Hoe krijg je meer zelfvertrouwen op school? Hoewel naar school gaan de normaalste zaak van de wereld is en veel mensen er met plezier naartoe gaan, is het voor sommigen een dagelijkse nachtmerrie. Veel jongeren en volwassen zijn dan ook onzeker als ze op school zijn. Misschien jij ook wel.
Het liefst zou je dan ook met veel zelfvertrouwen naar school gaan en met een goed gevoel in de klas zitten. Ik kan je dan ook vertellen, dat dat helemaal niet onmogelijk is. Ook jij kan straks met een goed en zelfverzekerd gevoel in de klas zitten.
In dit artikel gaan we aandacht besteden aan hoe je zelfvertrouwen krijgt op school en wat je hier zelf aan kan doen. Het is geen garantie tot succes, maar wie weet geeft het jou hét zetje waar je zo op zit te wachten.
Zelfvertrouwen op school, waarom is dat belangrijk?
Leswisselingen door de gangen, pauze houden in de aula met je klasgenootjes of een presentatie houden voor een groep mensen. Allemaal aspecten die je tegenkomt als je naar school gaat en waar je knap onzeker van kunt worden. Het zou dus ontzettend fijn zijn als je dit vol zelfvertrouwen kan doen. Maar, waarom is zelfvertrouwen hebben op school dan zo belangrijk?
Zelfvertrouwen is letterlijk het vertrouwen dat je in jezelf hebt. Dat is op school erg belangrijk. Dat zelfvertrouwen helpt je namelijk bij het halen van doelen en het zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel gaat zitten. Het zorgt voor een goed zelfbeeld. Hoe beter jouw zelfbeeld is, hoe beter jij je voelt. Zelfvertrouwen laat je zien waar je kwaliteiten liggen, maar laat je ook zien wat je minder goed kan. Beschik je over een sterk zelfbeeld en heb je genoeg zelfvertrouwen, dan kan je daarmee omgaan en kan je dat ook accepteren.
Heb je weinig zelfvertrouwen, dan kan je dat op school flink in de weg gaan zitten. Het wordt lastiger om jezelf te accepteren en om doelen te stellen. Daarnaast kan het de omgang met andere mensen en je prestaties flink beïnvloeden.
Waarom ben ik onzeker op school?
Veel mensen zijn dus onzeker op school. Hoe komt het dat je onzeker bent op school? Dat kan verschillende oorzaken hebben.
- Misschien ben je gepest of heb je iets naars meegemaakt op school. Dat kan ervoor gezorgd hebben dat je onzeker bent geworden.
- Je hebt iets wat je graag wilde niet kunnen halen. Bijvoorbeeld een belangrijk examen.
- Je hebt faalangst, bijvoorbeeld omdat je vaak zakt voor een toets.
- Je hebt niet van je ouders meegekregen hoe je gezond zelfvertrouwen krijgt en wat een positief zelfbeeld is.
Dit zijn enkel een aantal voorbeelden die ervoor gezorgd kunnen hebben dat je onzeker bent geworden op school. Mocht je gepest zijn of je word gepest, dan raad ik je aan om daar met iemand over te praten. Op school is altijd een vertrouwenspersoon aanwezig bij wie jij je verhaal kwijt kan. Kan je zelf aan de slag met meer zelfvertrouwen krijgen op school? Natuurlijk kan dat! Lees hieronder verder en ik vertel het je.
Hoe krijg je meer zelfvertrouwen op school? – Volg de 5 tips!
Hoe krijg je meer zelfvertrouwen op school? Jij zou graag minder onzeker op school willen zijn. Je bent tenslotte niet voor niks op dit artikel terecht gekomen en je bent waarschijnlijk op zoek naar tips die jou verder kunnen helpen. In dat geval zit je hier helemaal goed. Dat heb ik aan het begin van dit artikel ook al aangegeven.
Je bent eindelijk bij de tips aangekomen die jou zouden kunnen helpen. Zijn ze een garantie tot succes en heb jij binnen de kortste keren genoeg zelfvertrouwen op school? Helaas werkt dat niet zo. Het is een proces van vallen en opstaan. Daarentegen wil ik je de tips toch meegeven om je alvast een steuntje in de rug te geven. Wie weet kan je veel uit de tips halen en is dit een mooie, eerste stap in de richting van zelfvertrouwen krijgen.
Tip nummer 1: Blijf dicht bij jezelf
Je hebt waarschijnlijk de neiging om jezelf anders voor te doen dan je bent, omdat je daar zelfvertrouwen van krijgt of omdat je denkt dat mensen je dan leuker zouden vinden. Dat hoeft niet. Behalve dat het niet nodig is, is het ook nog eens super vermoeiend om jezelf steeds anders voor te doen dan je bent.
Blijf altijd dicht bij jezelf en onthoud dat jij bent wie je bent. Jij mag er zijn en je bent een prachtig mens. Dat mag je best tegen jezelf zeggen.
Tip nummer 2: Focus op het positieve
Als je weinig zelfvertrouwen hebt, heb je al gauw de neiging om alles negatiever te gaan bekijken dan dat het in werkelijkheid is. Op zich een menselijke reactie.
Toch zul je dat patroon moeten doorbreken. Blijven hangen in een negatieve cirkel is niet bevorderlijk voor je zelfvertrouwen en zeker niet op school. Zie het positieve in van de dingen en mensen om je heen. Sluit de dag dan ook af met bedenken wat er fijn of goed was vandaag.
Tip nummer 3: Neem een zelfverzekerde houding aan
Omdat je je onzeker voelt, neem je onbewust die houding aan. Dat geeft helemaal niks. Wel is het zo dat als jij meer zelfvertrouwen wilt hebben, je een andere houding aan zult moeten nemen.
Loop lekker rechtop, ook als je van les gaat wisselen of met iemand aan het kletsen bent. Het zal mensen hoe dan ook opvallen dat je wat meer zelfvertrouwen hebt. En je voelt je er ook veel beter door. Wedden dat jij dat kan?
Conclusie – Dit helpt je bij zelfvertrouwen krijgen op school
Hoe krijg je meer zelfvertrouwen op school? Misschien ben jij een van de mensen die het een nachtmerrie vindt om naar school te gaan. Hoewel school niet altijd verschrikkelijk is, kan het wel een obstakel zijn als je onzeker bent. Geloof me, je bent niet de enige.
In het kader daarvan heb je in dit artikel veel kunnen lezen over zelfvertrouwen en onzekerheid op school. Het belangrijkste wat je in dit artikel hebt kunnen vinden, zijn de tips voor meer zelfvertrouwen op school. Ze zijn geen garantie tot succes, maar wellicht heb je er iets aan.
Kan jij naast de bovenstaande tips wel wat meer hulp gebruiken of zou je gewoon graag een professional naast je willen hebben? Dan is de online cursus Blijvend Zelfvertrouwen bij jou op het lijf geschreven. Door middel van wekelijkse praktijkopdrachten en instructievideo’s ga jij stap voor stap leren hoe jij je zelfvertrouwen kan vergroten. Dit traject hoef je niet in je eentje te doen. Er is altijd hulp beschikbaar!