Hoe krijg je een zelfverzekerd gevoel?

Hoe krijg je een zelfverzekerd gevoel? Een zelfverzekerd gevoel krijg je normaal gesproken mee tijdens je opvoeding. Het kan jammer genoeg zo zijn dat jij dit niet mee hebt gekregen vanuit je opvoeding. Helaas zijn er meerdere mensen zoals jou die geen, of weinig zelfvertrouwen hebben.

Buiten het feit dat dat vervelend is voor je, omdat het je waarschijnlijk belemmerd in het dagelijkse leven, is er natuurlijk wel iets aan te doen om een zelfverzekerd gevoel te ontwikkelen. In deze blog bespreken we waar de oorsprong van weinig zelfvertrouwen ontstaat, en hoe je zelfverzekerder door het leven kan gaan doormiddel van handige tips.

 

De oorsprong van een te kort aan een zelfverzekerd gevoel

 

Onzekerheid kan door verschillende factoren in je leven worden veroorzaakt. Denk hierbij aan:

-Sociale factoren

-Lichamelijke factoren

-Financiƫle factoren

-Emotionele factoren

 

Maar ook angst kan voor jou een onzekerheden opleveren in je leven. Onzekerheid is vaak terug te vinden bij jezelf en niet zozeer bij anderen, maar er ligt zeker een stuk bij je opvoeding. Mensen die veel last hebben van onzekerheid, hebben vaak een negatief zelfbeeld, en stellen onrealistisch hoge verwachtingen aan zichzelf. Deze hoge eisen stellen aan jezelf kunnen een gevolg zijn van bijvoorbeeld je ouders die ook altijd hoge verwachtingen stelden aan jou.

Wanneer je als kind te beschermend, en te streng met opgevoed heb je vaak niet geleerd om je eigen mening te vormen, en je eigen beslissingen te maken. Omdat je ouders vaak voor jou wisten (of dachten te weten) wat het beste was, heb jij je hier waarschijnlijk ook vaak bij aan moeten sluiten omdat er naar jou nooit echt geluisterd werd.

Ouders doen dit vaak met de beste bedoelingen, ze hebben na alle waarschijnlijkheid jou willen behouden voor foute keuzes die ze zelf in het leven gemaakt hebben. Maar zoals je zelf wel weet, leer je met vallen en opstaan in het leven. Dit kan echter wel resulteren in onzekerheid.

Wist je dat ook mensen die wel een goede opvoeding gehad hebben, waar normale verwachtingen aan gesteld zijn, ook te maken kunnen hebben met onzekerheden? Dan wel in mindere mate, maar onzekerheden horen bij het leven. Het is alleen de kunst om je onzekerheid niet op de voorgrond te laten treden.

Wat is onzekerheid precies?

 

Onzekerheid is een achting op jezelf zonder wat anderen van jou vinden. Het is een bekent psychisch fenomeen. Als je je onzeker voelt ga je twijfelen aan je zelfbeeld. Je kan gaan twijfelen aan wat je kunt of niet kunt, en je kunt zelfs gaan twijfelen aan je eigenwaarde. Onzekerheid kan zich op vele gebieden voordoen. Wist je dat je ook binnen je relatie onzeker kan zijn?

 

Symptomen van onzekerheid

-Droge mond

-Klamme handen

-Snelle hartslag en hartkloppingen

 

Onzekerheid en depressiviteit

 

Wanneer je altijd maar belemmerd wordt door je onzekerheid, dan kan je het misschien wel een chronisch probleem gaan noemen. Als je last hebt van chronische onzekerheid, kan het zich op den duur ook gaan uiten in depressiviteit. Gebrek aan zelfvertrouwen zorgt er ook voor dat een stabiele relatie opbouwen met anderen moeilijk wordt voor je.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een groot deel van onze bevolking last heeft van verlegenheid. Dit is natuurlijk tot op zekere hoogte normaal. Maar als het je gaat beperken in je dagelijkse bezigheden kan verlegenheid grote negatieve invloeden hebben op je leven. Dan kan je onzekerheid zoveel invloed hebben op je leven dat je er duidelijk grote last van kan ondervinden in je sociale of werkomgeving. Een sociale fobie is overigens wel prima te behandelen.

 

Hoe kan ik mijn zelfverzekerd gevoel opkrikken?

 

Je kan met de meest simpele trucs jezelf, en anderen ervan overtuigen dat jij een zelfverzekerd persoon bent.

 

Pas je houding aan

Als jij bijvoorbeeld aan het waggelen bent, en loopt met je hoofd naar beneden wanneer je ergens naar onderweg bent, dan straalt dat niet uit dat jij met een bepaald doel voor ogen je weg bewandelt. Wanneer jij rechtop zal lopen, je borst naar voren houdt dan straal jij uit dat je iemand bent die daar loopt met een bepaald doel. Je laat zien dat jij je eigen succes in handen hebt.

Pas je stilstaande houding aan

Wanneer jij voorovergebogen staat bij een groepje mensen, dan kom je over als iemand die iets komt afnemen. Net zoals een zwerver bijvoorbeeld om geld komt vragen. Ga rechtop staan en niet voorovergebogen. Kijk mensen recht in hun ogen aan wanneer je bijvoorbeeld iets wil vragen, of jou iets gevraagd wordt. Je neemt een assertieve houding aan in plaats van een passieve houding.

Stop met naar beneden kijken

Je ziet vaak bij mannen die de realiteit niet in de ogen durven kijken dat ze naar beneden kijken. Zelfverzekerde mannen of vrouwen kijken vooruit. Zelf wanneer ze het gevaar in de ogen moeten kijken, blijven ze kijken. Ze geven geen kick.

Stop met je handen in je zakken steken wanneer je je in een groep mensen begeeft

Wat je met deze houding bereikt, is dat je je afsluit van de buitenwereld. Mensen zullen wanneer je met je handen in je zakken staat, minder snel geneigd zijn om een gesprek met je te beginnen. Trek je handen uit je zakken, en gebruik je handen wanneer je bijvoorbeeld in gesprek bent met iemand om iets te bekrachtigen. Dit straalt uit dat je weet waar je over praat.

Dit zijn slecht basis tips om in ieder geval een begin te maken om je onzekerheid niet te laten opmerken aan derden. Het is overigens heel simpel, je moet het gewoon doen. Want als jij eenmaal in de gaten hebt, dat ook je houding een belangrijke rol speelt, dan ben je op de goede weg om je zelfverzekerdheid te tonen in plaat van je onzekerheid.

 

Online cursus

 

Het kan voor jou erg zinvol zijn om een online cursus te volgens die je helpt in simpele stappen om een beter zelfverzekerd gevoel te krijgen. De cursus die ik je aanbiedt zou voor jou een hele goede stap zijn om zelfverzekerder te worden. Het is makkelijk te lezen, en het geeft je echt een flinke oppepper.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment