Hoe overwin je angsten in het kader van zelfvertrouwen? – Deze tips helpen jou daarbij!

Hoe overwin je angsten in het kader van zelfvertrouwen? – Angst. Het wordt vaak neergezet als iets negatiefs. Angst is iets wat ons letterlijk en figuurlijk kan beangstigen. Een dichtgeknepen keel, zweet en soms zelfs paniekaanvallen. Toch is angst niet altijd even negatief. Het is een natuurlijk verschijnsel, wat ons mensen kan waarschuwen voor een gevaarlijke situatie. Het is dus maar goed dat we deze angst kunnen ervaren.

Toch kan deze angst ook een duidelijke keerzijde hebben. Zeker als je over weinig zelfvertrouwen beschikt. Deze angsten kunnen ervoor zorgen dat je je nóg onzekerder gaat voelen en je geremd word in de dingen die je graag zou willen doen. Je zult je angsten moeten overwinnen.

Hoe overwin je angsten in het kader van zelfvertrouwen? Dat is wat we in dit blogbericht uitgebreid gaan bespreken. Zo lees je meer over zelfvertrouwen in het algemeen en hoe je je angsten kunt gaan overwinnen. Lees het blogbericht helemaal tot het einde. Grote kans dat je er iets aan zult hebben!

Hoe overwin je angsten in het kader van zelfvertrouwen? – Deze tips kunnen jou daarbij helpen!

Dagelijks kun je te maken krijgen met angsten. Een presentatie geven op je werk. Een spreekbeurt voor de hele klas. Of totaal iets anders. Deze angsten kunnen ervoor zorgen, dat jouw zelfvertrouwen een stuk lager word. Hierdoor kun je je dus knap onzeker gaan voelen. Onzeker zijn gaat soms gepaard met allerlei gevoelens en emoties.

Zo kun je je somber, boos of verdrietig voelen. Bovendien lijkt de situatie uitzichtloos. Je denkt dat je er nooit meer vanaf komt en dat er niks meer aan te doen is.

Wat als ik je vertel dat er wél iets aan te doen is? Jij kunt je angsten overwinnen en zelfvertrouwen gaan opbouwen. Sterker nog, dit kun je zelf gaan oppakken. De onderstaande tips kunnen je daarbij helpen. Zoals gezegd kun je hier altijd zelf mee aan de slag gaan, maar is het wellicht ook een goed idee om hier wat hulp bij te vragen van iemand die dicht bij je staat.

Tip 1: Zoek naar een manier om te ontspannen

Vrijwel jouw gehele gedachtegang staat in het teken van één of meerdere angsten. Dat maakt dat je vaak onder spanning en druk staat. Dit kan zowel lichamelijke als fysieke klachten geven.

Zoek dus naar een manier om te kunnen ontspannen. De rust opzoeken brengt ontspanning, verlichting en een ander perspectief. Bovendien is het ook een welkome afleiding. Een goede manier om te kunnen ontspannen is door te wandelen, mindfulness toe te passen, muziek te luisteren, een boek te lezen of door te sporten.

Tip 2: Geef jouw angst een naam

De meeste angsten zitten diep in jouw gedachtegang geworteld. Je kunt er maar moeilijk bij. Maar toch zijn ze er. Heb je jezelf weleens afgevraagd wáár je dan precies bang voor bent?

Probeer dit eens te doen. Graaf jouw angsten op en geef ze een naam. Je kunt ze ook eens opschrijven. Maak ze beeldend voor jezelf. Eenmaal beeldend, valt het in veel gevallen erg mee of kom je tot de conclusie dat deze angsten ‘nergens op slaan’. Dit maakt het makkelijker om mee om te gaan en om de angsten uiteindelijk te kunnen overwinnen.

Hoe overwin je angsten in het kader van zelfvertrouwen?

Tip 3: Stel concrete en haalbare doelen

Wat zou jij willen bereiken? Welke angst zou jij graag willen overwinnen? Maak hier concrete en haalbare doelen van.

Pas echter wel goed op de valkuil. We hebben allemaal de neiging om de lat intens hoog te leggen en op deze manier een onrealistisch doel te stellen. Dit maakt de teleurstelling alleen maar groter en grote kans dat de angst niet overwonnen is.

Leg de lat liever wat lager en pak om te beginnen een kleine angst aan. Eenmaal die overwonnen, kun je het wat breder gaan aanpakken. Hierbij is het ook altijd prettig om wat hulp in te schakelen. Dit zodat je zeker weet dat jouw doelen haalbaar en realistisch blijven.

Tip 4: Durf de grenzen op te zoeken

Bij het ervaren van angst durven we niet zo goed buiten de lijntjes te kleuren. We kleuren er liever binnen en wat verder van de kantlijn af. Dit geeft dat veilige gevoel.

Wil je je angsten juist gaan overwinnen en wat zelfvertrouwen gaan opbouwen? Durf de grenzen dan juist op te zoeken. Doe dit ook stapsgewijs. Steek je hand op de in de klas. Laat jouw mening horen tijdens een vergadering op werk. Door de grenzen langzaam aan op te gaan zoeken, merk je dat deze steeds verder opgeschoven kan worden. Dit maakt het overwinnen van angsten niet meer zo beangstigend. Maak er een uitdaging van.

Tip 5: Geef het nooit op

Eerder in dit blogbericht hebben we het al kort besproken. Angsten kunnen jou niet alleen in de weg staan. Dit kan veel meer met je doen. Zo kunnen er veel gevoelens en emoties bij loskomen.

Het overwinnen van angsten, dat doe je niet binnen een dag of binnen een week. Het heeft tijd nodig. Probeer jezelf deze tijd te gunnen. Geef het bovendien ook nooit op. Het kan een lang en soms zelfs frustrerend traject zijn. Dat ben ik met je eens. Maar houd je doel voor ogen. Niets geeft meer zelfvertrouwen dan het overwinnen van angsten.

Conclusie – Leer jouw angsten over winnen!

Het over winnen van angsten. Het is geen gemakkelijke opgave. Toch zul je merken hoeveel zelfvertrouwen het je gaat geven. Tenslotte levert het veel meer onzekerheid, op het moment dat je je laat tegenhouden door deze angsten.

Blijvend ZelfvertrouwenIn het blogbericht heb je wat tips gekregen waardoor je dit kun gaan aanpakken. Kun je hier wat hulp bij gebruiken? Volg dan vooral de cursus Blijvend Zelfvertrouwen.

Blijvend Zelfvertrouwen helpt jou namelijk om zelfvertrouwen op te bouwen. Hierbij worden obstakels besproken, om uiteindelijk overwonnen te worden. Hoe waardevol is dat? Met behulp van enkele professionals, hoef je dit niet alleen te doorstaan. Bovendien kun je de cursus ook met iemand samen volgen, voor een beetje support. Meld je aan en begin vandaag nog met het overwinnen van jouw angsten.

Leave a Comment