Hoe sta ik zelfverzekerd voor een groep mensen?

Zelfverzekerd voor een groep mensen staan is iets wat we waarschijnlijk allemaal heel erg graag willen. Hoewel veel mensen makkelijk voor een groep staan, kan het voor veel andere mensen heel erg lastig of zelfs een beetje spannend zijn. Erg vervelend, zeker als je een presentatie houd of iets wil vertellen.

Gelukkig ben je bij dit artikel terechtgekomen. Hier ga je precies lezen hoe je zelfverzekerd voor een groep mensen kan staan en krijg je een aantal handige tips die jou zeker weten op weg gaan helpen. Hoewel het misschien niet zo lijkt, ook jij kan straks zelfverzekerd voor een groep mensen staan!

Waarom wil je zelfverzekerd voor een groep staan?

Ik denk dat heel veel mensen het lastig vinden om te spreken of presenteren voor een (grote) groep mensen. Dit kan bijvoorbeeld op je werk zijn waar je iets over jezelf verteld of op school waar je een presentatie of spreekbeurt gaat houden. Dat is ook harstikke spannend allemaal.

Je staat op dat moment even in de spotlights en alle aandacht is op dat moment op jou gericht. Dat kan heel erg veel onzekerheid veroorzaken en misschien lukt het je niet meer om goed uit je woorden te komen. Het liefst vermijd je een situatie waarbij je voor een groep mensen moet staan. Zonde eigenlijk, want presenteren is vaak heel erg leuk.

Door zelfverzekerd voor een groep mensen te staan, wordt het al een stukje makkelijker om je presentatie met succes af te ronden of te vertellen wat je wil.

Onzekerheid tijdens je baan

Symptomen van onzekerheid voor een groep mensen

De volgende symptomen heb jij vast gemerkt tijdens het staan voor een groep mensen:

 • Hartkloppingen
 • Overmatig zweten
 • Je krijgt een rode kleur op je gezicht en wangen
 • Je kan moeilijker uit je woorden komen
 • Je weet even niet meer wat je wilde zeggen
 • Je vermijd het staan voor een groep mensen het liefst zoveel mogelijk.

Welke voordelen zitten eraan zelfverzekerd voor een groep mensen staan?

Er zitten heel erg veel voordelen aan zelfverzekerd voor een groep mensen staan. Welke dat zijn? Dat lees je in het onderstaande overzicht.

 • Door zelfverzekerd voor een groep te staan kom je beter uit je woorden en kan je alles makkelijker vertellen. De boodschap zal ook beter over komen.
 • Je zit veel lekkerder in je vel tijdens de presentatie dan wanneer je je onzeker voelt
 • Je zal merken dat je veel meer energie overhoud als je zelfverzekerd bent. Zenuwachtig zijn kost gewoon heel veel energie, dat heb je vast gemerkt.
 • Het presenteren word echt leuk als je je zelfverzekerd wordt. Je haalt er veel voldoening uit als alles goed gaat.

Hoe sta ik zelfverzekerd voor een groep mensen? Tips!

Er zijn een aantal manieren waarop jij zelfverzekerd voor een groep mensen kan staan. Door de onderstaande tips goed door te lezen en toe te passen in de praktijk, ga je al heel erg snel duidelijk verschil merken en zal het spreken of presenteren voor een groep mensen een stukje makkelijker gaan. Lees hieronder verder voor een paar handige en werkzame tips. Ik weet zeker dat ze jou kunnen gaan helpen.

 • Tip 1: Bereid jezelf heel erg goed voor. Als je een presentatie moet houden of gaat spreken voor een groep mensen, dan weet je dat vaak ruim van tevoren. Bereid goed voor wat je wil zeggen en hoe je de boodschap wil laten over komen. Schrijf het ook even voor jezelf uit. Dat gaat je vast helpen.
 • Tip 2: Mocht je het willen, oefen dan eens voor de spiegel. Dat klinkt misschien heel erg gek en zo ziet het er ook een beetje uit. Maar geloof me, het gaat je helpen.
 • Tip 3: Geef je zenuwen maar gewoon de ruimte en druk ze niet krampachtig weg. Vaak word het dan een stuk erger omdat je ertegen vecht. Accepteer het maar gewoon. Je zal zien dat het beter gaat.
 • Tip 4: Blijf goed ademen. Door je neus in en door je mond uit. Door een goede en rustige ademhaling te hanteren, word je al een stuk rustiger.
 • Tip 5: Begin met presenteren of spreken voor een wat kleinere groep. Zie dat maar als een oefening. Gaat dat goed? Dan kan je het rustig uitbreiden.
 • Tip 6: Oefen je tekst eens voor je vriend, vriendin of een familielid. Foutjes maken is bij iemand die vertrouwd al wat minder erg en zij kunnen je vast enorm geruststellen.

Kan ik ook zelfverzekerder worden?

Eigenwaarde vergroten

De bovenstaande tips gaan jou hoe dan ook helpen om zelfverzekerder voor een groep mensen te staan. Hoewel deze tips je heel erg gaan helpen, kan het ook heel erg lastig zijn om hier zelf mee aan de slag te gaan. Daar kan je vast wel wat hulp bij gebruiken.

Door de online cursus Blijvend Zelfvertrouwen te volgen, ga jij direct

merken dat je zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid gaat groeien. Straks sta jij vol zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid voor een groep met mensen.

De cursus Blijvend Zelfvertrouwen is een onlinecursus die jij gewoon vanuit huis kan volgen. De cursus bestaat uit verschillende trainingsvideo’s met oefeningen en opdrachten die jij in de praktijk kan gaan toepassen. Met behulp van een aantal professionals ga jij een aantal weken effectief aan de slag met je onzekerheid.

Ook als jij al zelfverzekerd bent, is de cursus iets voor jou. Het helpt jou namelijk om dit te blijven en vol zelfvertrouwen door het leven te gaan. Meld je vandaag nog aan voor Blijvend Zelfvertrouwen en ervaar hoe het is om je zelfverzekerder te voelen.

Conclusie

Spreken of presenteren voor een groep met mensen is voor heel veel onder ons ontzettend spannend. Je staat in het middelpunt en alle blikken zijn op dat moment op jou gericht.

Onzeker voor een groep mensen staan is echt niet erg, maar het kan erg vervelend en lastig zijn. Wil jij zelf aan de slag met je onzekerheid? Lees dan de bovenstaande tips door en begin vandaag nog.

Kan jij wel een beetje hulp gebruiken bij het aanpakken van je onzekerheid? Dat kan bij Blijvend Zelfvertrouwen. In deze onlinecursus ga jij effectief met je onzekerheid aan de slag en sta jij binnen een paar weken als een zelfverzekerd persoon te presenteren voor een groep mensen. Ik zeg, doen!

Leave a Comment