Hoe ontstaat zelfvertrouwen? Bekijk deze tips en filmpje

Ieder mens vindt het fijn om zelfvertrouwen hebben. Het helpt ons voornamelijk om lekker in ons vel te zitten en om onze doelen te kunnen behalen. Niet voor niks word er zo gehamerd op het hebben van genoeg zelfvertrouwen. Dat je weleens onzeker bent, dat is menselijk en niet direct problematisch.

 

Wat je je misschien nu wel afvraagt, is hoe dat zelfvertrouwen ontstaat. Hebben wij mensen dat van nature of moet je daar daadwerkelijk iets voor doen? Mocht je antwoord willen op al je vragen, dan ben je bij dit artikel helemaal het juiste adres.

 

Hier krijg je niet alleen antwoorden op al je vragen, maar lees je ook wat zelfvertrouwen precies is en wat je kan doen om je zelfvertrouwen te kunnen houden. Ben je benieuwd na deze introductie? Lees dan snel verder.

Wat is zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen en zelfverzekerd zijn twee termen die vaak door elkaar worden gehaald. Dat is ook begrijpelijk, aangezien ze redelijk op elkaar lijken. Toch zijn ze niet helemaal hetzelfde. Er zit wel degelijk een verschil in. Dit artikel trappen we daarom af met het beantwoorden van de vraag: Wat is zelfvertrouwen?

 

Het woord zelfvertrouwen zegt je misschien al genoeg. Zelfvertrouwen betekent dan ook letterlijk en figuurlijk het vertrouwen dat je in jezelf hebt. Ten eerste heb je vertrouwen in je eigen kunnen. Je weet wat je kwaliteiten zijn en je weet wat je goed kan. Je bent in staat om gestelde doelen te kunnen behalen en dat zelfvertrouwen helpt je ook bij het omgaan met eventuele tegenslagen. Beschik je over weinig of geen zelfvertrouwen, dan kunnen die tegenslagen erg lastig zijn en hard aankomen.

 

Ten tweede zorgt zelfvertrouwen ervoor dat je jezelf kan accepteren hoe je bent. Je weet aan de ene kant wat je goed kan, maar je weet ook wat je minder goed kan. Als je over genoeg zelfvertrouwen beschikt, dan kan je gemakkelijker accepteren dat er bepaalde dingen zijn die je niet of minder goed kan. Je moet je voorstellen dat als je onzeker bent en over weinig zelfvertrouwen beschikt, dat knap lastig kan zijn.

 

Hoe ontstaat zelfvertrouwen?

Dat zelfvertrouwen is dus ergens goed voor, dat weet je nu. Maar, hoe ontstaat zelfvertrouwen? Je bent toch niet voor niks bij dit artikel terecht gekomen.

 

Over het algemeen gezien ontstaat zelfvertrouwen tijdens de kinderjaren van een mens. Hierbij speelt de omgeving waarin je opgroeit en je opvoeding een grote rol. De buurt waarin je woont en de school waar je naartoe gaat spelen dus ook een rol hierin. Zijn je ouders een goed rolmodel voor je geweest en beschikken zij ook over genoeg zelfvertrouwen, dan is de kans groot dat je dit als kind al meekrijgt. Dat speelt een grote rol bij het opgroeien tot een volwassen mens. Als je een goede basis hebt gekregen als kind van je ouders, dan neem je dat in je latere leven met je mee en beschik je als volwassen mens over zelfvertrouwen.

hoe ontstaat zelfvertrouwen

Om de vraag ‘hoe ontstaat zelfvertrouwen’ nog eens voor je te beantwoorden, over het algemeen ontstaat het zelfvertrouwen tijdens de kinderjaren. Omgeving en opvoeding spelen hierbij een grote rol.

 

Waarom is zelfvertrouwen zo belangrijk?

