Hoe belangrijk is zelfvertrouwen eigenlijk?

Hoe belangrijk is zelfvertrouwen? Het hebben van zelfvertrouwen is enorm belangrijk. Hiermee kun je namelijk verder groeien in het leven, durf je alle uitdagingen aan te gaan en ben je niet bang voor wat andere mensen van je denken.

Je zelfvertrouwen ontwikkel je al vanaf je kinderjaren. Toch kunnen nare en negatieve gebeurtenissen in je leven ervoor zorgen dat jij je zelfvertrouwen verliest. Hier lees je hoe je meer zelfvertrouwen krijgt.

Wat is zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen betekent niet meer dan de mate waarin jij in jezelf gelooft. Als jij gelooft dat je iedere uitdaging in je leven kunt overwinnen heb je veel zelfvertrouwen. Als je bang bent om gezien te worden in het openbaar, omdat je bang bent dat je dingen niet goed doet heb je geen of weinig zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen ontwikkel je over het algemeen in je kinderjaren al. Toch kan het voorkomen dat je op latere leeftijd minder zelfvertrouwen hebt. Dat kan komen door allerlei gebeurtenissen die ervoor zorgen dat jij je zelfvertrouwen verliest.

Ondanks dat je nu geen zelfvertrouwen hebt, is het goed om te weten dat je je zelfvertrouwen makkelijk weer terug kunt krijgen. Wel kan het een tijdje duren voordat je weer met zelfvertrouwen door het leven gaat.

Hoe belangrijk is zelfvertrouwen?

Het hebben van zelfvertrouwen is voor iedereen belangrijk omdat het ervoor zorgt dat jij jezelf verder kunt ontwikkelen. Als jij weinig zelfvertrouwen hebt, zet je jezelf al sneller op de achtergrond en is de kans groot dat je geen nieuwe uitdagingen aangaat.

Hoe meer zelfvertrouwen je hebt hoe makkelijker het voor jou is om dingen te doen die je nog nooit eerder hebt gedaan.

Als je helemaal geen zelfvertrouwen hebt, geloof je niet dat je dingen kunt, durf je dus ook geen dingen te doen en is de kans groot dat je bang bent voor wat andere mensen over je denken.

Verkeerd beeld van de wereld

Vaak zie je dat als iemand geen of weinig zelfvertrouwen heeft, hij of zij zich meet met andere mensen. De kans is groot dat als je weinig zelfvertrouwen hebt, jij je afvraagt waarom andere mensen alles lijken te hebben en jij niet.

Wat je echter niet weet is dat alle mensen onzekerheden hebben. Alleen laat vrijwel niemand dat zien aan de wereld. Voor jou lijkt het net alsof andere mensen veel zelfvertrouwen hebben, maar in werkelijkheid hoeft dat helemaal niet zo te zijn.

Daarom is het een goed idee om niet meer te denken aan wat andere mensen van je zouden vinden. Ook is het helemaal niet nodig om jezelf te vergelijken met andere mensen omdat je dan geen eerlijke vergelijking hebt.

Denk eerst aan jezelf

Gevoel voor eigenwaarde vergroten

Een van de beste dingen die je kunt doen om meer zelfvertrouwen te krijgen is om eerst aan jezelf te denken en dan pas aan anderen. Als je weinig zelfvertrouwen hebt, zet je jezelf al snel opzij om eerst goedkeuring en acceptatie van andere mensen te krijgen.

Door eerst aan jezelf te denken doe je eerst wat goed is voor jou, voordat je aan andere mensen denkt. Ondanks dat dat egoïstisch klinkt, is dat een hele goede manier om weer zelfvertrouwen te krijgen.

Kijk daarom eerst wat goed is voor jou voordat je aan de verwachtingen van andere mensen voldoet.

Blijf jezelf ontwikkelen

Iedereen heeft zo zijn of haar eigen kwaliteiten. Het is voor jou belangrijk om erachter te komen waar jouw kwaliteiten liggen en je hier verder in te ontwikkelen.

Als jij ervoor zorgt dat je je kwaliteiten leert kennen kun je jezelf daarin verder ontwikkelen en zal je daar automatisch in uitblinken.

 

Als je ergens talent voor hebt, ben je daar al snel beter in dan andere mensen. Daarnaast is het ook belangrijk om nieuwe dingen te blijven ontdekken.

 

Door jezelf iedere keer over de streep te trekken, ga je telkens nieuwe uitdagingen aan en krijg je meer zelfvertrouwen als je moeilijke dingen overwint.

Stel doelen

Als je jezelf nu telkens op de achtergrond zet en geen nieuwe uitdagingen aan durft te gaan, is het een goed idee om doelen voor jezelf te stellen.

Bedenk voor jezelf welke dingen jij nu moeilijk vindt en stel jezelf als doel om die moeilijke dingen te overwinnen.

Als het hele grote doelen zijn, kun je deze doelen ik kleine deelstappen verdelen waardoor je steeds dichter naar het grote doel toewerkt.

Ook is het een goed idee om jezelf te belonen als je doelen hebt behaald. Zo wordt het leuker om voor je doelen te gaan, omdat je weet dat er een beloning te behalen valt.

Praat over je onzekerheden

Of je het nu moeilijk vindt om met andere mensen te praten over je onzekerheden of niet, het is belangrijk om dit wel te doen. Door te praten over je onzekerheid, kunnen de mensen om je heen je helpen nieuwe inzichten te krijgen.

Soms is het veel makkelijker om je onzekerheid achter je te laten dan je zelf denkt. Alleen moet je dat soms horen van andere mensen.

Het is daarbij wel belangrijk dat je praat over je onzekerheid met mensen die je kunt vertrouwen.

Als je namelijk met de verkeerde mensen over je onzekerheid praat, bestaat er een kans dat dit nadelige gevolgen voor je heeft.

Zelfvertrouwen cursus

Als je nu geen zelfvertrouwen hebt, kan ik me voorstellen dat je niet precies weet hoe je meer zelfvertrouwen krijgt. Het is dan een goed idee om eens te kijken naar de zelfvertrouwen cursus op onze website.

In deze cursus wordt je stap voor stap geholpen om je zelfvertrouwen weer terug te krijgen. Ook zorgt de cursus ervoor dat jij je zelfvertrouwen blijft behouden.

Ben jij benieuwd hoe de cursus zelfvertrouwen jou kan helpen je zelfvertrouwen terug te krijgen? Dan raad ik je zeker aan eens op de pagina van de cursus “blijvend meer zelfvertrouwen te kijken. Je kunt dan zelf bepalen of de cursus iets voor je is en of je ermee aan de slag wilt.  Klik hier om de cursus pagina van blijvend zelfvertrouwen te bekijken.

Leave a Comment