Hoe help je iemand meer zelfvertrouwen te krijgen? Zelfvertrouwen hebben, dat is voor ons allemaal erg belangrijk. Het helpt ons om onze doelen te behalen en om ons goed te voelen. Toch zal het je verbazen hoeveel mensen onzeker zijn over zichzelf of over een situatie.
Zeker als het om iemand gaat die jij kent of die dicht bij je staat, kan het erg verdrietig zijn om dat aan te zien. Gelukkig kan jij hem of haar helpen met het krijgen van meer zelfvertrouwen.
Zo kan jij er zijn voor diegene, dingen samen bespreken, kan je helpen bij het niet te hoog leggen van de lat en zou je samen aan de bel kunnen trekken als het zelfvertrouwen krijgen even niet wil.
Wil jij iemand helpen bij het krijgen van meer zelfvertrouwen en vraag je je af hoe je dat verder moet doen? Daar kan ik je bij helpen. Door het artikel helemaal tot het einde te lezen krijg jij antwoord op al je vragen.
Hoe help je iemand meer zelfvertrouwen te krijgen?
Of het nu gaat om een vriend of vriendin, familielid, kennis of om een geliefde, het is nooit leuk om te zien dat iemand onzeker is. Het liefst zou je hem of haar daarbij willen helpen. Gelukkig is het zo dat je iemand helpen bij het krijgen van meer zelfvertrouwen.
Het krijgen van meer zelfvertrouwen is namelijk een proces wat je heel goed samen kan doen. Daar hoeft iemand niet alleen voor te staan. Sterker nog, jullie kunnen van elkaar leren.
Hoe je iemand help bij het krijgen van meer zelfvertrouwen? Dat kan je doen door de onderstaande stappen te volgen. Het is natuurlijk geen garantie tot succes, maar het kan wel een mooie eerste stap zijn. Daarnaast is het ook fijn en soms leuk om zoiets samen te doen. Hoe je dit kan doen? Dat lees je hieronder.
Probeer er te zijn voor diegene
Het klinkt misschien erg logisch, maar het is belangrijk om er in dit proces te zijn voor diegene. Het kan knap lastig zijn om onzeker te zijn en daar kun je je erg rot bij voelen. Grote kans dat diegene helemaal niet lekker in zijn of haar vel zit.
Het is erg fijn dat hij of zij altijd bij terecht kan. Behalve dat jullie er samen veel over kunnen praten, is het ook belangrijk om leuke dingen te blijven doen. Dat geeft even afleiding en dat is op z’n tijd ook belangrijk.
Laat zien wat zelfvertrouwen is
Als je zelf laat zien wat zelfvertrouwen is, dan kan diegene dat als het ware als een spiegel gebruiken en dat een beetje bij jou afkijken. Tenslotte is de kans groter dat jouw zelfvertrouwen overgenomen word door diegene.
Bespreek samen wat er goed ging vandaag
Als iemand erg onzeker is, dan is er al gauw de neiging om te kijken naar de negatieve dingen van de dag. Iets wat niet goed ging die dag, de outfit waar diegene niet tevreden over was of een gemaakte opmerking die even verkeerd viel. Al snel kan je in een negatieve spiraal komen.
Jij kan hem of haar daarbij ondersteunen. Praat samen over de dag en benoem beiden wat er goed ging of wat leuk was. Laat de positieve kanten overheersen. Al snel verdwijnen de negatieve dingetjes naar de achtergrond.
Leg de lat vooral niet te hoog
Als een gesteld doel niet behaald kan worden, kan je dat knap onzeker maken. Nu moet je je wel realiseren dat een te hoog gelegd doel bijna niet behaald kan worden en is het dus ook niet zo gek als het mislukt.
Mocht jouw vriend, vriendin of kennis de lat te hoog willen leggen, kan jij hem of haar helpen het tegengestelde te doen. De lat wat lager leggen zorgt ervoor dat doelen juist wel behaald kunnen worden. Geef daarin het goede voorbeeld en praat er samen over.
Trek samen aan de bel als het niet lukt
De bovenstaande tips en adviezen, die zijn natuurlijk geen directe garantie tot succes. Hoewel het mogelijk is om je zelfvertrouwen te vergroten en je je vriend, vriendin of kennis zelf kan helpen, wil het niet altijd lukken of is het probleem gewoon complexer dan jullie beiden hadden gedacht. Tenslotte is zelfvertrouwen iets wat ontzettend moeilijk kan zijn, zeker als duidelijk wordt dat het om een onderliggend probleem gaat. Dat is gewoon te groot om zelf aan te pakken.
Jullie hebben in dit geval alles behalve gefaald, want jullie hebben samen al heel wat werk verzet. Het is in dit geval verstandig om aan de bel te trekken. Bijvoorbeeld bij de huisarts of bij een hulpverlener. Probeer hem of haar daar niet toe te dwingen, maar stel het gewoon rustig voor. Praat er ook samen over en stel diegene gerust. Ook dit hoeft hij of zij niet alleen te doen.
Volg een cursus zelfvertrouwen
Naast hulp van hulpverleners en huisartsen, zijn er ook genoeg cursussen die gevolgd kunnen worden voor het krijgen van zelfvertrouwen. Nu zijn er fysieke cursussen, maar ook online cursussen die op ieder moment te volgen zijn.
Deze cursussen geven genoeg handvaten die helpen bij het zelfvertrouwen vergroten. Ook deze cursus kunnen jullie samen volgen. Jullie kunnen elkaar steunen en wie weet leer jij er ook iets van. Wil jij weten welke cursus geschikt zou kunnen zijn voor zelfvertrouwen? Daar kom ik later bij je op terug.
Conclusie – Zo kan jouw zelfvertrouwen versterkt worden
Hoe help je iemand meer zelfvertrouwen te krijgen? Je hebt in het artikel kunnen lezen hoe je hem of haar kan helpen bij het krijgen van meer zelfvertrouwen. De tips zijn geen garantie tot succes, maar het kan een hele mooie eerste stap zijn.
Daarnaast is het een proces waarbij het erg fijn kan zijn om dat samen te doorlopen.
Denk je dat een cursus zelfvertrouwen zou kunnen helpen of ben je gewoon zelf op zoek naar meer zelfvertrouwen? Dat kan natuurlijk! De online cursus Blijvend Zelfvertrouwen geeft handvaten hoe je meer zelfvertrouwen kan krijgen. Door middel van huiswerk- en praktijkopdrachten word dat stap voor stap geleerd en laten zien.
Uiteraard is Blijvend Zelfvertrouwen ook een online cursus die jullie samen kunnen volgen.