Hoe krijg je zelfvertrouwen?

Hoe krijg je zelfvertrouwen? De een is er mee geboren, de ander moet er juist iets meer moeite mee voor doen.

Het goede nieuws: we hebben het allemaal. Je moet er alleen in leren geloven en goed met je zelfvertrouwen om kunnen gaan.

Dat klinkt makkelijk, maar in de praktijk is dat soms nog een beste uitdaging. In dit artikel lees je hoe jij kunt werken aan jouw zelfvertrouwen, want het begint bij jezelf!

Wat is zelfvertrouwen

Om te weten hoe je er aan gaat werken, is het goed om te weten wat zelfvertrouwen eigenlijk is. Want wat bij de een zelfvertrouwen is, kan bij de ander misschien overkomen als arrogantie. Makkelijk gezegd kunnen we zelfvertrouwen omschrijven als “hoeverre je vertrouwen hebt in wat je kunt en weet”. Het gaat er dus niet om wát je weet, maar om hoe zeker je bent over je eigen kennen en kunnen.

Geloof in jezelf

omgaan met onzekerheid en gevoelDie zekerheid begint met één principe: geloof in jezelf. Als jij er vertrouwen in hebt dat je iets goed kan, dan zul je zien dat het vanzelf beter gaat. Dit is natuurlijk geen garantie voor dat je meteen iets onder de knie hebt, maar zonder een beetje zelfvertrouwen kom je nergens.

Een goed voorbeeld is Eddie Edwards, een Engelse schansspringer. Hij wilde niets anders dan naar de Olympische Spelen en geloofde meer in zichzelf dan iedereen om hem heen. Zonder enige training of opleiding is hij gaan schansspringen, omdat hij daar zijn kansen zag.

Omdat hij geloofde in zichzelf en zoveel zelfvertrouwen had, gingen anderen hem ook al snel geloven. En door deze enorme hoeveelheid lef en zelfvertrouwen is het hem echt gelukt: in 1988 stond hij op de Olympische Winterspelen.

Stel doelen en werk daar naartoe

Om zelfverzekerd te zijn, moet je -net als Eddie- concrete doelen stellen en daar naartoe werken. Dit hoeft niet meteen zo groot als deelname aan de Olympische Spelen te zijn, maar kan klein beginnen. Misschien is jouw doel wel om tegen die leuke klasgenoot op school te praten? Of om eindelijk tegen je collega in durft te gaan op de werkvloer. Voor al deze dingen is zelfvertrouwen nodig. Begin klein en werk langzaam naar jouw doel toe. Door een concreet doel te stellen, zul je veel meer handvatten hebben om aan de slag te gaan. Je kan ook tussendoelen stellen. Glimlach naar die leuke klasgenoot of stel een kritische vraag aan je collega. Je zult zien dat wanneer je een tussendoel hebt bereikt, je weer een beetje zelfvertrouwen krijgt om je einddoel te halen.

Wees altijd eerlijk naar jezelf

Je kunt je zelfvertrouwen wel veranderen, maar je persoonlijkheid is wie jij bent en dat is juist belangrijk om zo te houden. Wees daarom wel eerlijk naar jezelf. Zorg dat je geen dingen doet, waarvan je zelf niet zou willen dat een ander het bij jou doet. Een gemene opmerking ten koste van een ander maken bijvoorbeeld. Daar pluk je misschien tijdelijk de vruchten van, maar je zult zien dat dit op de lange termijn niet zo bijdragen aan het verbeteren van jouw zelfvertrouwen.

Stap uit je comfort zone

Natuurlijk is het fijn om alleen maar dingen te doen waar je je prettig en veilig bij voelt. Maar juist door iets verder te kijken en iets buiten je comfort zone te doen, zul je je zelfvertrouwen mee opbouwen. Vooral wanneer je plots iets nieuws leuk vindt of er goed in bent, zul je zien dat het je zelfvertrouwen een boost geeft. Niet zo gek, want je dacht dat je het eigenlijk niet kon en had dus weinig vertrouwen in je eigen kunnen. Probeer eens een proefles te nemen bij een andere sport, doe met je vrienden mee met een quiz of pak een instrument op. Zo leer je nieuwe vaardigheden of kunnen jouw vrienden eens zien hoe slim je eigenlijk bent!

Voel je fit van binnen

Het zit allemaal tussen je oren. Dat wordt er wel eens gezegd van zelfvertrouwen. En als je het praktisch bekijkt, is het ook nog eens echt zo. Want als jij je instelling verandert, zult je gedrag daar ook bij veranderen. Om zeker te zijn van jezelf, is het belangrijk om controle en rust in je hoofd te hebben. Mediteren zou hier bijvoorbeeld erg goed mee kunnen helpen. En dat hoeft al lang niet meer super zweverig, met je benen over elkaar gekruist en overal stokjes wierook. Je kunt online honderden filmpjes vinden over ademhalingsoefeningen en makkelijke meditatieoefeningen die je overal kunt doen.

Voel je fit van buiten

Zelfvertrouwen overwinnen

Wanneer je het in de bovenkamer allemaal op orde hebt, is het ook belangrijk om te kijken naar de buitenkant. Dit betekent niet dat je meteen moet werken naar een afgetraind lichaam met een keiharde sixpack.

Dit betekent dat je je kunt afvragen: hoe zit ik letterlijk in m’n vel? Ben ik tevreden over hoe ik eruit zie? Voel ik me gezond? Allemaal vragen die je alleen voor jezelf hoeft te beantwoorden. Zorg wel dat je goed nadenkt over wat jij wilt en dat je je niet gaat aanpassen aan je omgeving of mainstream media. Het allerbelangrijkste is dat jij je fijn voelt bij wie je bent.

Neem afstand van negativiteit

So what als iemand iets slechts over jou zegt. Om zelfvertrouwen te krijgen, moet je focussen op de positieve dingen in het leven. Laat je dus niet leiden door die ene gemene opmerking die iemand ooit heeft gemaakt, maar kijk naar alle leuke dingen die er ooit zijn gezegd. Door terug te denken aan momenten wanneer je veel zelfvertrouwen had, zul je automatisch zekerder worden van de situatie die je nu aangaat. Je komt namelijk in een positieve spiraal en neemt zo afstand van negativiteit.

Geniet van het leven

Het allerbelangrijkste is dat je geniet van het leven.  Maak je niet te veel zorgen over wat anderen denken en wees jezelf. Want wanneer jij geniet, zul je zien dat je andere mensen meeneemt in jouw enthousiasme en positiviteit. Zelfvertrouwen gaat erom dat jij zeker bent van jouw mate van succes en als je in het leven focust op de succesverhalen, worden dat al snel jouw succesverhalen.

Zelfvertrouwen cursus

Wil jij stap voor stap werken aan je zelfvertrouwen en weer zonder onzekerheid door het leven? Dan raad ik je aan eens te kijken naar de cursus zelfvertrouwen op onze website. Hier leer je hoe je stap voor stap je zelfvertrouwen weer terug krijgt, zodat je je uitdagingen weer aan durft te gaan.

Het maakt daarbij niet uit hoe jij je zelfvertrouwen verloren bent, of hoe lang je al onzeker bent. Met de cursus blijvend zelfvertrouwen heb jij je zelfvertrouwen binnen no-time weer terug. Klik hier om eens een kijkje te nemen op de pagina van de cursus blijvend zelfvertrouwen. 

 

Leave a Comment