Hoe kan je zelfvertrouwen creëren?

Hoe kan je zelfvertrouwen creëren? Zelfvertrouwen; het kan je maken of kraken. Dat is wellicht ietwat overdreven gesteld, maar het is deels wel waar. Als je voldoende zelfvertrouwen hebt, ben je namelijk in staat om positief door het leven te gaan. Je hebt een goed zelfbeeld en twijfelt niet aan je eigen kunnen. Hoe anders is dat als je weinig zelfvertrouwen hebt? Dat is heel anders! In dit artikel kijken we dan ook naar de brandende vraag: ‘hoe kan je zelfvertrouwen creëren?’. Met andere woorden: hoe kan je voldoende zelfvertrouwen krijgen? Hoe kan je jouw zelfbeeld verbeteren?

Volgens vele onderzoeken is het zo dat veel mensen onzeker zijn. Dat onzeker gevoel zorgt voor weinig zelfvertrouwen. Weinig zelfvertrouwen en een onzeker gevoel gaan altijd hand in hand. Het één zorgt voor het ander en vice versa. Veel mensen geven daarbij aan dat het lastig is om uit die vicieuze cirkel te komen. Het is lastig om het niveau van het zelfvertrouwen weer omhoog te krikken. Dat klopt ook. Maar, het is wel belangrijk om te beseffen dat het absoluut mogelijk is. Daarvoor moet je alleen de juiste behandeling en juiste mindset hebben. In dit artikel geven we je dan ook handige tips met betrekking tot je zelfvertrouwen. Aan het einde van dit artikel hebben we ook nog een handige tip met betrekking tot een cursus die je kan volgen. Deze cursus heeft aantoonbaar resultaat.

Wat is zelfvertrouwen?

Een terecht vraag is uiteraard: ‘wat is zelfvertrouwen nou eigenlijk?’. Als we naar de Dikke van Dale kijken, zien we de volgende definitie naar voren komen: het vertrouwen in de eigen kracht. Kortom, je bent overtuigd van je eigen kunnen. Je weet dat je kwaliteiten hebt en je gelooft in jezelf. Als je voldoende zelfvertrouwen hebt, durf je je ook op de voorgrond te tonen. Je durft uit te stralen dat je overtuigd van jezelf bent. Op het zakelijke vlak levert je dat absoluut voordelen op. Op het sociale vlak is het ook een stuk makkelijker om contact te maken en zodoende vriendschappen op te bouwen.

Als je weinig zelfvertrouwen hebt, ligt dat dus compleet anders. Je staat min of meer stil in je ontwikkeling door het gebrek aan zelfvertrouwen. Je negatieve zelfbeeld zorgt voor een obstakel in je leven. Een obstakel waar je met de grootst mogelijke moeite niet om heen lijkt te kunnen. Tóch is het mogelijk. Onthoud dat altijd.

Hoe creëer je meer zelfvertrouwen voor jezelf?

Je kunt op meerdere manieren zelfvertrouwen gaan creëren. Een van de absolute aanraders is om het allereerst met je dierbaren te delen. Laat aan hen weten dat je te weinig zelfvertrouwen hebt. Laat ook aan hen weten dat je hier graag iets aan wilt gaan doen. Als je dierbaren hiervan op de hoogte zijn, kunnen zij jou hiermee ook gaan helpen. Daarnaast leert de ervaring dat het erg prettig is om over zulke dingen te praten. Daarmee leer je de huidige situatie te accepteren. Als je de huidige situatie geaccepteerd hebt, ben je ook in staat om naar een nieuwe situatie toe te gaan werken.

Eigenwaarde ontwikkelen

Een andere mogelijkheid is om met positieve affirmaties aan de slag te gaan. Positieve affirmaties zijn korte en krachtige zinnetjes die je eigenlijk elke dag tegen jezelf moet zeggen. Ga voor de spiegel staan en herhaal elke dag dezelfde woorden. Voorbeelden van positieve affirmaties zijn bijvoorbeeld ‘je ziet er goed uit’ en ‘je hebt het vandaag goed gedaan op werk’. Door dergelijke dingen tegen jezelf te zeggen, gaan je hersenen daar vanzelf in geloven. Je raakt daardoor meer overtuigd van jezelf en dat resulteert uiteindelijk in meer zelfvertrouwen.

Mogelijke oorzaken van weinig zelfvertrouwen

In de inleiding van dit artikel gaven we al aan dat er een verband zit tussen onzekerheid en te weinig zelfvertrouwen. Vaak blijkt dan ook dat onzekerheid over bijvoorbeeld het uiterlijk de oorzaak is van te weinig zelfvertrouwen. Maar, ook vervelende situaties uit het verleden kunnen zorgen voor een negatief zelfbeeld. Denk hierbij aan trauma’s of andere nare situaties die je vroeger mee hebt moeten maken.

Een andere mogelijke oorzaak is dat je op vroegere leeftijd gepest bent. Als je gepest bent, kan je dat nog je hele leven lang achtervolgen. De pesters hebben een grote invloed op je uit weten te oefenen. Hierdoor heb je nog steeds last van een negatief zelfbeeld en daarmee te weinig zelfvertrouwen.

Al met al kunnen we concluderen dat er meerdere mogelijke oorzaken van weinig zelfvertrouwen zijn. Het lastige daaraan is dan ook om deze oorzaken uit te roeien. Dat is eigenlijk niet mogelijk. Mede daarom is het ontzettend belangrijk om de huidige situatie te accepteren en aan de slag te gaan. Jij bent de enige die iets aan je zelfvertrouwen kunt doen. En het is absoluut mogelijk.

3 tips voor meer zelfvertrouwen

Om dit artikel af te sluiten, willen we je graag 3 tips geven. De allereerste tip heeft betrekking op je zelfbeeld. Probeer middels de positieve affirmaties iets aan je zelfbeeld te doen. Spreek dagelijks de korte, krachtige zinnen hardop uit. Hierdoor ga je na verloop van tijd overtuigd raken van die woorden. Dat is uiteindelijk de wenselijke situatie.

De tweede tip heeft betrekking op het overwinnen van obstakels. Vind je iets engs? Vind je het bijvoorbeeld eng om een presentatie te geven? Zorg ervoor dat juist jij die presentatie gaat geven. Je kunt nadien alleen maar trots op jezelf te zijn en dat is ook weer goed voor je zelfbeeld. Kortom: kom uit je comfortzone.

De derde tip kan je hieronder onder het kopje ‘Zelfvertrouwen cursus volgen’ vinden.

Zelfvertrouwen cursus volgen

Eigenwaarde vergrotenWil je blijvend meer zelfvertrouwen? Dan hebben wij één handige tip voor je. Volg de cursus ‘blijvend meer zelfvertrouwen’. Deze cursus helpt je op weg om iets aan je zelfvertrouwen te gaan doen.

Niet alleen op de korte termijn, maar zeker ook op de lange termijn. Meld je direct aan voor deze online cursus en pluk de vruchten. Het is absoluut mogelijk om iets aan je negatieve zelfbeeld te doen

Volg bovenstaande 3 tips op (schrijf je dus in voor de cursus) en profiteer nadien van een prima zelfbeeld.

Leave a Comment