Hoe kom je aan zelfvertrouwen?

Voldoende zelfvertrouwen kan jouw leven maken. Onvoldoende zelfvertrouwen kan jouw leven kraken. Die stellingen durven wij wel aan te gaan. Als je voldoende zelfvertrouwen hebt, durf je je namelijk op de voorgrond te tonen. Je durft relaties aan te gaan, je durft je te ontplooien op de werkvloer en je bent niet bang om je mening te verkondigen.

Hoe anders is dat als je onvoldoende zelfvertrouwen hebt? Dan zit je het liefste stilletjes in een hoekje, aangezien je continue denkt dat andere mensen (ook) negatief over je denken. Onvoldoende zelfvertrouwen brengt echt een beperking in het leven met zich mee. Genoeg redenen dus om iets aan jouw mate van zelfvertrouwen te doen. Maar, hoe kom je nou aan zelfvertrouwen?

Voor veel Nederlanders is zelfvertrouwen een gevoelig begrip. Zij ervaren namelijk een gebrek aan zelfvertrouwen, waardoor ze niet op de gewenste manier door het leven heen kunnen fietsen. In onze ogen is de opkomst van social media zeker niet bevorderlijk voor het zelfvertrouwen van veel mensen. Gelukkig weten wij wél hoe je aan jouw zelfvertrouwen kunt werken. In dit artikel kan je veel nuttige informatie én enkele handige tips vinden omtrent het opbouwen van zelfvertrouwen.

Geduld wordt beloond

Het opbouwen van zelfvertrouwen is een lange weg vol met obstakels. Knoop dit goed in je oren; uiteindelijk wordt jouw geduld namelijk beloond. Wij vergelijken het opbouwen van het zelfvertrouwen altijd met het bouwen van een wolkenkrabber. Bij een wolkenkrabber wordt verdieping voor verdieping gebouwd.

Bij het opbouwen aan jouw zelfvertrouwen moet je ook stapje voor stapje te werk gaan. Verwacht niet dat je direct binnen één week veel meer zelfvertrouwen hebt. Nee, het gaat er uiteindelijk om wat je na enkele maanden hebt weten te bereiken. Met behulp van onderstaande tips moet je zeker in staat zijn om in enkele maanden jouw zelfvertrouwen (flink) op te krikken.

Accepteer de huidige situatie & bespreek het met dierbaren

Dat je op dit moment weinig zelfvertrouwen hebt, is een feit. Het is echter niet iets waar je je voor hoeft te schamen. Durf het daarom ook zelf te accepteren. Op het moment dat je iets een plekje gegeven hebt, kan je het gaan veranderen.

Accepteer dus dat de situatie op dit moment zo is, maar accepteer tegelijkertijd ook dat je die situatie volledig om gaat draaien. In het proces kan je mogelijk hulp nodig hebben van jouw dierbaren. Bespreek daarom met jouw familie en beste vrienden wat jouw huidige situatie is. Geef ook bij hen aan dat je graag aan jouw zelfvertrouwen wilt gaan werken. Jouw dierbaren kunnen je hierbij, vanaf de eerste dag, perfect mee gaan helpen.

Probeer de oorzaak te achtergronden

Heb je enig idee waarom jij te weinig zelfvertrouwen hebt? Bij veel mensen is hier een aanwijsbare reden voor. Probeer daarom te ontleden wat deze reden is, zodat je dit in de toekomst kunt voorkomen. Soms zijn het ook redenen waar je zelf geen invloed op hebt. Denk hierbij aan pesterijen of aan een trauma uit jouw jeugd. Mogelijk kan je hier professionele hulp voor vragen, aangezien het van belang is dat je dit een plekje gaat geven.

Ga verzorgd de deur uit

Het klinkt wellicht vreemd, maar probeer elke dag verzorgd de deur uit te gaan. Als je leuke kleding aan hebt en je haar goed zit, voel je je vanzelf een stuk lekkerder. Ons advies is dan ook zeker om de nodige aandacht aan jouw uiterlijk te besteden. Hiermee kom je zekerder voor de dag en dat helpt ongetwijfeld bij het verbeteren van jouw zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen bevorderenDurf jezelf uit te dagen

Zit je al jarenlang in hetzelfde stramien vast? Ga je elke dag met enige tegenzin naar je werk? Heb je niet echt leuke hobby’s? Dan wordt het tijd om hier iets aan te doen. Je moet je zelf durven uit te dagen. Of beter gezegd: je moet uit je comfortzone durven te treden.

Ga nieuwe dingen leren op het werk, ga sportieve uitdagingen aan en ga nieuwe hobby’s uitproberen. Als je dergelijke dingen uiteindelijk voor elkaar weet te krijgen, geeft dat een ongelooflijke boost aan jouw mate van zelfvertrouwen. Je weet nu precies waarom je bent gestart met het opbouwen van jouw zelfvertrouwen. Door nieuwe dingen te proberen, kan je dus de eerste stappen in de juiste richting te zetten.

Accepteer je fouten

‘Fouten maken is menselijk’. Weinig andere gezegdes kunnen aan dit gezegde tippen. Het is namelijk echt zo dat fouten maken menselijk is. Iedereen maakt fouten. De beste sporters, de president van Amerika en een docent op een middelbare school; iedereen maakt fouten.

Je moet daarom ook gaan accepteren dat óók jij wel eens fouten maakt. Reken jezelf deze fouten niet aan, maar probeer vooral lering te trekken uit de fouten. Waarom heb je bepaalde dingen gedaan? Waarom heb je bepaalde keuzes gemaakt? Accepteer je fouten en accepteer dat je fouten maakt. Je moet jezelf gaan accepteren om jouw zelfvertrouwen naar een hoger niveau te kunnen tillen.

Geef andere mensen complimenten

Hoe leuk vind jij het als je een compliment mag ontvangen? Het geven van complimenten is minstens net zo leuk! Je geeft hier andere mensen namelijk een goed gevoel mee én je krijgt deze complimenten vanzelf terug. Maak de gehele wereld, inclusief jouw wereld, een stuk mooier door vriendelijk te zijn tegen andere mensen.

Durf andere mensen te complimenteren over hun uiterlijk, hun werk of andere zaken. Jij krijgt uiteindelijk ook die complimenten terug en dat heeft een positieve invloed op jouw mate van zelfvertrouwen!

Blijvend meer Zelfvertrouwen

Eigenwaarde vergrotenBovenstaande tips zijn slechts enkele tips die je kunt gebruiken tijdens de weg naar meer zelfvertrouwen. Wil je nou in de toekomst ook veel zelfvertrouwen behouden? Wij kunnen de cursus Blijvend meer Zelfvertrouwen van harte aanraden.

Deze cursus bespreekt exact hoe je zelfvertrouwen op moet bouwen én hoe je dit op de lange termijn kunt behouden. Meld je direct aan voor deze online training, ga serieus met jouw zelfvertrouwen aan de slag en pluk hier nadien de vruchten van. Veel succes (en plezier)!

Leave a Comment