Hoe kun je zelfvertrouwen kweken?

zelfverzekerd gevoelEen gebrek aan zelfvertrouwen vormt voor veel mensen een obstakel en belemmering. Zij durven zichzelf niet te uiten, durven zichzelf niet te ontplooien en halen zodoende niet alles uit het leven. Onwijs zonde, aangezien je maar één keer leeft. Om dit leven zo aangenaam mogelijk te maken, is een gezonde dosis zelfvertrouwen meer dan welkom. Hoe kan je nou het beste zelfvertrouwen kweken? Op die vraag gaan we in dit artikel een uitgebreid antwoord geven. Na het lezen van dit artikel weet je exact hoe je zelfvertrouwen kunt kweken en waar je zoal op dient te letten.

Het is goed om te weten dat een gebrek aan zelfvertrouwen nooit zomaar ontstaan. Ons eerste advies is dan ook om te achterhalen waar jouw gebrek aan zelfvertrouwen vandaan komt. Heeft dit mogelijk met een trauma te maken? Ben je jarenlang gepest? Of heb je met bepaalde tegenslagen in het leven te maken (gehad)? Het lastige van gebrek aan zelfvertrouwen is dat de oorzaken heel divers kunnen zijn. Mede daarom willen we jou aanraden om onderstaande tips één voor één op te volgen. Sommige tips werken bij jou wellicht niet, terwijl andere hier wel profijt van hebben. Door alle tips uit te proberen, werk je in ieder geval op de juiste manier naar meer zelfvertrouwen toe.

Tip 1: durf de situatie te accepteren en praat erover

Als je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt, ben je absoluut niet alleen. Behoorlijk veel mensen in Nederland zijn onzeker en/of hebben een gebrek aan zelfvertrouwen. Het is hoogstwaarschijnlijk een geruststellende gedachte dat je niet de enige bent. Probeer daarom ook de huidige situatie te accepteren. Je moet accepteren dat je op dit moment te weinig zelfvertrouwen hebt. Op het moment dat je dit geaccepteerd hebt, ben je in staat om aan jouw zelfvertrouwen te gaan werken.

De eerste tip die we daarbij kunnen geven, is om er met dierbaren over te praten. Deel met je dierbaren dat je te weinig zelfvertrouwen hebt en dat je hier graag iets aan wilt gaan doen. Jouw dierbaren steunen jou hierin en kunnen de helpende hand bieden tijdens het langdurige proces.

Tip 2: breng geduld op

We hebben het hierboven bewust als een langdurig proces omschreven. Het opbouwen/kweken van zelfvertrouwen gaat namelijk niet over één nacht ijs. Nee, je moet hier het nodige geduld voor opbrengen. Stapje voor stapje kom je uiteindelijk bij het hoofddoel: een gezonde dosis zelfvertrouwen. Voordat je hier van kunt genieten, moet je dus de nodige andere stappen zetten. Breng hier geduld voor op en verwacht niet direct binnen één week resultaat. Nee, het is een langdurig proces waar je de nodige doorzettingsvermogen voor moet hebben. Als je dit op kunt brengen, is de kans op succes in ieder geval groot.

Tip 3: behandel andere mensen zoals jij graag behandeld wilt worden

Gedurende dit langdurige proces kan je veel baat hebben bij complimenten. Heb je enig idee hoe je veel complimenten kunt ontvangen? Een van de mogelijkheden is om goed voor jouw medemens te zijn. Door jouw medemens op de juiste manier te behandelen, wordt jij ook op de juiste manier behandeld. Dit betekent dus ook het volgende: als jij complimenten uitdeelt, ga je die vanzelf terugkrijgen. Hiermee maak je niet alleen jouw eigen leven gelukkiger, maar ook het leven van een ander. Iedereen hunkert namelijk naar complimenten. Maak elkaars leven daarom mooier en durf complimenten aan elkaar uit te delen!

Tip 4: durf uit je comfortzone te treden

Veel mensen zitten prima op hun huidige plek. Veelal heeft dit te maken met het vertrouwde gevoel. Als je te weinig zelfvertrouwen hebt, is het echter juist goed om buiten dit vertrouwde gevoel te komen. Met andere woorden: Durf uit je comfortzone te treden. Durf bijvoorbeeld eens een presentatie op werk te geven, durf eens in de discotheek helemaal uit je plaat te gaan of durf eens met een mogelijke crush te flirten. Als je uit jouw comfortzone treedt, levert dit onwijs veel zelfvertrouwen op. Je bent nadien namelijk alleen maar trots dat je deze stap hebt durven te zetten. Door deze stap te zetten, zet je een belangrijke stap in het gehele proces. Uit je comfortzone treden is wellicht enigszins eng, maar je kunt hier zo ongelooflijk veel profijt van hebben.

Zelfvertrouwen bevorderen

Tip 5: spreek positieve affirmaties uit

Positieve affirmaties zijn korte zinnetjes die je tegen jezelf kunt zeggen. Voorbeelden hiervan zijn ‘je ziet er goed uit’ of ‘je kunt het!’. Ga voor de spiegel staan en noem bovenstaande zinnen hard en duidelijk op. Neem hier de tijd voor en herhaal dit proces dagelijks. Door jezelf positieve affirmaties toe te spreken, ga je vanzelf geloof krijgen in deze uitspraken. Je gaat dan vanzelf beseffen dat je er inderdaad echt goed uit ziet. Dit is een onwijs efficiënte stap die in het begin wellicht onwennig is. Bij deze stap is het echter ook van belang om het nodige geduld op te brengen. Het echte resultaat wordt namelijk zichtbaar als je voor een langere tijd deze positieve affirmaties hardop uitspreekt.

Tip 6: werk aan je houding

Durf rechtop te lopen, gooi je schouders naar achter en durf mensen aan te kijken. Met een positieve houding straal je zekerheid uit. Zorg voor een positieve indruk bij andere en haal hier zelf veel voldoening uit. Het logische gevolg van een positieve en open houding? Jouw zelfvertrouwen gaat (hard) groeien!

Tip 7: probeer de training Blijvend Meer Zelfvertrouwen uit

Zelfvertrouwen is geloven in jezelfOm dit artikel waardig af te sluiten, willen we je nog één handige tip mee geven. Wij willen je namelijk de online training Blijvend Meer Zelfvertrouwen van harte aanraden. Met deze online training werk je aan jouw mate van zelfvertrouwen. Hierbij draait het niet alleen om de korte termijn, maar ook zeker om de lange termijn. Deze online training stelt je in staat om óók op de lange termijn jouw mate van zelfvertrouwen te behouden. Daar pluk je de rest van jouw leven de vruchten van.

Volg bovenstaande tips op, meld je aan voor bovengenoemde online training en ga vele malen gelukkiger door het leven!

Leave a Comment