Hoe ontwikkel je eigenwaarde?

Het leven is een weg vol met obstakels, hindernissen en lastige situaties. Je kunt je hier gelukkig door heen slaan en ontzettend gelukkig worden/blijven. Daarvoor is het wel belangrijk dat je onder meer zelfvertrouwen en eigenwaarde hebt. Wat betekenen deze twee termen exact? En hoe kan je eigenwaarde ontwikkelen? In dit artikel kan je van alles lezen over eigenwaarde, de voordelen van eigenwaarde én hoe je eigenwaarde op de juiste manier kunt ontwikkelen.

Wat is eigenwaarde?

Eigenwaarde is een ietwat lastig te omschrijven begrip. Andere termen voor dit begrip zijn onder meer eigenwaarde en zelfrespect. Het draait er bij eigenwaarde om dat je goed in je vel zit en dat je een stabiele basis in je leven weet te creëren. De eigenwaarde geeft ook wel aan hoeveel je van jezelf houdt en hoe blij je met jezelf bent.

We kunnen eigenwaarde wellicht het beste met de onderste verdieping van een gebouw vergelijken. Is de onderste verdieping van een gebouw ietwat instabiel? Dan is het hele gebouw instabiel en krijg je een gevaarlijke situatie. Is jouw eigenwaarde niet voldoende? Dan kan je ook niet werken aan de facetten om gelukkig te worden. De basis in je leven is simpelweg niet aanwezig. Je moet eerst eigenwaarde hebben, voordat je bijvoorbeeld van een ander kunt houden.

Als je te weinig eigenwaarde hebt, kan dit voor een depressief of minderwaardig gevoel zorgen. Je bent niet tevreden over jezelf en dat heeft zijn invloed op andere facetten. Aan de andere kant kan een teveel eigenwaarde ook voor problemen zorgen. Als je last van een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebt, kan een te hoge eigenwaarde daar de reden van zijn.

Het is kortom belangrijk dat je voldoende eigenwaarde hebt. Maar, hoe kan je deze eigenwaarde nou verder ontwikkelen? Een uitermate interessante vraag waarop je het antwoord in dit artikel kunt lezen.

Wat zijn de gevolgen van te weinig eigenwaarde?

Als je te weinig eigenwaarde hebt, kan dit je beperken in het leven. Je durft jezelf bijvoorbeeld niet te ontplooien, je durft jezelf niet op de voorgrond te tonen en je durft niet om naar bepaalde dingen te streven. Dit heeft puur te maken met de gedachte dat je denkt dat je het toch niet gaat halen. Wat dat betreft sluit eigenwaarde aan op de term zelfvertrouwen. Als je te weinig zelfvertrouwen hebt, durf je tenslotte ook niet alles. Je bent bang om te falen en haalt daardoor niet alles uit je leven. Op dit gebied sluiten zelfvertrouwen en eigenwaarde dus perfect op elkaar aan.

Mogelijkheden om eigenwaarde te ontwikkelen

Het is goed om te weten dat je te allen tijde eigenwaarde kunt ontwikkelen. Als je iets echt graag wilt, is alles in het leven mogelijk. Dat geldt ook zeker voor het ontwikkelen van eigenwaarde. Maar, welke mogelijkheden heb je hier zoal voor? De belangrijkste mogelijkheden om aan je eigenwaarde te gaan werken, kan je hieronder vinden.

Maak gebruik van positieve affirmaties

Als je te weinig eigenwaarde hebt, communiceer je vaak op een negatieve manier richting jezelf. Dit betekent dat je voornamelijk negatieve gedachtes hebt. Probeer die eens om te buigen naar positieve affirmaties. Vind je dat je er vandaag leuk uit ziet? Durf dat tegen jezelf te zeggen. Ga voor de spiegel staan en roep het hardop.

Op het moment dat je negatieve gedachtes krijgt, kan je deze ook een halt toeroepen. Dat doe je bijvoorbeeld door hard ‘Nee’ te roepen. Je vertelt dan eigenlijk tegen je hersenen dat je geen zin meer in de negatieve gedachtes hebt. Op het moment dat je ondertussen ook positief tegen jezelf gaat praten, weet je je hersenen om te toveren. Je hersenen gaan positiever over jezelf denken en dat is een eerste stap naar een gezonde eigenwaarde.

Doe dingen waar je van houdt

In het leven zijn enkele dingen simpelweg een verplichting. Verder kan je jouw leven indelen zoals je dat zelf wenst te hebben. Je hebt ongetwijfeld wel een hobby of een sport die je graag beoefent. Probeer zoveel mogelijk tijd aan de leuke dingen in het leven te besteden.

Als je leuke dingen doet, maak je ondertussen namelijk positieve stofjes in je hersenen aan. Die positieve stofjes versterken je positieve affirmaties (zie hierboven) en dringen je negatieve gedachten naar de achtergrond. In feite gaat deze mogelijkheid dan ook in combinatie met de bovenstaande mogelijkheid.

Durf fouten te accepteren

Heb je ooit iemand ontmoet die geen fouten maakt? Nee, zelfs de koning of de baas van een groot bedrijf maakt wel eens fouten. Het gaat er met name om hoe je met die fouten om gaat. Ga je jezelf straffen vanwege deze fouten? Of ga je juist lering trekken uit de fouten? Als je jouw eigenwaarde wilt ontwikkelen, is het belangrijk om je fouten te accepteren. Je moet juist lering trekken uit je fouten in plaats van dat je jezelf naar beneden gaat halen. Fouten maken is menselijk en bieden je juist een mogelijkheid om jezelf verder te ontwikkelen.

Praat er over met andere

Uiteindelijk gaat het om jezelf in dit leven. Je kunt jezelf echter blijer maken als je je omringd met de juiste mensen. Met je dierbaren is het dan ook aan te raden om te spreken over je eigenwaarde. Durf hier open over te spreken en aan te geven dat je het lastig vindt. Je dierbaren kunnen je hier perfect mee helpen. Hoe? Door je – bewust of onbewust – complimenten te geven. Ook dankzij enkele simpele complimentjes kan je de basis in je leven een stuk stabieler krijgen.

De gevolgen van voldoende eigenwaarde

Ga je met bovenstaande mogelijkheden aan de slag? Dan ben je ongetwijfeld benieuwd welke gevolgen dit mogelijk met zich mee kan brengen. In onderstaande rijtje kan je, ter afsluiting, de gevolgen van voldoende eigenwaarde vinden:

  • Je accepteert jezelf en kent je zwakke plekken
  • Je durft voor jezelf op te komen
  • Je durft nee te zeggen tegen andere mensen
  • Je kunt je gaan ontplooien
  • Je krijgt al met al een positieve blik op het leven, je toekomst en je geluk

Zelfvertrouwen cursus volgen

Eigenwaarde vergrotenZoals je hebt gelezen gaan het hebben van zelfvertrouwen en eigenwaarde hand in hand.

Als je nu weinig zelfvertrouwen en eigenwaarde hebt, is het belangrijk om te werken aan je zelfvertrouwen.

Met de cursus Blijvend meer zelfvertrouwen leer je in stappen hoe je meer zelfvertrouwen krijgt. Klik hier voor meer informatie over de cursus >>

 

 

Leave a Comment