Zelfvertrouwen hebben, dat is erg belangrijk. Dat heb je tot nu toe misschien al uit dit artikel kunnen halen. Maar, waarom is zelfvertrouwen zo belangrijk?

 

Zelfvertrouwen hebben helpt ons om lekkerder in ons vel te kunnen zitten en om gestelde doelen te kunnen behalen. Met name helpt zelfvertrouwen ons ook om onszelf te kunnen accepteren zoals we zijn. Je weet wat je kwaliteiten zijn, maar je weet ook waar je minder goed in bent. Je bent in staat om dat te kunnen accepteren. Je ziet dat zelfvertrouwen een grote rol speelt in ons leven en dat het ook daadwerkelijk belangrijk is om het te hebben.

 

Kan ik mijn zelfvertrouwen vergroten?

Is het mogelijk om je zelfvertrouwen te kunnen vergroten als je dit nog niet of weinig hebt? Natuurlijk kan dat. Met zelfvertrouwen kun je relatief makkelijk zelf aan de slag gaan. Daarom heb ik een aantal tips voor je samengesteld die je hierbij kunnen helpen.

hoe ontstaat zelfvertrouwen

Wel moet je vooraf ergens rekening mee houden. Deze tips zijn absoluut geen garantie tot succes. Iedereen is anders en bij iedereen zit het zelfvertrouwen anders in elkaar. Dat je door deze tips te volgen meer zelfvertrouwen krijgt, dat wil niemand beweren. Wat ik wel hoop, is dat je er iets aan hebt en je je een stukje zekerder voelt.

 

  • Probeer de dingen positief te gaan bekijken in plaats van negatief. Wat er goed vandaag? Waar werd je blij van? Door uit de negatieve spiraal te stappen ga je je al een stukje beter voelen.
  • Stel doelen voor jezelf. Wat zou je graag willen bereiken of wat zou je graag willen? Het behalen van een doel geeft voldoening. Houd je doelen wel haalbaar en leg de lat niet te hoog voor jezelf.
  • Kleding doet veel voor een mens. Draag kleding die jij mooi vindt en waarin jij zelfvertrouwen krijgt. Je zult zien dat dit al een hoop verschil kan maken.
  • Wanneer je gaat sporten, komt er veel adrenaline en endorfine vrij. Endorfine is een stofje waardoor je je gelukkiger gaat voelen. Probeer dus te sporten of dagelijks te bewegen. Dat maakt dat je je beter gaat voelen en je even kan ontspannen.

 

Hoe houd ik mijn zelfvertrouwen?

Beschik jij over genoeg zelfvertrouwen en zoek je naar een manier waarbij je je zelfvertrouwen kan behouden? Dan is de online cursus Blijvend Zelfvertrouwen bij jou op het lijf geschreven.

 

Blijvend Zelfvertrouwen is een online cursus die je volledig vanuit huis kan volgen. In de cursus leer jij hoe je meer zelfvertrouwen kan krijgen en hoe je dat zelfvertrouwen uiteindelijk kan behouden. Door middel van de instructievideo’s krijg jij dat allemaal uitgelegd door professionals. De wekelijkse praktijkopdrachten laten je hier actief mee oefenen.

 

Dus, wil jij je zelfvertrouwen behouden of vergroten? Volg dan de cursus Blijvend Zelfvertrouwen en leer stap voor stap hoe je dit kan gaan aanpakken.

 

Conclusie

Hoe ontstaat zelfvertrouwen? Hiermee zijn we dit artikel begonnen. Je hebt in het artikel kunnen lezen dat dit over het algemeen ontstaat in de kindertijd.

Je zelfvertrouwen vergroten, daar kan je mee aan de slag gaan. Je kan in het artikel een aantal tips vinden waar je mee kan gaan oefenen.

 

Wil jij je zelfvertrouwen graag houden of nóg meer vergroten? Dan is de online cursus Blijvend Zelfvertrouwen bij jou op het lijf geschreven.

 

Leave a Comment