel. Maar, wist je dat je een aantal dingen kan ondernemen om daar iets aan te doen? Door zelf aan de slag te gaan, kan je jezelf al een stuk zelfverzekerder voelen en hoef je niet gespannen te zijn voor dat ene gesprek. Hieronder vind je een aantal handige tips, die jou zeker weten gaan helpen om zelfverzekerder dat gesprek in te gaan.
Een stevige handdruk
In de meeste gevallen begroet je je gesprekspartner met het geven van een hand, oftewel een handdruk. Geef je gesprekspartner hierbij een stevige handdruk. Wanneer je een slappe hand geeft, kan dit al snel onzeker overkomen en dat is niet wat je wilt. Geef de ander gewoon een stevige hand en voel je zelfverzekerder.
Maak oogcontact met elkaar
Maar vooral oogcontact met de ander als je in gesprek bent. Begin hier vooral direct mee bij binnenkomst. Als het oogcontact ontwijkt met de ander, kan dit onzeker of zelfs ongeïnteresseerd overkomen. Probeer hierbij niet de ander aan te staren, want ook dat kan verkeerd over komen.
Praat met een duidelijke stem
Als je praat met een zacht stemmetje, kom je onzekerder over dan dat je waarschijnlijk bent. Daarnaast kan het voor je gesprekspartner ook erg vervelend zijn als hij of zij je niet helemaal goed kan verstaan tijdens het gesprek. Ik weet zeker dat dat andersom ook zo is.
Let er wel op dat je niet gaat schreeuwen of té hard gaat praten. Het is niet de bedoeling dat je boos of zelfs agressief over komt bij de ander. Dat kan het gesprek al snel een negatieve draai geven en dat is niet wat je wil.
Probeer te letten op je houding
Deze tip heb je hoogstwaarschijnlijk al veel vaker gehoord of gelezen. Ook bij het voeren van een gesprek is je houding een erg belangrijk aspect. Ga lekker rechtop zitten of misschien wel staan bij het gesprek. Houd je rug lekker recht en trek je schouders een beetje naar achteren. Niet alleen zal je zelfverzekerd over komen, ook zal je je zelfverzekerd voelen. Als je een beetje gaat hangen aan de tafel over onderuit gezakt gaat zitten, ga je je al snel onzeker voelen.
Oefen je gesprek
Deze tip wordt erg vaak onderschat. Maar hij kan ontzettend goed helpen en het is daarnaast ook een hele goede voorbereiding. Bedenk voor jezelf wat je graag wil zeggen of wil vragen. Misschien kan je het voor jezelf even opschrijven, kan je iemand vragen om het gesprek met je te oefenen of ga je voor de spiegel staan. Het zal er een beetje gek uit zien, maar ik beloof je dat het je zal gaan helpen om zelfverzekerd je gesprek in te gaan.
Zelfverzekerder door een onlinecursus
Je hebt nu een aantal handige tips gekregen die je helemaal zelf kan toepassen. Hoewel de tips erg goed kunnen werken, kan het erg lastig zijn om hier zelf mee aan de slag te gaan. Met de onlinecursus Blijvend Zelfvertrouwen weet je zeker dat je goede hulp krijgt.
Blijvend Zelfvertrouwen is een onlinecursus voor mensen die wat meer zelfvertrouwen willen krijgen of juist hun zelfvertrouwen willen behouden. Het fijne aan de cursus is, dat hij volledig online is en je hem kan volgen vanuit huis. Je hoeft ’s avonds niet meer de deur uit en je bent in je eigen omgeving. Doormiddel van trainingen en oefeningen leer jij hoe je zelfverzekerder door het leven kan gaan en hoe je die oefeningen kan toepassen in je dagelijkse ritme. De onlinecursus is een hele grote aanrader wanneer je je onzeker voelt of wanneer je wat meer zelfvertrouwen nodig hebt voor bepaalde situaties, zoals het voeren van gesprekken.
Conclusie
Je bent aan het einde gekomen van dit artikel over zelfverzekerd een gesprek voeren. Onzeker zijn is in iedere situatie heel erg lastig, maar wanneer je een gesprek gaat voelen kan dit heel erg tegen je gaan werken. Zeker als het gaat om bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek. Hierboven vind je een aantal handige tips die ervoor kunnen zorgen dat jij zelfverzekerd je gesprek in kan gaan en hoe je je daarbij lekker voelt.
Wil jij liever wat hulp krijgen bij het krijgen van meer zelfvertrouwen? Dan is de cursus Blijvend Zelfvertrouwen absoluut iets voor jou. De onlinecursus leert jouw doormiddel van trainingen en oefeningen hoe jij zelfverzekerd door het leven kan gaan en hoe jij deze oefeningen kan toepassen bij het voeren van bijvoorbeeld een gesprek.