Ervaar jij onzekerheid als moeder?

Ach, iedere moeder voelt zich wel eens onzeker. Je hebt dit vast al eens gehoord. Maar tussen je wel eens onzeker voelen en onzeker zijn zit een groot verschil. Daar heb je het misschien niet graag over omdat het als falen voelt.

Maar je bent niet de enige moeder die zich onzeker voelt. Er zijn ontzettend veel moeders die zich voortdurend afvragen of ze wel de juiste keuzes maken. Maar ook waarom hun kind niet altijd gelijk luistert of zelfs wenste dat ze nooit moeder hadden moeten worden. De gedachten gaan vaak heel ver bij onzekere moeders.

Dan is het goed te weten dat je er iets aan kunt doen.
Ga net als vele moeders aan de slag om je onzekerheid aan te pakken.

Wat jou als moeder onzeker kan maken?

Er zijn misschien wel honderden dingen die je als moeder onzeker kunnen maken. Dit gebeurt vaak al wanneer het kindje geboren wordt. Het moment dat er tal van goedbedoelde adviezen ongevraagd je kant op komen. Waarbij vergelijkingen en voorbeelden niet gespaard worden.

Maak jij ook wel eens een van de onderstaande vergelijkingen of vraag jij je af:

  • Waarom een ander die huilende baby vrijwel direct stil weet te krijgen. Terwijl jij hiervoor op je kop moet staan en soms uren in de weer bent. Om over wat je geprobeerd hebt nog maar te zwijgen. Want dat vragen andere er helemaal niet bij.
  • Of je met flesvoeding wel de juiste keuze hebt gemaakt. Na het verhaal dat kinderen die wel borstvoeding krijgen veel gezonder zijn en zich beter ontwikkelen?
  • Waarom het opvoeden van je kind zoveel tijd en inspanning kost. Maar waarom je aan andere niet kunt vertellen wat je allemaal doet.

Stop met vergelijken en piekeren. Daar kom je uiteindelijk niet verder mee. Waar je dan wel verder mee komt? Door je moederhart te laten spreken en te bouwen aan je zelfvertrouwen. Omdat je als moeder weet wat jouw kind echt nodig heeft. En dat kan alleen jij hem geven.

Waarom jij jezelf best mag vertrouwen? Laat mij het je vertellen:

Iedere moeder weet wat een kind nodig heeft

Dat jij langer bezig bent en jezelf volledig geeft om je kind rustig te maken. Zodat je kindje stopt met huilen dankzij wat extra liefde. Dat doe jij niet voor niets maar vanuit je moederhart. Je kunt dat niet vergelijken, uitleggen en hoeft jezelf er ook niet over te verantwoorden.

Jij hebt aan een blik van je kind genoeg. Dat zou iedere moeder moeten hebben. Daarom is er geen betere moeder voor het kind dan jij. Je zou hierover ook niet moeten twijfelen en er gewoon helemaal voor gaan.

Leg gerust al die goedbedoelde adviezen naast je neer.
Zodat jij op je eigen manier je kind kunt opvoeden zoals je voor ogen hebt.

Laat anderen je over voeding niets wijsmaken

De een wil borstvoeding geven, de ander verkiest de fles. Daar is geen goed of fout aan. Dat is een bewuste keuze die je met of zonder reden maakt. Daarover hoef jij je niet te verantwoorden. Dat is waar jij je het beste bij voelt, een gevoel dat je moet volgen.

Heb je net de discussie over borstvoedingen en flesvoedingen achter de rug? Dan komt vaak het moment dat het om fruithapjes en andere soorten voeding gaat. Volg je eigen weg, wanneer jij en je kind er echt aan toe zijn.

Ieder mens, iedere opvoeding en iedere voeding of advies verschilt. Als jij het met liefde en zorg doet en in overweging neemt ben je net zo ver als ieder ander.

Waarom toch die onbedoelde adviezen en vergelijken?

Na de geboorte van een kind zul je veel advies en vergelijkingsmaterialen links en rechtsom naar je toegeslingert krijgen. Soms gaat het om een gemeend goedbedoeld advies. Andere keren gaat het anderen om te laten zien hoe goed ze het doen. Dat mag, daar mogen anderen ook trots op zijn. Ook jij bent straks trots.

Maar kinderen vergelijken gaat soms heel ver. Dat kan je echt breken en onzeker maken. Zolang het goed gaat valt het misschien alles mee. Maar er hoeft maar iets tussen te komen en de problemen rond je zelfvertrouwen ontstaan.

Durf ondanks kritiek, meningen en discussie altijd je eigen weg te volgen bij het opvoeden van een kind. Als moeder weet je veel meer over je kind dan ieder ander met goedbedoelde adviezen.

Wat kun je doen al je onzeker bent?

Er is veel dat je kunt doen. Waarbij de eerste stap je ogen openen is. Zodat je kunt zien wat je al hebt bereikt ondanks dat jij die onzekere moeder bent. Maar daarmee pak je de onzekere moeder niet aan.

Daar heb je veel meer voor nodig. Je kunt denken aan de cursus blijvend meer zelfvertrouwen waar je wekelijks een nieuwe opdracht zal ontvangen om je zelfvertrouwen te vergroten.

Verder is de onzekerheid vaak te sterk aanwezig om er daadwerkelijk op eigen houtje mee aan de slag te gaan. Daarom heb je vaak meer aan een stukje ondersteuning en duidelijke informatie. Maar dan zonder dat je een postnatale depressie aangepraat zal worden. Hoewel deze in sommige situaties wel degelijk aanwezig is. Je hoeft je hiervoor helemaal niet te schamen. Er is goede en toegankelijke ondersteuning voor.

oor je op dit punt komt is werken aan zelfvertrouwen middels een online cursus zeker een echte aanrader. Waardoor je veelal direct resultaat hebt met wat je doet.

Aan de slag met blijvend meer zelfvertrouwen.

Eigenwaarde vergrotenIs een stap naar de huisarts, die bijeenkomst over zelfvertrouwen of iedere week naar de POH GGZ je een stap te ver? Dan ben je vast gebaat bij de cursus blijvend meer zelfvertrouwen. Daar zijn een aantal redenen voor. Dit heeft alles te maken hebt met de praktische overweging dat je er vaak (met kinderen) geen tijd voor hebt.

De cursus blijvend meer zelfvertrouwen kun je in tegenstelling tot vrijwel iedere andere optie gewoon thuis oppakken en in de praktijk brengen.

Leave a Comment