Hoe kun je direct meer zelfvertrouwen uitstralen?

Zelfvertrouwen kan je leven maken of kraken. Dat merk je voornamelijk als je te weinig zelfvertrouwen hebt. In die situatie voel je je beperkt, durf je niet uit te stralen wie je werkelijk bent en heb je continue twijfels over jezelf. Hierdoor durf je jezelf ook niet te ontplooien op bijvoorbeeld school en werk.

Als je wél voldoende zelfvertrouwen hebt, voelt dat als iets dat normaal is. Je bent er aan gewend en het voelt min of meer als een vanzelfsprekendheid. Toch is het iets waar je absoluut blij mee mag zijn. Voldoende zelfvertrouwen is absoluut niet voor een ieder weggelegd. Gelukkig is het mogelijk om aan je zelfbeeld te werken. Door aan je zelfbeeld te werken, kan je op de lange termijn alsnog voldoende zelfvertrouwen krijgen.

Het hebben van zelfvertrouwen is niet hetzelfde als het uitstralen van zelfvertrouwen. Nee, het is namelijk niet voor iedereen even makkelijk om het zelfvertrouwen ook daadwerkelijk uit te stralen. Zo is het niet voor iedereen weggelegd om een actieve houding aan te nemen en bijvoorbeeld met een stevige pas te lopen. Graag helpen we jou een handje om meer zelfvertrouwen uit te stralen. In dit artikel kan je lezen hoe je meer zelfvertrouwen uit kunt stralen. Dat is uiteraard niet mogelijk zonder eerst (veel) zelfvertrouwen te hebben. Ook daarvoor kan je enkele handige tips in dit artikel lezen.

Wat is zelfvertrouwen?

Eigenlijk is dit een hele goede vraag, want wat is nou precies zelfvertrouwen? In feite is zelfvertrouwen niets meer dan het vertrouwen dat je in jezelf hebt. Geloof je in jezelf? Ben je overtuigd van je eigen kwaliteiten? Dan heb je voldoende zelfvertrouwen.

Als je geen zelfvertrouwen hebt, ben je niet overtuigd van jezelf. Je twijfelt over jezelf en je vindt je zelf niet goed genoeg. Als je voldoende zelfvertrouwen hebt, ben je wel ‘blij’ met jezelf. De scheidingslijn tussen wel of geen zelfvertrouwen kan overigens behoorlijk dun zijn. Eén gebeurtenis kan er bijvoorbeeld al voor zorgen dat je zelfvertrouwen een flinke deuk oploopt. Desalniettemin voldoende reden om aan je zelfvertrouwen te werken.

Overigens is op Wikipedia een fraaie definitie van zelfvertrouwen te vinden: Zelfvertrouwen is de mate waarin men vertrouwen heeft in het eigen kunnen. Heb je vertrouwen in je eigen kunnen? Dan heb je zelfvertrouwen! Nu moet je het alleen nog uit gaan stralen.

Waarom is zelfvertrouwen belangrijk?

We trapten dit artikel af met de zin ‘Zelfvertrouwen kan je leven maken of kraken’. Eigenlijk geeft alleen die zin al voldoende aan hoe belangrijk zelfvertrouwen is. Als je voldoende zelfvertrouwen hebt, durf je jezelf te ontwikkelen. Je durft jezelf op de voorgrond te tonen en je durft voor jezelf op te komen.

Hierdoor weet je zelf goed wat je wilt en durf je nee tegen andere te zeggen. Ook is het een kenmerk dat je overtuigd van je eigen kunnen bent en zodoende je kunt ontplooien op werk of op school.

Tot slot is zelfvertrouwen ook belangrijk in relaties. Als je niet in jezelf gelooft, kan je ook niet in een ander of in jullie relatie geloven. Daarnaast zorgt voldoende zelfvertrouwen ook voor een prettige gedachtegang. Je kijkt positief naar jezelf en naar zaken in het leven. Als je te weinig zelfvertrouwen hebt, nemen de negatieve gedachten al snel de overhand.

Hoe kun je direct meer zelfvertrouwen uitstralen?

Sommige mensen die voldoende zelfvertrouwen hebben, vinden het lastig om dit uit te stralen. Zij zijn er bijvoorbeeld bang voor dat ze als arrogant aangezien worden. De scheidingslijn tussen veel zelfvertrouwen en arrogantie is namelijk ook tamelijk dun. Met behulp van de volgende tips kan je in ieder geval op de juiste manier zelfvertrouwen uitstralen.

Ons eerste advies is om een juiste houding aan te nemen. Als je loopt, is het belangrijk om je schouders naar achter te doen en je hoofd omhoog te houden. Het is een teken van ‘zwakte’ als je in een gekrompen houding loopt en alleen maar naar de grond staart. Als je op díe manier loopt, straal je simpelweg niks uit. Nee, gooi de schouders naar achter, blijf omhoog kijken en straal zodoende kracht uit.

Daarnaast is het ook van belang om andere mensen in de ogen aan te kijken. Heb je een goed gesprek met een collega/familielid/klant/vriend? Durf hem/haar in de ogen aan te kijken. Dat voelt vertrouwd aan en is een teken van zelfvertrouwen. Je durft immers iemand recht in de ogen aan te kijken. Als je te weinig zelfvertrouwen hebt, durf je dat niet.

Tot slot willen we je adviseren om initiatief te nemen. Heb je een goed idee voor op werk? Durf dit op een overtuigende manier aan je collega’s te presenteren. Ga de uitdaging aan, pak het initiatief en toon jezelf op de voorgrond. Als je te weinig zelfvertrouwen hebt, wil je het liefste niet in het middelpunt van de belangstelling staan. Door dit juist wél te doen, straal je zelfvertrouwen uit. Je laat zien dat je niet bang bent om te falen en je durft jezelf te ontplooien. Dat zijn op het carrière vlak belangrijke eigenschappen waar je ontzettend ver mee kunt komen.

We kunnen je van harte aanraden om bovenstaande tips met elkaar te combineren. Op die manier straal je kracht uit, durf je initiatief te nemen en geniet je optimaal van het leven. Het is niet moeilijk om zelfvertrouwen uit te stralen; je moet het alleen even op de juiste manier doen.

Cursus blijvend meer zelfvertrouwen

Eigenwaarde vergrotenHet opbouwen van zelfvertrouwen is een langdurig proces. Als je eenmaal voldoende zelfvertrouwen hebt, voel je je heerlijk. Dat gevoel wil je uiteraard zo lang mogelijk vasthouden. Hoe je dat kunt doen? Onder meer door de cursus ‘Blijvend meer zelfvertrouwen’ te volgen.

In deze cursus krijg je aangeleerd hoe je zelfvertrouwen op kunt bouwen, kan je hier allerlei oefeningen voor volgen en krijg je ook aangeleerd hoe je zelfvertrouwen uit kunt stralen. De hierboven genoemde tips komen dan ook in de cursus aan bod. Tot slot krijg je ook geleerd hoe je óók op de lange termijn je zelfvertrouwen kunt behouden.

Leave a Comment