Hoe krijgt een puber meer zelfvertrouwen?

Hoe krijgt een puber meer zelfvertrouwen? – Veel mensen omschrijven de puberteit als een fantastische periode. Het is de tijd van studeren, nieuwe vrienden maken én feesten. Maar wat als je puber geen zelfvertrouwen heeft?

Tussen de 12 en 18 jaar is de puberteit volop in gang. Ook mentaal is er een grote ontwikkeling aan de gang. Opgroeien van kind tot volwassene brengt de nodige obstakels met zich mee. Het is een proces van vallen en opstaan.

Met name in deze periode kan het zelfbeeld naar een zeer laag niveau zakken, en dit is vooral op de leeftijd van 16 jaar het heftigst. Hoewel het niet vreemd is, is het natuurlijk wel erg vervelend om onzeker te zijn. Vooral in deze leeftijdscategorie.

Hoe geef je je puber meer zelfvertrouwen? In dit blogbericht krijg je het antwoord op deze vraag. Mocht je hier benieuwd naar zijn, dan raden we je aan het blogbericht helemaal tot het einde te lezen.

Alleen zo krijg je antwoord op al je vragen. Lees je mee?

Hoe krijgt een puber meer zelfvertrouwen?

De puberteit gaat vaak samen met onzekerheid. Hoewel het geen vreemd verschijnsel is, moeten we het ook niet onderschatten. Als puber kan het erg vervelend zijn om je zo te voelen. Dat het erbij hoort, hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je je hierbij neer hoeft te leggen.

Het zelfvertrouwen vergroten van een puber kun je namelijk zelf doen. Als ouder kun je je kind hierbij begeleiden en helpen. Hoe je je puber meer zelfvertrouwen kunt geven? Dat kun je doen aan de hand van de volgende tips. Het is geen garantie tot succes, maar wellicht word de drempel op deze manier verlaagd.

Tip 1: Meet jouw eigen zelfvertrouwen

Als ouder ben je als een spiegel voor je kind. De eerste levensjaren word er leer getrokken uit jouw eigen gedrag. Merkt jouw kind dat jij weinig tot geen zelfvertrouwen hebt? Dan is het voor een kind erg lastig om zelf voldoende zelfvertrouwen op te bouwen.

Mocht je merken dat je puber erg onzeker is, meet dan eerst jouw eigen zelfvertrouwen. En merk je vervolgens dat deze laag is? Geef jezelf nergens de schuld van. Wellicht ligt het bij ook bij jou complexer dan je denkt.

Tip 2: Stimuleer fouten maken

Niemand vindt het leuk om fouten te maken. Hetzelfde geld voor een puber die onzeker is. Fouten kunnen voor hem of haar voelen als een grote mislukking.

Stimuleer als ouder je puber om deze fouten juist wél te maken. Van fouten leer je tenslotte. Bovendien kan een puber hierdoor leren dat het geen grote ramp is.

Tip 3: Geef geen overdreven complimenten

Complimenten geven kunnen erg helpend zijn, zeker bij een onzekere puber. Het zijn de schouderklopjes die hij of zij nodig heeft tijdens deze periode.

Overdrijf het echter niet, want dit kan de onzekerheid juist stimuleren. Hiermee kun je namelijk veel druk leggen op een puber, waardoor foutjes als een nóg grotere ramp kunnen voelen. Dit moet je zien te voorkomen.

Hoe krijgt een puber meer zelfvertrouwen?

Waarom zijn pubers onzeker?

We hoeven je inmiddels niet meer te vertellen dat de puberteit en onzekerheid samen gaan. In de puberteit trekt een jongvolwassene steeds meer de wereld in. Hierbij kun je denken aan studeren en aan uitgaan.

Doordat pubers veel in aanraking komen met andere mensen en met de wereld daar omheen, worden ze veel bewuster van zichzelf. Hierdoor kunnen ze zichzelf sterk gaan vergelijken met iemand anders, waardoor een laag zelfbeeld kan toenemen. Iemand anders doet het altijd beter of ziet er mooier uit.

Daarbij kan er veel druk liggen op een puber. Op school, in een vriendengroep of in de maatschappij. Wanneer hoge resultaten worden verwacht en hij of zij kan hier niet aan voldoen, dan kan dit op vervolgens veel onzekerheid opleveren.

Bovendien liggen de eerste wortels van zelfvertrouwen in de eerste levensjaren van een kind. Komt er tijdens de jeugd een kink in de kabel? Dan is het onmogelijk om zelfvertrouwen op te bouwen. Hierbij kun je denken aan een ouder die weinig zelfvertrouwen heeft óf aan een verleden met pesten. Hierdoor ligt de onzekerheid wat complexer. Het kan helpend zijn om hulp te vragen aan een professional. Hij of zij kan vaststellen waar het precies aan ligt en een plan van aanpak opstellen.

Hoe herken je onzekerheid bij een puber?

Door de onzekerheid bij een puber te herkennen, kun je hier vrij snel op anticiperen. Dit kun je vervolgens doen door aan de slag te gaan en het zelfvertrouwen te vergroten.

Echter is het niet altijd duidelijk hoe onzekerheid te herkennen is bij een puber. In het onderstaande overzicht staan een aantal signalen beschreven die hier bij kunnen horen:

  • Is vrij stil
  • Spreekt zijn of haar mening niet snel uit
  • Loopt of zit niet rechtop
  • Houd zich afzijdig van anderen
  • Kijkt iemand niet aan tijdens het praten
  • Neemt nooit het voortouw
  • Durft niet aan iets nieuws te beginnen
  • Somber
  • Verdrietig
  • Ziet een klein foutje als een grote mislukking
  • Denkt bij alles te gaan falen

Conclusie – Cursus zelfvertrouwen voor pubers

De puberteit gaat vrijwel altijd samen met onzekerheid. Het is een onderdeel van volwassen worden. Echter mogen we dit niet onderschatten. Het kan complexer liggen en het is natuurlijk erg vervelend om zo onzeker te zijn. Maar hoe krijgt een puber meer zelfvertrouwen? Gelukkig zijn er manieren om hiermee om te gaan en hier iets aan te doen.

Blijvend ZelfvertrouwenAan de hand van de bovenstaande tips in het blogbericht, kun je je puber meer zelfvertrouwen geven. In ieder geval kun je hem of haar hierbij helpen. Denk je dat je wat hulp kunt gebruiken hierbij? Een cursus zelfvertrouwen voor een puber zou hierbij kunnen helpen. De beste cursus van dit moment is Blijvend Zelfvertrouwen.

Blijvend Zelfvertrouwen is gericht op onzekerheid en op een laag zelfbeeld. Je kunt de cursus online volgen, waardoor je niet afhankelijk bent van een specifieke dag of tijd. Met behulp van professionals en bijhorende opdrachten, word de onzekerheid effectief aangepakt. De cursus kan zowel individueel als samen worden gevolgd. Blijvend Zelfvertrouwen levert goede resultaten en is een dikke aanrader! Na aanmelding kun je direct van start gaan.

 

Leave a Comment