Ben je niet op ieder moment van de dag gelukkig met jezelf? Dat is niet vreemd of schokkend. Dit kan ook niet altijd. Soms gebeurt er gewoonweg iets waar je geen grip op hebt. Maar, wat als je het merendeel van de tijd niet gelukkig bent met jezelf? Het kan er zelfs voor zorgen dat je minder plezier hebt in het leven.
Als je niet gelukkig bent met jezelf, dan kunnen hier verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Bovendien zijn er manieren om jezelf weer gelukkig te maken. Ben je op zoek naar handvaten? In dit artikel gaan we proberen om je zo goed mogelijk op weg te helpen.
Wat betekent gelukkig zijn met jezelf?
Gelukkig zijn met jezelf is een vrij breed begrip. Wat verstaan we hieronder? Het is vooral goed om te weten, dat het gebaseerd is op een gevoel. Dat ervaart iedereen op een andere manier. Zo kun je bijvoorbeeld blijdschap voelen, motivatie of positiviteit.
Als je gelukkig bent met jezelf, dan ben je meer dan tevreden over jezelf en over hoe je in het leven staat. Zo kun je blij zijn met je maatschappelijke positie, met je relatie, vriendschap of om wie jij bent als persoon. Nu kan het echter ook de andere kant op gaan. Namelijk dat je niet gelukkig bent met jezelf. Daar kies je niet bewust voor. Het kan je ook overkomen.
Wat merk ik?
Wanneer je ongelukkig bent met jezelf, dan kan dit samengaan met een aantal symptomen:
- Negatieve gedachten
- Lusteloos
- Concentratieproblemen
- Je maakt liever geen beslissingen
- Somber of emotioneel
- Je haalt nergens plezier uit
Waarom ben ik niet gelukkig met mezelf?
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je niet gelukkig bent met jezelf. Soms zijn het oorzaken waar je tot nu toe niet bij stil hebt gestaan. Opnieuw is dit per persoon verschillend.
Als je weer blij wil zijn met jezelf, kan het helpend zijn om te onderzoeken waar dit vandaan zou kunnen komen. Het kan een verklaring geven en je verder helpen. We bespreken enkele voorbeelden:
Het is teveel
De lat in de maatschappij ligt hoog. Daar kunnen we moeilijk omheen. Het klinkt als een cliché, maar dit kan de reden zijn waarom je niet gelukkig bent met jezelf. Misschien ligt je persoonlijke lat hoog. Of wordt er veel van je gevraagd. Dit kan op de werkvloer zijn, maar eveneens binnen je sociale kringen.
Door een gebrek aan tijd en adempauze, is het onmogelijk om je batterij op te laden. Je voelt je opgejaagd, uitgeput en je houdt er geen voldoening aan over. Hier kun je vervolgens een ongelukkig gevoel aan overhouden.
Je bent onzeker
Een gebrek aan zelfvertrouwen heeft grote gevolgen. Wanneer je onzeker bent, wordt het moeilijker om tevreden te zijn over jezelf. Je schat jezelf lager in, je vergelijkt jezelf met anderen of je vindt dat je nergens goed in bent. Vaak ligt hier een oorzaak aan ten grondslag.
Dit kan uit een traumatische gebeurtenis zijn voortgekomen, maar het kan ook iets anders zijn. Denk aan een ontslag, relatiebreuk of een pestverleden. Wanneer je dagelijks leven wordt beïnvloed door onzekerheid, kan het verstandig zijn om hulp te vragen bij een professional.
Je vergelijkt jezelf met anderen
Vergelijken is vandaag de dag makkelijk, en verleidelijk. Vooral sinds de komst van social media, lijkt andermans leven of carrière invloedrijker dan dat van jezelf. Dit kan ervoor zorgen dat je een ander op een voetstuk plaatst, waardoor je niet langer blij bent met jezelf.
Nu lijkt andermans plaatje perfect. In werkelijkheid is dat niet zo. Natuurlijk mag je je laten inspireren door een ander, maar zorg ervoor dat je jezelf niet overmatig vergelijkt met een ander. Je bent wie je bent. Daar mag je trots op zijn.
Je bent bang voor fouten
Fouten maken is geen pretje. Eigenlijk zit niemand hierop te wachten. Het kan je een ongemakkelijk gevoel bezorgen. Nu kan dit de reden zijn dat je niet gelukkig bent met jezelf. Misschien probeer je kosten wat het kost om geen fouten te maken. Want, wat gaan anderen wel niet van je denken?
Dit maakt dat je op een krampachtige manier op je tenen gaat lopen, waardoor je uitgeput raakt en een gemaakte fout nóg harder binnenkomt. Nu is het helemaal niet erg om fouten te maken. Sterker nog, het zijn leerpunten voor een volgende keer.
Hoe word je weer gelukkig met jezelf?
Ben je niet gelukkig met jezelf? Er is niets verloren. Je kunt het tij keren en werken aan jezelf. Dit kun je zelf doen of samen met een professional. Je moet zelf de knop zien om te draaien. Wil je weer blij zijn met jezelf? We hopen dat je iets aan de volgende tips hebt.
1. Denk positief
Nee, we zeggen niet dat dit gemakkelijk is. Toch kan het helpend zijn om je gedachtegang te veranderen. Negatieve gedachten kosten veel energie en kunnen je stemming behoorlijk beïnvloeden. Zet er iets positiefs tegenover. Wat ging er wél goed vandaag?
2. Waarom wil je gelukkig zijn met jezelf?
Niemand verplicht jou dat je gelukkig moet zijn met jezelf. Deze keuze moet je zelf maken. Vind je alles doelloos of uitzichtloos? Bedenk je dan waarom je weer gelukkig wil zijn met jezelf. Misschien wil je wel meer kwaliteit van leven genereren. Of wil je positiever in het leven staan.
3. Word niet boos
Ongelukkig zijn is niet alleen vervelend, het kan je woedend maken. Waarom overkomt het jou? Boos worden lijkt te helpen, maar dat doet het niet. Het kan de negatieve gedachten of gevoelens verergeren. Je hoeft het niet weg te duwen, maar blijf lief voor jezelf.
Conclusie – Leer gelukkig te worden met jezelf
Gelukkig met jezelf zijn is niet vanzelfsprekend. Er zitten altijd dagen bij waarop je baalt of niet lekker in je vel zit. Dat is oké, het hoort erbij. Ben je structureel ongelukkig? Dan kan het helpend zijn om aan de slag te gaan met jezelf.
Vind je het moeilijk om hier zelfstandig aan te werken? De cursus Blijvend Zelfvertrouwen kan je hierbij helpen. Deze cursus staat volledig in het teken van zelfvertrouwen. Meld je vandaag nog aan en ga direct aan de slag!