Hoe kun jij je Eigenwaarde behouden?

Het leven is veelal een lange weg vol met obstakels, hindernissen en gaten in de weg. Al deze hindernissen dien je te overwinnen, maar kunnen her en der voor flinke schade zorgen. Dat is het geval als je te weinig eigenwaarde hebt. In dat geval ben je niet tevreden met jezelf, respecteer je jezelf niet en kan je zodoende niet genieten van het leven. Het is een understatement om te zeggen dat het behouden van eigenwaarde onwijs belangrijk is. In dit artikel willen we jou daar dan ook graag iets meer over vertellen.

In dit artikel bespreken we wat eigenwaarde is, waarom eigenwaarde belangrijk is en hóe je eigenwaarde kunt behouden. Met betrekking tot dat laatste punt – het behouden van eigenwaarde – hebben wij nog een handige tip. Er bestaat namelijk een cursus waarmee je blijvend meer zelfvertrouwen en eigenwaarde kunt creëren. Enfin; daarover lees je meer aan het einde van dit artikel.

Wat is eigenwaarde?

Eigenwaarde geeft aan hoeveel je van jezelf houdt en hoe blij je met jezelf bent. Eigenlijk gaat het er dus om hoeveel waarde je aan jezelf toe kent. Ben je blij met jezelf? Dan ken je je veel waarde toe. Ben je niet blij met jezelf? Dan verafschuw je jezelf wellicht en ken je je dus weinig waarde toe. Geen eigenwaarde hebben kan tot verstrekkende gevolgen leiden.

Lage eigenwaarde

Feit is dat jouw eigenwaarde altijd op de wip staat. Gebeurtenissen en emoties kunnen voor een verbetering dan wel voor een verslechtering van jouw eigenwaarde zorgen. Hieronder leggen we uit waarom het zo belangrijk is om eigenwaarde te hebben en te behouden.

Ben je op het internet regelmatig actief op zoek naar artikelen omtrent eigenwaarde? Dan is het ook aan te raden om naar de termen ‘zelfwaarde’ en ‘zelfrespect’ te zoeken. Deze twee termen betekenen namelijk hetzelfde als eigenwaarde en worden door elkaar heen gebruikt.

Waarom is eigenwaarde belangrijk?

Als je voldoende eigenwaarde hebt, levert dat je een hoop problemen op. In onderstaande lijst hebben wij de positieve gevolgen van voldoende eigenwaarde op een rijtje gezet:

 • Je accepteert jezelf en kent je zwakke plekken
 • Je durft voor jezelf op te komen
 • Je durft nee te zeggen tegen andere mensen
 • Je kunt je gaan ontplooien
 • Je krijgt al met al een positieve blik op het leven, je toekomst en je geluk

Als je eigenwaarde hebt, word je dus niet beperkt in je leven. Je durft jezelf te ontplooien, je ziet je eigen waarde in en je denkt aan jezelf. Je durft voor jezelf op te komen en je ziet de mooie kanten van het leven. Als je een tekort aan eigenwaarde hebt, zie je alles somber in. Je kent geen geluk, je kent geen succes en je hebt weinig vertrouwen in de toekomst. Het is echter een feit dat je maar één keer leeft. Kortom: genoeg redenen om met jouw eigenwaarde aan de slag te gaan. Het doet ons goed om te vermelden dat het absoluut mogelijk is om jouw eigenwaarde te verbeteren. Laten we allereerst kijken naar de oorzaken van te weinig eigenwaarde.

Oorzaken van te weinig eigenwaarde

Hoe kan het dat sommige mensen geen eigenwaarde hebben en andere mensen juist wel? Dit heeft puur te maken met gebeurtenissen die zich in het leven voorgedaan hebben. Als je een moeilijke jeugd hebt gehad, is de kans aanwezig dat je weinig eigenwaarde hebt.

Dat geldt eveneens als je een traumatische ervaring hebt of jarenlang gepest bent. Het leven bepaalt dus grotendeels wat jouw staat van eigenwaarde is. Feit is dat je dus wel iets aan jouw eigenwaarde kunt doen. Door onderstaande tips op te volgen, kan je iets aan jouw eigenwaarde doen. Vervolgens is het ook mogelijk om de eigenwaarde te behouden. Dat is alles wat je wilt, niet waar?

Hoe kan je eigenwaarde behouden?

Als je voldoende eigenwaarde hebt, is het onwijs belangrijk om dit te behouden. Dat kan je op meerdere manieren doen. Eén van de tips die wij hebben, is om jouw huidige situatie te accepteren. In Nederland hebben we momenteel met een prestatiemaatschappij te maken.

Iedereen moet maar ambitieus zijn, iedereen moet maar diploma’s halen en iedereen moet zich maar continue blijven ontplooien. Is dat wel zo broodnodig? Nee, absoluut. Als jij tevreden met je leven bent, is dat het belangrijkste. Ons advies is dan ook om jouw huidige situatie te accepteren en te omarmen.

Neem genoegen met de persoon die je bent. Neem genoegen met je werk. Neem genoegen met je vrienden en familie. En vier het leven. Dat is namelijk de sleutel naar succes én de sleutel naar het behouden van je eigenwaarde.

zelfvertrouwen belangrijk voor jezelf

Heb je nog wel eens moeite om je eigenwaarde te behouden? Dan is het belangrijk om te weten dat dit ongetwijfeld bij iedereen wel eens voorkomt. Met onderstaande tips kan je ervoor zorgen dat jouw eigenwaarde in stand blijft:

  • Durf er over te praten met andere. Durf je gevoelens, gedachten en emoties met dierbaren te delen.
  • Accepteer dat je fouten maakt. Iedereen maakt fouten en jij dus ook. Door dit te accepteren, hebben gemaakte fouten geen invloed op jouw eigenwaarde.
  • Doe dingen waar je van houdt. Dit is wellicht een open deur, maar die dingen maken jou echt gelukkig. Als je gelukkig bent, zorgt dat ook voor voldoende eigenwaarde.
  • Denk positief. Het hele leven draait eigenlijk om een positieve gedachtegang. Pluk de dag, accepteer je leven zoals het is en maak er het beste van. Dat gaat uiteindelijk gepaard met voldoende eigenwaarde.

Blijvend meer zelfvertrouwen cursus

Eigenwaarde vergrotenWil je graag meer zelfvertrouwen en eigenwaarde hebben? Dan heb je ongetwijfeld gemerkt dat dit een relatief lastig onderwerp is.

Ons advies is dan ook om je aan te melden voor de Blijvend meer zelfvertrouwen cursus. Deze cursus is opgesteld door een professional en stelt jou in staat om jouw eigenwaarde te verbeteren.

Daarbij gaat het niet alleen om het verbeteren, maar ook zeker om het behouden. Met deze cursus ben je in staat om jouw zelfvertrouwen/eigenwaarde te behouden. Klik direct op deze link om je met korting aan te melden voor deze cursus!

Leave a Comment