Hoe help je een gepeste kleuter meer zelfvertrouwen te krijgen?

Hoe help je een gepeste kleuter met zelfvertrouwen te krijgen? – Pesten komt in allerlei lagen van de bevolking toe, en dit gebeurt op zowel de basisschool als op de middelbare school. Uit onderzoek is gebleken dat steeds meer kinderen pesten of gepest worden. Kleuters zijn hierbij geen uitzondering.

Tijdens de kleuterjaren leert een kind zijn of haar eigen identiteit creëren en is het van cruciaal belang dat het ontwikkelen van zelfvertrouwen voldoende gestimuleerd word. Echter kan pestgedrag een flinke indruk maken op een kleuter en zul je dit als ouder of verzorger moeten stimuleren.

Hoe kleuters meer zelfvertrouwen krijgen en hoe je dit kunt stimuleren? Dat gaan we in dit blogbericht bespreken. Je hoeft deze alleen maar tot het einde te lezen, om zo antwoord te krijgen op al jouw vragen.

Hoe merk je dat een kleuter gepest word?

Als ouder of verzorger ken je je kleuter door en door. Hoewel jij niet altijd zicht hebt op wat zich afspeelt op het schoolplein, herken je afwijkend gedrag meteen. Zit jouw kleuter niet lekker in zijn of haar vel? Dan is dat iets wat opvalt bij jou.

Mocht een kleuter gepest worden, dan kan hij of zij een aantal kenmerken met zich meedragen waar jij dit aan kunt herkennen. Door deze te herkennen, is het mogelijk om snel en accuraat actie te ondernemen. Dit zijn de kenmerken van een gepest kind:

  • Heeft met regelmaat last van pijn
  • Trekt zich terug
  • Vertelt niet graag over school
  • Neemt vrijwel nooit een vriendje of vriendinnetje mee naar huis om te spelen
  • Moeite met meerdere schoolvakken
  • Speelt liever alleen binnen, dan buiten met andere kinderen
  • In zichzelf gekeerd
  • Onverklaarbare verwondingen
  • Emotioneel

Moet een gepeste kleuter naar een andere school?

Het is moeilijk aan te zien dat jouw kleuter gepest wordt of zonder plezier naar school gaat. Hoewel school een educatieve plek is, is ook plezier hebben niet onbelangrijk. Veel ouders nemen de rigoureuze beslissing om te wisselen van school en de gepeste kleuter van de huidige school af te halen.

Hoewel deze beslissing volkomen begrijpelijk is, is dit niet altijd de juiste. Het beste is om in gesprek te gaan met de huidige school en met het bestuur, om tot een passende oplossing te kunnen komen. Het wil namelijk niet zeggen dat het gepest op de nieuwe school stopt.

Hoe help je een gepeste kleuter zelfvertrouwen opbouwen?

Wat als jouw kind gepest wordt? Door jouw gepeste kleuter te stimuleren in zelfvertrouwen ontwikkelen, zal hij of zij beter bestand zijn tegen pestgedrag van klas- of buurgenootjes. Een kleuter zal hier later in zijn of haar leven nog profijt van kunnen hebben. Pestgedrag kun je je hele leven met je meedragen, zeker als deze schade op jonge leeftijd is toegebracht.

Dus, hoe stimuleer je zelfvertrouwen bij een kleuter? Hieronder gaan we jou een aantal tips geven hoe jij hier als ouder of verzorger mee aan de slag kunt gaan:

Tip 1: Geef als ouder of verzorger het goede voorbeeld aan een gepeste kleuter

Kinderen hebben een eigen karakter en identiteit. Wel is het zo, dat een deel van dit karakter gevormd wordt tijdens de jeugd en de ouder in dit proces het grootste voorbeeld is.

Kinderen kijken als het ware af en spiegelen het doen en laten van hun ouders. Je kunt hieruit afleiden dat jij een voorbeeldfunctie hebt. Beschikt één van de ouders niet over voldoende zelfvertrouwen? Dan is het voor een gepeste kleuter erg moeilijk om dit zelfvertrouwen te ontwikkelen en wordt onzeker gedrag gespiegeld.

Laat aan jouw kleuter het goede voorbeeld zien en toon hoe zelfvertrouwen hebben er precies uitziet. Hierin spelen houdingen en spraak een grote rol.

Hoe help je een kleuter meer zelfvertrouwen te krijgen?

Tip 2: Geef aan dat jouw gepeste kleuter niet bij de pakken neer moet zitten

Het is natuurlijk niet vreemd dat een gepeste kleuter dichtklapt bij een nare opmerking of wanneer hij of zij een duw krijgt van een klasgenoot. Bovendien maakt dit hem of haar een makkelijk slachtoffer voor pestgedrag.

Bij de pakken neerzitten hoeft helemaal niet en dit mag je best aangeven. Geef aan dat hij of zij een weerwoord mag hebben en voor zichzelf mag opkomen. Dit helpt ook om het zelfvertrouwen een boost te geven, wat later in zijn of haar leven van pas komt.

Want ook als volwassene is het belangrijk om voor jezelf op te komen.

Tip 3: Houd zorgen of gevoelens niet voor jezelf

Dat een kleuter gepest wordt, dat treft niet alleen het kind zelf. Ook als ouder of verzorger kun je hier behoorlijk onder leiden. Zeker als de kenmerken van pesten duidelijk naar voren komen en je merkt dat je kind niet lekker in zijn of haar vel zit. Je doet er alles aan om er te zijn, maar je kunt zelf behoorlijk overrompeld worden door gevoelens en emoties. Dat is niet vreemd natuurlijk.

We kunnen jou aanraden om deze gevoelens niet alleen voor jezelf te houden, maar hierover te praten. Misschien met een vriend die dicht bij je staat of met een familielid.

Daarbij is er ook professionele hulp die hierbij zorg op maat kan geven. Ook voor jou is er altijd passende hulp beschikbaar.

Conclusie – Training voor kleuters zelfvertrouwen

Op steeds meer scholen wordt duidelijk dat pestgedrag onder kinderen een groot probleem aan het worden is. Ook op de jonge leeftijd van kleuters kan dit zelfs voorkomen. Aan de hand van een aantal kenmerken kun jij ontdekken of jouw kleuter gepest wordt op school.

Naast dat je de kenmerken kent, kun je hier ook iets aan doen. We hebben jou 3 tips gegeven die daarbij kunnen helpen. Laat aan jouw kind zien hoe zelfvertrouwen eruit ziet en dat hij of zij best voor zichzelf mag opkomen. Zo maak je hem of haar weerbaarder, wat ook op een volwassen leeftijd van pas kan komen natuurlijk.

Blijvend ZelfvertrouwenWil jij leren hoe je meer zelfvertrouwen krijgt of hoe je een gepeste kleuter kunt helpen? Blijvend Zelfvertrouwen is een training die voor zowel jou als voor deze kleuters een groot verschil kan maken. De online cursus bestaat uit waardevolle informatie en effectieve praktijkopdrachten, die worden begeleid door professionals. Door je vandaag nog aan te melden, kun je vandaag nog starten. En gewoon vanuit huis!

Leave a Comment