Hoe kun je je zelfvertrouwen ontwikkelen?

Zelfvertrouwen ontwikkelen? Welke doelen heb jij voor jezelf in het leven gesteld? Wil je bijvoorbeeld een eigen onderneming opstarten? Of wil je graag een gezin stichten en naar een grote stad verhuizen? In het leven is alles mogelijk. Onthoud dat altijd goed. Maar, het scheelt wel een hele hoop als je over voldoende zelfvertrouwen beschikt. Als je voldoende zelfvertrouwen hebt, ga je namelijk fluitend door het leven. Je maakt je over weinig zaken druk én je bent overtuigd van je eigen kunnen. Met name dat laatste is ontzettend belangrijk.

Maar, wat is dan ‘voldoende’ zelfvertrouwen? Ja, dat is ietwat lastig te benoemen. Zelfvertrouwen valt tenslotte niet met een percentage of cijfer aan te duiden. Wat we wel weten, is dat het zelfvertrouwen gebaseerd is op je eigen gevoel. Het is dan ook ontzettend belangrijk dat je jouw zelfvertrouwen gaat ontwikkelen, zodat je een stuk meer overtuigd van jezelf bent.

De belangrijke vraag daarbij is uiteraard: hoe kan je jouw zelfvertrouwen ontwikkelen? Op die vraag gaan wij in dit artikel een uitgebreid antwoord geven. We kijken naar de verschillende mogelijkheden en geven je daarbij een hoop handige tips. Volg deze tips op, breng een hoop geduld op en profiteer uiteindelijk van de vele voordelen. Het is tenslotte een feit dat je met voldoende zelfvertrouwen een stuk positiever in het leven gaat. Dat komt weer ten goede aan bijvoorbeeld je sociale contacten en je carrière.

Waarom zelfvertrouwen ontwikkelen?

Heb je wel eens een moment van onzekerheid gevoeld? Of ben je dag in dag uit onzeker? Dan weet je ongetwijfeld dat die onzekerheid voor blokkades in je leven zorgen. Je durft je niet vrijuit te bewegen en te ontplooien. Hierdoor blijf je eigenlijk stil staan in het leven en maak je niet de gewenste ontwikkeling door. Het behalen van de dromen, zoals in de inleiding van dit artikel benoemd, wordt daardoor ook een stuk lastiger. Alleen dat al is voldoende reden om aan je zelfvertrouwen te gaan werken.

Zelfvertrouwen kan twee kanten op werken. Als je voldoende zelfvertrouwen hebt, pluk je daar de vruchten van. Je bent overtuigd van jezelf en dat heeft uiteindelijk ook invloed op je houding en op je behaalde resultaten. Met voldoende zelfvertrouwen is het dan ook makkelijker om de gestelde doelen te behalen.

Daarentegen zorgt te weinig zelfvertrouwen voor behoorlijke blokkades in je leven. Je kunt/durft je niet vrijuit te bewegen en bent continue bang voor bijvoorbeeld de mening van anderen. Doordat je niet overtuigd van jezelf bent, twijfel je aan alles van jezelf. Dit heeft absoluut een negatieve invloed op je gehele leven. Kortom: zaak om iets aan je zelfvertrouwen te gaan doen.

Tips om je zelfvertrouwen te ontwikkelen

Hebben wij tips waarmee je aan je zelfvertrouwen kunt gaan werken? Ja, absoluut! Onze eerste tip is om open te praten over je gebrek aan zelfvertrouwen. Heb je 1 hartsvriend(in) of een goede band met een familielid? Bespreek met hen dan je problemen. Geef bij hen aan dat je onzeker bent en probeer te achterhalen waar die onzekerheid vandaan komt. Door met iemand over je gebrek aan zelfvertrouwen te praten, ga je het min of meer een plekje geven. Als het een plekje heeft gekregen, is het makkelijker om hier iets aan te doen.

Heb je het een dierbaar persoon over je gebrek aan zelfvertrouwen gehad? Ga dan dagelijks aan de slag met het geven van complimenten aan jezelf én aan andere. Het geven én krijgen van

complimenten wordt door veel mensen onderschat. Als jij echter complimenten over bijvoorbeeld je kleding of je werk krijgt, ga je je hierdoor beter voelen.

Dat is net zo simpel als een rekensom van 1 plus 1. Door jezelf complimenten te geven, ga je meer en meer in jezelf geloven. Als je andere mensen complimenten geeft, ga je op den duur die complimenten terug krijgen. Doordat je op deze manier complimenten krijgt, ga je vanzelf inzien dat die complimenten gemeend zijn. Het gevolg? Je raakt meer en meer overtuigd van je eigen kunnen.

De laatste tip heeft betrekking op het bijhouden van je dagen. Dit klinkt wellicht ietwat kinderachtig, maar houd elke dag een dagboek bij. Door dit te doen, ga je jouw emoties en gedachten opschrijven. Door dit op te schrijven, gaan je hersenen vanzelf ‘vrijer’ aanvoelen. Je deelt tenslotte je emoties, waardoor je hier minder over gaat piekeren. Op den duur zorgt dit voor een betere verwerking van emoties en gedachten. Ook zorgt dit er voor dat je bepaalde zaken positiever in gaat zien. Het gevolg? Je krijgt een zekerder gevoel en wordt daardoor zelfverzekerder. Het opschrijven van emoties en gedachten is absoluut belangrijk. Pak daarom elke avond je schrift erbij en schrijf op wat je die dag mee gemaakt en gevoeld hebt.

Om de tips nog even samen te vatten, hebben we onderstaand rijtje gemaakt:

  • Praat met dierbaren over je onzekerheid
  • Geef jezelf complimenten
  • Geef complimenten aan andere personen
  • Schrijf je emoties en gedachten op

Uiteraard is dit maar een beperkte hoeveelheid aan tips. Uit ervaring weten wij dat deze tips alleen al voor een positief resultaat kunnen zorgen. Wil je meer weten/lezen over het ontwikkelen van zelfvertrouwen? Of ben je naarstig op zoek naar een cursus waarmee je jouw zelfvertrouwen kunt ontwikkelen? Wellicht is de cursus ‘Blijvend zelfvertrouwen’ dan iets voor jou.

Cursus Blijvend Zelfvertrouwen

Eigenwaarde vergrotenAls je een onzeker gevoel hebt, ben je absoluut niet de enige. Nee, veel mensen zijn onzeker. Voor iedereen biedt de Cursus ‘Blijvend Zelfvertrouwen’ een perfecte mogelijkheid om iets aan dat onzekere gevoel te doen. Deze e-cursus helpt je in stappen naar veel zelfvertrouwen. Dat is echter niet het enige. Nee, deze cursus zorgt er ook voor dat dit zelfvertrouwen aanwezig blijft. Je kunt dus óók op de lange termijn van deze cursus profiteren en genieten.

In het e-book worden vele tips gegeven, worden de oorzaken van onzekerheid besproken en krijg je ook opdrachten om aan je zelfvertrouwen te gaan werken. Kortom: met de cursus ‘Blijvend Zelfvertrouwen’ kan je jouw zelfvertrouwen gaan ontwikkelen. Klinkt dat goed? Koop dan direct deze succesvolle en populaire e-cursus!

Leave a Comment