Hoe ga je om met weinig zelfvertrouwen? – Tips en trics!

Hoe ga je om met weinig zelfvertrouwen? Zeker als dit bij jou of bij een dierbare het geval is, kan ik me goed voorstellen dat je je dit afvraagt. Tenslotte kan het erg vervelend zijn als je weinig zelfvertrouwen hebt en is het altijd zoeken naar de juiste aanpak hiervan.

Je zou denken dat je hier niks aan kan doen, maar het tegendeel is waar. Je kan niet alleen leren hoe je met weinig zelfvertrouwen kan omgaan, maar ook hoe je je zelfvertrouwen kunt vergroten. En dat allemaal zelf. Hoe tof klinkt dat?

Als je op zoek bent gegaan naar tips en trics hoe je met weinig zelfvertrouwen om moet gaan, dan is de kans groot dat je op dit artikel geklikt hebt. Dat is een goede zaak. Hier ga je namelijk verschillende tips en trics krijgen die jou niet alleen helpen bij het omgaan met weinig zelfvertrouwen, maar ook tips die je helpen bij het krijgen van meer zelfvertrouwen.

 

Hoe ga je om met weinig zelfvertrouwen? – Tips en trics!

Je bent natuurlijk niet voor niks terecht gekomen op dit artikel over zelfvertrouwen. Misschien heb je zelf weinig zelfvertrouwen of ken jij iemand die weinig zelfvertrouwen heeft. In beide gevallen is dat ontzettend vervelend en zou je hier iets aan willen doen. Dat je hier terecht bent gekomen is in dat geval geen toeval.

Ik wil je daarom graag meenemen naar de tips en trics hoe jij om kan gaan met weinig zelfvertrouwen. Vanzelfsprekend ga ik je een aantal handige tips geven die jou hierbij kunnen gaan helpen. Zoals ik al zei, kunnen de tips voor jou zelf of voor een dierbare zijn.

Je kan zelf met de tips aan de slag gaan, maar dit kan je ook met iemand samen doen. Het is niet gezegd dat de tips een garantie tot succes zijn, daar moet ik je wel voor waarschuwen. Ga je ermee aan de slag, dan kan dit een goede, eerste stap zijn.

 

Tip 1: Omgeef jezelf met positieve mensen

Stiekem een beetje afkijken, dat mag af en toe best. Zeker als het om zelfvertrouwen gaat, kan je veel van andere mensen leren. Heb je zelf weinig zelfvertrouwen, probeer jezelf dan te omgeven met positieve mensen. Dit kunnen vrienden, kennissen, collega’s of familieleden zijn.

Hoe ga je om met weinig zelfvertrouwen?

Niet alleen leer je veel, je gaat er zelf ook positiever van in het leven staan. Wat dat betreft kan positief zijn erg aanstekelijk zijn en dat is alleen maar goed in jouw geval.

 

Tip 2: Leg de lat nooit te hoog voor jezelf

Als je eerdere artikelen over zelfvertrouwen hebt gelezen, dan heb je de tip over het stellen van haalbare doelen hoe dan ook vaker terug zien komen. Je zou denken dat het een beetje eentonig is. Ik benoem het zo vaak omdat het erg belangrijk is. Een doel stellen dat niet haalbaar is maakt je alleen maar meer onzeker als het niet helemaal lukt.

Zorg er dus voor dat je die lat nog kan zien, in plaats van dat hij te hoog ligt voor jezelf. Er zit vast een doel bij dat haalbaar is en waar jij mee aan de slag kunt gaan.

 

Tip 3: Gun jezelf zo nu en dan een beloning

Niets geeft meer voldoening als je zelf een beloning geven. Je hoeft nooit te denken dat je geen beloning verdiend, want je doet je best. Het lijkt op het eerste gezicht misschien een beetje vreemd om jezelf te belonen, maar ik kan je verzekeren dat het helpt om trots op jezelf te zijn.

Hoe ga je om met weinig zelfvertrouwen?

Gun jezelf zo nu en dan dus een mooie of leuke beloning als je bijvoorbeeld ergens trots op bent, als je een fijne dag hebt gehad of als je een bepaald doel hebt bereikt. Je kan jezelf op iets lekkers trakteren, die mooie spijkerbroek gaan kopen of jezelf verwennen met een lekkere massage. Wat zou kunnen helpen, is om een lijstje te maken met beloningen zodat je hier uit kunt kiezen en er al een beetje naar uit kan kijken.

 

Tip 4: Je mag jezelf zijn, jij bent uniek!

Beschik je niet altijd over veel zelfvertrouwen? Dat is helemaal niet erg. Jij bent wie je bent en dat maakt je alleen maar uniek. Je hoeft je nooit anders voor te doen dan je bent.

Probeer jezelf dus ook niet te vergelijken met een ander. Het kan erg verleidelijk zijn om dat te doen, maar het helpt je niet verder in dit proces. Wat vind jij mooi, fijn of goed aan jezelf? Schrijf het eens op!

 

Tip 5: Fouten maken is menselijk

Foutjes maken kunnen je erg onzeker maken. Hoe klein ze soms ook zijn, het is niet altijd bevorderlijk voor je zelfvertrouwen. Is het dan zo erg om fouten te maken? Absoluut niet. Je bent een mens en geen machine. Je kan niet altijd alles goed doen en dat verwacht ook niemand van je.

Stel jezelf er dus op in dat het helemaal niet erg is om af en toe een foutje te maken. Het is menselijk en niemand kan altijd alles goed doen. Schrijf deze mantra zo nodig ergens op.

 

Conclusie – Hoe ga je om met weinig zelfvertrouwen?

Misschien heb je zelf weinig zelfvertrouwen of staat er iemand dicht bij je bij wie dit geval is. In beide gevallen is het erg vervelend en zou je hier graag iets aan willen doen. Niet alleen zou je er iets aan willen doen, ook zou je er graag mee willen leren omgaan.

Je hebt in het artikel een aantal tips en trics gekregen die jou helpen bij het omgaan met weinig zelfvertrouwen en die ervoor kunnen zorgen dat je je zelfvertrouwen op kan krikken. Je kan zelf met de tips aan de slag gaan, of met iemand samen.

Hoe ga je om met weinig zelfvertrouwen?Wil jij een nóg effectievere manier die jou helpt bij het omgaan met weinig zelfvertrouwen en bij het krijgen van meer zelfvertrouwen? Meld je aan voor de online cursus Blijvend Zelfvertrouwen en leer van professionals hoe je dit kunt gaan doen. Dit is zeker weten iets voor jou. Heel veel succes in jouw proces, je kunt het!

 

Leave a Comment